EP apspriedīs koronavīrusa vakcīnas patentu aizsardzības atcelšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Savienības karogs. Ilustratīvs attēls.
Eiropas Savienības karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Trešdien, 19.maijā, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti spriedīs par ierosinājumu atcelt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību Covid-19 vakcīnām, sacīja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Vairākas EP politiskās grupas ir aicinājušas Eiropas Komisiju (EK) atcelt intelektuālā īpašuma tiesības Covid-19 vakcīnām, lai palīdzētu vakcīnām sasniegt visas pasaules valstis. Viņi atkārtoja aicinājumu pēc tam, kad ASV prezidenta Džo Baidena administrācija paziņoja par atbalstu šādam solim.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena nesen norādīja, ka Eiropas Savienība (ES) ir "atvērta diskusijai" par īslaicīgu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības atcelšanu, tomēr tās galvenie darba virzieni, lai paplašinātu piekļuvi vakcīnām pasaulē, ir risināt ražošanas jaudas problēmas, ieguldīt ražošanā pasaulē un veikt ieguldījumus "Covax" shēmā.

Plānots, ka EP rezolūciju par šo jautājumu pieņems sesijā no 7. līdz 10.jūnijam.

Lēmums par intelektuālā īpašuma tiesību atcelšanu ir jāpieņem Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) TRIPS nolīguma padomei. Pagājušā gada oktobrī Indija un Dienvidāfrika PTO līmenī ierosināja uz laiku atcelt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību visiem patentiem, kas saistīti ar Covid-19 profilaksi, ierobežošanu un ārstēšanu. Šā gada martā EP deputātu un dalībvalstu parlamentāriešu grupa aicināja EK pārtraukt pretošanos šim priekšlikumam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu