"Esmu ieradies šajā pasaulē, lai atbrīvotu Visumu no visām radībām." Publiskoti fragmenti no Kazaņas slaktiņa rīkotāja pratināšanas

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otrdien, 11. maijā, 19 gadus vecais Iļnazs Gaļavijevs Krievijas pilsētas Kazaņas ģimnāzijā sarīkoja apšaudi, kurā tika nogalināti deviņi cilvēki. Internetā publicēti fragmenti no uzbrucēja pratināšanas pēc slaktiņa, vēstī laikraksts "Postimees".

Pratināšanas fragmenti publicēti "Telegram" kanālā "Life Shot". Gaļavijevs stāsta, ka aprīlī esot nolēmis kļūt par masu slepkavu. Tam pamatā bijusi iedoma, ka viņš esot "dievs".

"Sapratu, ka esmu ieradies šajā pasaulē cilvēka veidolā, lai atbrīvotu Visumu no visām radībām," sacīja slepkava.

Citus cilvēkus viņš apveltīja ar tādiem apzīmējumiem kā "vergi" un "bioatkritumi".

Ieroci viņš izvēlējās internetā, vienlaicīgi valdības pakalpojumu vietnē piesakoties ieroča glabāšanas un nēsāšanas atļaujai. Atļauju viņš saņēma 4. maijā un tajā pašā dienā iegādājās patronas. Pēc noskatītā ieroča viņš devās uz Joškarolu, Marijelas republikas galvaspilsētu. Ieroci viņš slēpa no ģimenes.

5. maijā jaunietis, vadoties pēc internetā atrastajām pamācībām, izveidoja spridzekli. Nākamajā dienā no vecāku mājām paņēmis nazi, viņš devās uz 175. ģimnāziju, lai apskatītu stundu sarakstu. Svētku laikā skola bija slēgta, tāpēc viņš izlēma teroraktu sarīkot nākamajā nedēļā.

Uzbrukuma dienā Gaļavijevs lietotnē "Telegram" ievietoja divas fotogrāfijas un paziņoja par saviem plāniem. Dodoties laukā no dzīvokļa, viņš mēģināja "tāpat vien" to aizdedzināt. Neslēpjot ieroci, viņš devās uz 175.ģimnāziju, kurā kādreiz bija mācījies.

Pratināšanā Gaļavijevs stāstīja, kā esot sācis šaut uz skolēniem un skolas darbiniekiem, tēmējot vai nu vēderā, vai galvā. Uzbrucējs pats saskaitīja "ne mazāk par septiņiem" upuriem.

Gaļavijevs otrreiz atgriezās klasē, kurā nogalināja skolotāju un vairākus skolēnus, jo cita telpa bija aizslēgta un viņš netika tajā iekšā. Uzbrucējs sāka šaut, un skolēni centās paglābties, lecot laukā pa logiem. "Sākotnēji es ģimnāzijā gribēju nogalināt apmēram 20 cilvēkus, bet vēlāk - cik pietiks spēka un iespēju," sacīja Gaļavijevs.

"Es nācu nogalināt, nevis kādu baidīt, savainot vai atstāt dzīvu."

Foto: AP/Scanpix

Viņš stāsta, ka esot centies izdarīt pašnāvību policijas auto, taču prokuratūra norāda, ka ne aizturēšanas laikā, nedz arī pirms tam policija neesot fiksējusi pašnāvības mēģinājumu.

Gaļavijevs paziņojis, ka atzīstot vainu "pēc Krievijas likumiem", taču ne pēc savējiem. Izdarīto viņš nenožēlojot.

Sākotnēji medijos izskanēja versija par diviem uzbrucējiem. Tā radās tāpēc, ka Gaļavijevs divreiz iegāja vienā un tajā pašā klasē, bet skolēni otrajā reizē noturēja viņu par citu uzbrucēju, vēsta portāls "NewsRu".

Policija sākumā vadījās pēc aculiecinieku stāstītā. Izskanēja pat versija, ka Gaļavijeva līdzzinātājs klasē kā ķīlniekus turot vairākus skolēnus, taču uzbrucējs tobrīd jau bija aizturēts. Netālu no skolas kā iespējamais Gaļavijeva līdzzinātājs tika aizturēts 41 gadu vecs vīrietis, kurš bija neadekvātā stāvoklī; vēlāk izrādījās, ka viņš ar notikušo nav saistīts un vienkārši bija reibumā.

Otrdien, 11. maijā, Gaļavijevs sarīkoja apšaudi skolā Kazaņā. Apšaudē dzīvību zaudējuši deviņi cilvēki - skolotāja, skolas darbiniece un septiņi skolēni. Vēl 20 cilvēki šajā incidentā guva ievainojumus.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu