Raidījums: IDB drīzumā nodos prokuratūrai krimināllietu par nelikumībām policijas formu iepirkumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Normunds Krapsis
Normunds Krapsis Foto: Zane Bitere/LETA

Noslēgumam tuvojas Iekšējā drošības biroja sāktā izmeklēšana saistībā ar negodīgi īstenoto policijas formu iepirkumu. TV3 raidījumam "Nekā personīga" neoficiāli zināms, ka apsūdzēti visdrīzāk tiks ne vien ražotājs un dizaineris, bet arī trīs Valsts policijas amatpersonas. Vienam no viņiem, policijas priekšnieka vietniekam Normundam Krapsim jau šonedēļ piemērots drošības līdzeklis – aizliegums turpināt darbu policijā, ziņo raidījums.

Valsts policija jau sen bija iecerējusi nomainīt savu tēlu un priekšnieks Ints Ķuzis valsts simtgadi bija cerējis sagaidīt jauna dizaina policijas formās. Konkursu izsludināja gan uz tērpiem, gan apaviem. Kopējā summa jaunajam vizuālajam izskatam iespaidīga - divi ar pusi miljonu eiro.

Konkurss sākās ar domstarpībām un pretrunām, jo atšķirībā no citām reizēm policija negribēja paļauties uz Nodrošinājuma valsts aģentūru, bet grozīja regulējumu, lai šo iepirkumu organizētu viena pati, norāda raidījums.

Konkursā par starpsezonu zābaku piegādi konkurēja četras firmas. Dārgākais bija igauņu uzņēmuma "Baltic Armaments" piedāvājums. Cena par vienu apavu pāri – 110 eiro, bija par 34 eiro augstāka nekā "ADDO Defense", kas bija gatavs tos pašus zābakus saražot par 76 eiro. Tomēr konkursa komisija "ADDO Defense" tāpat kā divu citu firmu piedāvājumus izbrāķēja kā neatbilstošus, un par saimnieciski izdevīgāko pasludināja "Baltic Armaments", kas vinnēja arī sadaļā par kurpēm.

Līdzīgi kā ar apaviem, arī formas tērpu konkursā par uzvarētāju atzina firmu ar dārgāko cenu.

Lai gan šuvēju interese jau no apģērba dizaina prezentēšanas brīža bija liela, līdz finālam tika tikai divas firmas "SRC Brasa" un "Lola Dizains LV". "SRC Brasa" piedāvājums bija par 545 eiro augstāks, valstij tas nozīmēja sadārdzinājumu par pusmiljonu. Taču "Lola Dizains" pēdējā brīdī savu piedāvājumu atsauca un konkursā uzvarēja "SRC Brasa".

Uzņēmums “SRC Brasa”, kas tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā nonācis policijas formu dēļ, jau ilgstoši ražo kaujas formas tērpus un ekipējumu arī Latvijas bruņotajiem spēkiem. Tā tirgus ir arī citas NATO valstis. Un Iekšējā drošības biroja izmeklēšanas iznākums var uzņēmuma biznesu smagi iedragāt.

Kompānija “SRC Brasa” pēdējos divos gados vinnējusi 18 mit aizsardzības ministrijas apģērbu un militāro ekipējumu iepirkumos par turpat 12 miljoniem eiro (11 724 394 EUR) .

Vienā no iepirkumiem armijas vajadzībām 2019.gada novembrī tā vinnējusi kopā ar “Lola Dizains LV’, firmu, kas Valsts policijas konkursā negaidīti atkāpās par labu “SRC Brasa”.

"Nekā personīga" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Iekšējās drošības biroja izmeklētāji firmas valdes locekli Kristiānu Brēdermani un kādu uzņēmuma apģērba tehnologu tur aizdomās par krāpšanu lielā apmērā. Jo policijai nav piegādāti tehniskajā specifikācijā norādīto materiālu formas tērpi. Brēdermanis intervijas medijiem atsaka.

Modes mākslinieks Bruno Birmanis, kurš dizainēja jaunās policijas formas un pats bija policijas konkursa komisijā kā pieaicinātais tehniskās specifikācijas sagatavotājs. Birmani IDB tur aizdomās par krāpšanas atbalstīšanu.

"Un mēs arī sapratām, ka mums jau nebija to cilvēku, kuri varētu izprast to procesu. Ar modelēšanu, šūšanu, un dizainu. Iepriekš bija tur Rīgas tehniskā universitāte, kas uzņēmās, bet šoreiz mēs nonācām līdz tam, ka parādījās šis Birmanis (Bruno).

Un tā kā viņam bija šī izpratne, tad process aizgāja. Un, ja viņš gribēja, tad viņš zināja un mācēja, kā apčakarēt, būsim godīgi," saka bijušais Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Aizdomīgo policijas konkursu vadīja policijas priekšnieka vietniece, Galvenās administratīvās pārvaldes priekšniece Renāte Fiļa, par viņas vietnieku nozīmēja tobrīd vēl Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieku Normundu Krapsi, kuram pirmā izglītība ir apģērbu tehnologs.

Krapsi tur aizdomās par neizpaužamu ziņu izpaušanu, kas nav valsts noslēpums un par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Krapsim IDB šonedēļ piemēroja aizliegumu ieņemt konkrēto amatu policijā un viņš ir atstādināts.

"Nekā personīga" zināms, ka konkursā iesaistīto sarunas tikušas klausītas, un lietā savākti arī citi pierādījumi, kas drīzumā lietu ļaus nodot prokuratūrai apsūdzību uzrādīšanai. Krapsis nav vienīgais aizdomās turētais konkursa komisijas loceklis. Statuss ir gan Fiļai, gan Kristīnei Līdakai, Iepirkumu nodaļas vadītājai.

"Kas attiecas par materiālu kvalitāti, tad ir veikti novērtējumi – tādas izteiktas atkāpes nav. Bet mēs vēl vērtējam. Jo arī man ir tā sauktā reprezentācijas forma, tikko faktiski saņemta. Un arī visādas nianses. Piemēram, šī te mana vārda nozīmīte ir ar magnēta stiprinājumu.

Stiprinājums ir par vāju un tas nokrīt. Tātad stiprāku magnētu vajag. It kā tādi nieki, bet ikdienā tas ir traucējoši. Galvenais, ka mainījies policijas tēls vizuāli, tā ir tā laba ziņa! Redzamība tīri no funkcionalitātes viedokļa un tas ir labi!" saka Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Par formu iepirkumu pēc IDB sāktā kriminālprocesa policijā tika sākta arī dienesta izmeklēšana, taču tā noslēdzas bez sodiem, jo disciplināratbildība pēc divu gadu noilguma vairs nav neiestājas, ziņo raidījums.

Video: "Nekā personīga" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu