IZM rosina mīkstināt vairākus Covid-19 ierobežojumus izglītībā un sportā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Zane Bitere/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosina mīkstināt vairākus Covid-19 ierobežojumus izglītībā, sportā un darbā ar jaunatni, ja tiek sasniegti konkrēti vakcinācijas rezultāti.

Ministrija piedāvā atļaut vakcinētām personām apmeklēt klātienē pasaules čempionāta hokeja spēles, kas Latvijā šogad norisināsies no 21.maija līdz 6.jūnijam.

Sporta jomā IZM rosina Starpinstitūciju sadarbības koordinācijas grupai un VM apsvērt iespēju atļaut vakcinētiem cilvēkiem individuāli apmeklēt iekštelpu sporta bāzes, fitnesa centrus, peldbaseinus, kā arī apmeklēt grupu nodarbības iekštelpās ar nosacījumu, ka vakcinēti ir arī pakalpojuma sniedzēja darbinieki.

Vakcinētiem sporta treneriem (pedagogiem) varētu atļaut vadīt individuālus un grupu sporta treniņus interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu audzēkņiem arī iekštelpās, kā arī būtu atļaujams apmeklēt sporta sacensības kā dalībniekiem, sākot ar Sporta likumā noteiktā kārtībā atzīto sporta federāciju organizētām sporta sacensībām ārā un pakāpeniski arī iekštelpās.

Tāpat ministrija aicinājusi koordinācijas grupu izvērtēt iespēju starptautisku sporta sacensību vakcinētiem dalībniekiem atcelt obligātu prasību veikt regulāru testēšanu. Tāpat ministrija iecerējusi, ka starptautiskās sporta sacensības un pēc tam vietējā līmeņa spēles skatītājiem varētu būt skatāmas arī klātienē.

Vispārējā izglītībā ministrija aicina bērniem 1.- 6.klašu grupā atļaut nelietot mutes un deguna aizsegus, ja pedagogs un tehniskie darbinieki ir vakcinējušies pret Covid-19. Sejas maskas nebūtu nepieciešamas, ja mācību telpā ir pietiekama vēdināšana vai ventilācija. Savukārt ja nav pastāvīgas ventilācijas, tad varot izlīdzēties ar vēdināšanu starpbrīžos, kas esot pietiekami gari, un pēc iespējas arī ar vēdināšanu mācību procesa laikā.

Tāpat IZM rosina koordinācijas grupai izsvērt atļauju mācību procesu rīkošanu klātienē 10.-12.klasēm, ja 90% attiecīgās klases izglītojamo ir vakcinējušies.

Profesionālajā un pieaugušo izglītībā IZM rosina atļaut mācību process klātienē pieaugušajiem, tai skaitā, vecāko kursu izglītojamiem profesionālās vidējās izglītības un arodizglītības programmās, kas vakcinēti pret Covid-19, profesionālās izglītības programmās un neformālās izglītības programmas, tai skaitā arī apmeklēt praktiskās nodarbības bez sejas maskām.

Tāpat profesionālās izglītības iestādēs pedagogi un darbinieki, kuri būs vakcinējušies, varētu vadīt mācību procesu - nodarbības un praktiskās mācības bez mutes un deguna aizsega, kā arī varētu strādāt bez mutes un deguna aizsega, varētu rīkot sapulces un piedalīties semināros klātienē. Minētās personas varētu doties uz citām valstīm (semināri, apmaiņas programmas) un pēc atgriešanās neievērot karantīnu.

Kā iecerējusi IZM, augstākajā izglītībā, ja vismaz 70% no augstākās izglītības iestādes vai zinātniskās institūcijas darbiniekiem būs vakcinēti pret Covid-19, tad visi darbinieki varētu strādāt klātienē, vienlaikus ievērojot spēkā esošās epidemioloģiskās drošības prasības. Ja imunitāti pret Covid-19 ir ieguvuši vismaz 90% no darbiniekiem, tad nebūtu nepieciešams lietot individuālos līdzekļus aizsardzībai pret infekciju.

Lai varētu norisināties mācību process klātienē bez studējošo skaita un studiju kursu īstenošanas ierobežojumiem augstskolās un koledžās, kurās personāls strādā klātienē, būtu jābūt pilnībā vakcinētiem vismaz 70% no klātienē studējošo skaita, vienlaikus ievērojot spēkā esošās epidemioloģiskās drošības prasības. Ja pilnībā vakcinēti būtu vismaz 90% personāla un studējošo, tad nebūtu nepieciešams lietot individuālos līdzekļus aizsardzībai pret Covid-19 saslimšanu.

IZM izteikusi lūgumu regulējumā iekļaut atvieglojumus akadēmiskajam personālam apmeklēt zinātniskās konferences un doties uz citām valstīm sadarbības projektu izpildei, tostarp ilgākā termiņā, nepiemērojot mājas karantīnu pēc atgriešanās Latvijā, ja persona pirms izbraukšanas ir izgājusi pilnu vakcinācijas kursu un ievērojusi imunitātes izveidošanās termiņu pēc pēdējās vakcinācijas.

Tāpat ministrija izteikusi lūgumu atļaut ārvalstu zinātnieku, akadēmiskā personāla un studējošo ieceļošanu, neievērojot karantīnas pasākumus Latvijā, ja tie var uzrādīt Latvijā atzītu sertifikātu par imunizāciju pret Covid-19, gan Eiropas Savienības (ES)/Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ) izsniegtu, gan arī citās valstīs vai valstu grupās, ja tas tiek atzīts Latvijā.

Priekšlikumos IZM aicinājusi koordinācijas grupas ekspertiem paredzēt nosacījumu, ka studējošie var izbraukt no Latvijas apmaiņas programmās tikai tad, ja tie ieguvuši pilnvērtīgu imunitāti pret Covid-19 saslimšanu, un imunitātes sagaidāmais pastāvēšanas periods nosedz visu vai lielāko daļu no paredzamās uzturēšanās ārvalstīs. IZM norāda, ka studējošie var izmantot dienesta viesnīcas pakalpojumus tikai tad, ja tie izgājuši pilnu vakcinācijas kursu, iegūstot imunitāti pret Covid-19, kā arī vakcinācijas kritēriju var aizstāt laboratoriski apstiprināta pilnvērtīga imunitāte pēc vīrusa pārslimošanas.

Darbā ar jaunatni IZM rosina atļaut darbu klātienē, tostarp - telpās, ja grupas dalībnieki ir vakcinēti pret Covid -19 vīrusu. Ja jaunatnes darbinieks un 70% dalībnieku ir vakcinēti pret Covid -19 vīrusu, IZM aicina atļaut strādāt grupu darbu ar jaunatni klātienē grupā līdz 30 personām ārā, ievērojot spēkā esošās epidemioloģiskās drošības prasības.

Tāpat IZM iecerējusi, ka jaunieši un pieaugušie, kuri ir vakcinēti pret Covid -19 vīrusu, drīkstētu piedalīties programmas "Erasmus+" un programmas "Eiropas Solidaritātes korpuss" projektu un mācību klātienes aktivitātēs, neievērojot pašizolāciju, iebraucot no ārvalstīm, kā arī nelietojot sejas maskas un neievērojot distancēšanos.

Savukārt, ja nometnes personāls būs vakcinēts pret Covid-19, bērni līdz 12 gadu vecumam drīkstētu nelietot sejas maskas nodarbībās telpās, kuras ir labi ventilētas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu