Vakcinācijas sertifikāts, negatīvs vai antivielu tests. Kas jāzina par ieceļošanu vai izceļošanu no Latvijas? (11)

Foto: DimaBerlin/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kas jāzina par ieceļošanu Latvijā vai izceļošanu no tās, kādi dokumenti jāuzrāda, ieceļojot Latvijā, un, vai ir jāievēro pašizolācija? Uz šiem un citiem jautājumiem, kas saistīti ar piesardzīgu ceļošanu Covid-19 laikā, atbildi sniedza Slimību profilakses un kontroles centrs, Veselības ministrija un Ārlietu ministrija. 

Ja nepieciešams doties uz ārvalstīm, Ārlietu ministrija aicina:

  • ievērot SPKC ieteikumus neceļot uz valstīm, kurās ir augsti saslimstības rādītāji, un izvērtēt brauciena nepieciešamību uz valstīm, kurās tie ir vidēji
  • rūpīgi apsvērt ārvalstu braucienu nepieciešamību personām ar hroniskām saslimšanām un senioriem
  • visās valstīs vienmēr ievērot standarta piesardzības pasākumus: ievērot distanci no citām personām un roku higiēnu
  • ņemt vērā, ka vietās, kurās pulcējas liels cilvēku skaits, ir pastiprināts infekcijas risks, tostarp, lidostās
  • pirms brauciena iepazīties ar lidostu un pasažieru pārvadātāju prasībām Covid-19 ierobežošanai (obligāts sejas un mutes aizsegs, apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu u.c.)
  • iepazīties ar informāciju par dažādās valstīs noteiktajiem ieceļošanas ierobežojumiem un citu aktuālo informāciju par attiecīgo valsti ceļojumu brīdinājumos vai portālā Re-open EU. Ja nepieciešama detalizētāka informācija par ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumiem, aicinām sazināties ar Latvijā akreditēto attiecīgās valsts pārstāvniecību
  • pārliecināties par atgriešanās iespējām, jo situācija starptautisko pasažieru pārvadājumu jomā ir mainīga, tostarp aviosatiksmē

Valstu saraksts, no kurām ieceļojot Latvijā, nebūs jāievēro pašizolācija

Latvijā no 15. maijam līdz 23. maijam ieceļotājiem no Lielbritānijas, Islandes, kā arī Portugāles nebūs jāievēro pašizolācija, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija.

Ierodoties Latvijā no valsts, kur Covid-19 saslimstības rādītājs (14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju) ir augstāks par 50, ir jāievēro 10 dienu pašizolācija.

Savukārt pret Covid-19 vakcinētas personas, kas Latvijā ieceļojušas no jebkuras Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valsts, Šveices vai Lielbritānijas, drīkstēs neievērot pašizolāciju, uzrādot apliecinājumu, ka ir pagājušas 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas.

Jaunākie saraksti un pašizolācijas prasības stājas spēkā ar 15. maiju.

Pašizolācija Latvijā joprojām jāievēro, atgriežoties no Igaunijas, Monako, Andoras, Čehijas, Slovēnijas, Spānijas, Slovākijas, Francijas, Zviedrijas, Maltas, Luksemburgas, Nīderlandes, Lietuvas, Itālijas, Beļģijas, Austrijas, Šveices, Polijas, Kipras, Rumānijas, Bulgārijas, Grieķijas, Vācijas, Horvātijas, Lihtenšteinas, Ungārijas, Dānijas, Somijas, Īrijas un Norvēģijas.

Attiecībā uz valstīm, kas ir ārpus ES un EEZ, pašizolācija nav jāievēro, ceļojot no Ruandas, Dienvidkorejas, Taizemes, Singapūras, Jaunzēlandes un Austrālijas. Šīs valstis ir to vidū, no kurām ir atļauts šķērsot ES ārējo robežu.

Iebraucot Latvijā no citām sarakstos neminētām pasaules valstīm, ir jāievēro pašizolācija.

SPKC joprojām nerekomendē doties ārvalstu ceļojumos, jo citu valstu apmeklējums ir uzskatāms kā paaugstināta riska faktors - atsevišķās valstīs novērojams ne tikai saslimstības pieaugums, bet arī cirkulē citi vīrusa paveidi, kas šobrīd Latvijā vēl nav reģistrēti.

Savukārt, ja nepieciešams doties uz ārvalstīm, tad atgriežoties desmit dienas jāievēro stingri pašizolācijas pasākumi un jānovēro veselība. Ja parādās saslimšanas simptomi, jāveic Covid-19 tests un jāsazinās ar ģimenes ārstu, lai lemtu par turpmāko rīcību.

Ārlietu ministrija vērš uzmanību par ceļošanu uz Ēģipti

Ņemot vērā iespējas doties uz Ēģipti atpūtas braucienos, Ārlietu ministrija un Veselības ministrija vērš uzmanību uz Latvijas valstspiederīgo saslimstības pieaugumu ar Covid-19 Ēģiptē.

Lai mazinātu no Ēģiptes ievesto Covid-19 gadījumu skaitu, spēkā stājusies šāda kārtība:

  • ja personai, atrodoties Ēģiptē, tiek konstatēta saslimšana ar Covid-19, tā nedrīkst atgriezties Latvijā ar plānoto pasažieru pārvadājuma reisu;
  • saslimšanas gadījumā personai jāuzturas Ēģiptē, kamēr tā atveseļojas;
  • saslimšanas gadījumā persona saņem medicīnisko palīdzību atbilstoši vietējiem veselības aprūpes standartiem un reāli pastāvošajām iespējām;
  • dodoties braucienā uz ārvalstīm, jārēķinās, ka ārvalstī var nākties uzturēties ilgāk, nekā plānots. Ja ceļojumu apdrošināšanā nav iekļauti ar Covid-19 saslimšanu saistīti riski, personai ir jārēķinās arī ar papildu izmaksām.

Kādos gadījumos drīkst ieceļot Latvijā? 

Lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatības riskus, personas no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, Šveices Konfederācijas un Apvienotās Karalistes ar starptautisko pasažieru pārvadājumiem vai privāto transportlīdzekli Latvijā var ieceļot tikai neatliekamas nepieciešamības gadījumos – darbs, mācības vai studijas, ģimenes apvienošana, medicīnas pakalpojumu saņemšana, tranzīts, nepilngadīgo pavadīšana, atgriešanās pastāvīgajā dzīves vietā vai bēres.

Ieceļojot Latvijā, jāuzrāda Covid-19 testa rezultāts. Kas par to jāzina?

Ikvienam, kas ieceļo Latvijā, izmantojot starptautisko pasažieru pārvadājumu pakalpojumus, ir jāuzrāda Covid-19 infekcijas molekulāri bioloģiskais PCR testa (ko veic no iztriepēm, kas ņemtas no deguna un mutes dobuma) negatīvs rezultāts. Apliecinājums nedrīkst būt senāks par 72 stundām. Savukārt personām, kas pēdējo 3 mēnešu laikā ir pārslimojušas Covid-19, ir jāuzrāda ārsta izziņa vai medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza.

Tests pirms ieceļošanas Latvijā nav jāveic bērniem līdz 11 gadu vecumam, pārvadātāju darbiniekiem un apkalpes locekļiem, jūrniekiem, kas dodas uz vai no savas darbavietas, diplomātiskā korpusa pārstāvjiem vai pierobežas iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso robežu darba, izglītības un līdzīgu vajadzību dēļ un var uzrādīt apliecinājumu par nodarbinātību vai izglītību.

Ja testa rezultāts ir negatīvs:

  • personai jāveic 10 dienu pašizolēšanās savā dzīvesvietā. Pozitīva testa rezultāta gadījumā, vai ja tests nav veikts, personai ir jāizolējas kādā no LIAA mājaslapā publicētajām viesnīcā. Testa un viesnīcas izmaksas sedz ceļotājs!
  • persona var doties pašizolācijā uz savu dzīvesvietu, kur ievēro noteiktos ierobežojumus.
  • Ja testu veikt nav iespējams, persona nekavējoties dodas pašizolācijā uz tūristu mītni no LIAA saraksta, un paliek tur līdz brīdim, kamēr tests tiek veikts.

Ja testa rezultāts ir pozitīvs:

  • persona atzīmē informāciju informācijas sistēmā tīmekļvietnē covidpass.lv un nekavējoties dodas pašizolācijā (vai turpina izolāciju) brīvi izvēlētā Latvijas tūristu mītnē no LIAA administrētā tūristu mītņu saraksta, kam ir izstrādāti nepieciešamie drošības protokoli;
  • persona informē tūristu mītni par nebūtiskā ieceļotāja no trešajām valstīm bez testa vai ar pozitīvu testu statusu.

Pirms ierašanās Latvijā tīmekļvietnē Covidpass.lv jāaizpilda e-apliecinājums

Ja plāno ierasties Latvijā, tīmekļvietnē Covidpass.lv ir jāaizpilda e-apliecinājums ne agrāk kā 48 stundas pirms ieceļošanas Latvijā:

  • Apliecinājumā jānorāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, kontakttālruni saziņai un faktiskās dzīvesvietas adresi, kurā ceļotājs būs sasniedzams, kā arī valstis un izbraukšanas datumus, kurās cilvēks uzturējies pēdējo 14 dienu laikā pirms ierašanās Latvijā;
  • Pēc apliecinājuma aizpildīšanas tīmekļvietnē, e-pastā tiek saņemts QR kods. Ja QR kods ir pazaudēts, to var atjaunot vietnē covidpass.lv.

Dati tiks automātiski nodoti Valsts policijai, savukārt Valsts robežsardze un Slimību profilakses un kontroles centrs pēc nepieciešamības varēs piekļūt personas datiem.

Personas dati tiks uzglabāti 30 dienas ar mērķi saņemto informāciju izmantot epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai un kontaktpersonu izsekojamībai. Pēc 30 dienām personas dati tiks automātiski dzēsti.

Kā rīkoties, ja pēdējo 10 dienu laikā esi atgriezies no ārzemēm?

Atgriežoties no nebūtiska ceļojuma valstīs ārpus Eiropas, nekavējoties tuvākajā pieejamā testēšanas punktā jāveic Covid-19 tests par saviem līdzekļiem. Ja tas nav iespējams, nekavējoties jādodas uz tūristu mītni no LIAA saraksta un jāpaliek tur līdz brīdim, kad tests tiek veikts. Šāda kārtība ir spēkā līdz 15. jūnijam.

Ja esi ieradies Latvijā no "nedrošās" valsts - t.i. tādas, kurā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem pārsniedz 50 cilvēkus (sarakstu skaties šeit) vai no valsts, kas nav ES, EEZ vai Šveice.

Ja esi ieradies no "drošās" valsts, bet tranzītā caur "nedrošo valsti" (lai izvairītos no nepieciešamības ievērot pašizolāciju, izvēlies citu atgriešanas maršrutu).

Kam nav jāievēro pašizolācija? 

Pašizolācija nav jāievēro, ja esi Latvijas valstspiederīgais, pastāvīgais iedzīvotājs vai ārzemnieks, un pēdējo 14 dienu laikā esi apmeklējis valsti, kurā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem nepārsniedz 50 cilvēkus.

Pašizolācija nav jāievēro arī tādos gadījumos, ja ierašanās Latvijā nepieciešama Latvijas komersantu saistību izpildei (var netikt piemērota pašizolācija darba pienākumu veikšanas laikā un vietā). Ierašanās Latvijā nepieciešama kultūras pakalpojumu un publisko pasākumu rīkošanai vai ierašanās mērķis Latvijā ir dalība starptautiskos sporta pasākumos.

13. maijā valdība vienojās, ka pret Covid-19 vakcinētām personām, kas Latvijā ieceļojušas no jebkuras Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valsts, Šveices vai Lielbritānijas, turpmāk nebūs jāievēro pašizolācijas prasības.

Regulējums ir līdzīgs jau spēkā esošajai kārtībai, kas ļauj pašizolācijas prasību neievērot Covid-19 pārslimojušajām personām.

Noteikumi attieksies uz personām, kuras varēs uzrādīt apliecinājumu, ka ir pagājušas 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai jeb 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas. "Johnson & Johnson" vakcīnas gadījumā būs jāpaiet 15 dienām pēc pirmās un vienīgās devas saņemšanas.

Noteikumu iesniedzēja, Veselības ministrija (VM), anotācijā norāda, ka attiecībā uz vakcinētas personas statusu, personām ieceļojot Latvijā, ir atšķirīga pieeja, nekā paredzot izņēmumus personām, kas neizbrauc no valsts.

Patlaban nav pierādījumu, ka "AstraZeneca" viena deva var nodrošināt pietiekamu aizsardzību pret inficēšanos ar Covid-19 paveidu, un, tā kā vairākās valstīs ārpus Latvijas šis jaunais vīrusa paveids ir izplatīts, lai novērstu šī koronavīrusa paveida ievešanu Latvijā, tiek noteikts, ka par pilnīgi vakcinētu tiek uzskatīta persona, kurai aizsardzību nodrošina divas vakcīnas devas vai jau minētā "Johnson & Johnson" viena deva.

Lai nodrošinātu iespēju ārstniecības personām pēc iespējas ērtākā veidā izsniegt apliecinājumu par vakcināciju, kamēr valstī nav ieviests elektroniskais sertifikāts, noteikumos iekļauta izziņas veidlapa par vakcinācijas faktu latviešu un angļu valodā. Pēc personas pieprasījuma ārstniecības iestādei būs pienākums aizpildīt minēto veidlapu, tajā iekļaujot informāciju, kas reģistrēta Veselības informācijas sistēmā par personas vakcinācijas faktu.

Kā jārīkojas, ievērojot pašizolāciju?

  • Aizpildi Covidpass.lv, apliecinot, ka ievērosi piesardzības pasākumus un noteiktos ierobežojumus.
  • Pēc ierašanās Latvijā, nekavējoties dodies uz telpām, kurās varēsi ievērot pašizolāciju. Izvairies no jebkāda veida tieša vai netieša fiziska kontakta ar citiem cilvēkiem un turpmāko 10 dienu laikā rūpīgi vēro sava veselība, lai pamanītu, ja parādīsies vīrusa simptomi.
  • Ar un bez akūtas elpceļu infekcijas pazīmēm piesakies uz izmeklējumu pa tālruni 8303 vai 67334433 un veic Covid-19 testu.
  • Ja tev ir Covid-19 simptomi, nekavējoties dodies uz telpām, kur esi pilnībā izolēts no citiem cilvēkiem, un zvani 8303.
  • Ja tev ir smagi Covid-19 simptomi, nekavējoties zvani 113.
  • Nekādā gadījumā nedodies uz ārstniecības iestādi, pirms tam to nepabrīdinot telefoniski.
  • 10 dienas pēc atgriešanās nedrīksti izmantot sabiedrisko transportu.
  • Nedrīksti uzņemt viesus vai doties privātās vizītēs un jebkādā veidā veidot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem. Pirmās nepieciešamības preces un pārtika jāiegādājas ar piegādi mājoklī vai izmantojot tuvinieku palīdzību, kuri iepirkumus atstāj pie durvīm.
  • Ja nav citu risinājumu, veikals jāapmeklē stundās, kad veikalā mazāk cilvēku, lietojot sejas masku un ievērojot 2 metru distanci no citiem veikalā esošajiem.
Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu