Tiks pētītas mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas plaušu vēža diagnostikā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mākslīgais intelekts. Ilustratīvs attēls
Mākslīgais intelekts. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Veselības aprūpes risinājumu kompānija SIA "Roche Latvija" parakstījusi vienošanos ar pirmo "Roche" inovāciju inkubatora" jaunuzņēmumu SIA "Aimuno", kas ļaus pētīt mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas plaušu vēža diagnostikā, pavēstīja "Roche Latvija" pārstāvji.

Sadarbības projektā iecerēts radīt biomarķieri, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību spēj prognozēt un rekomendēt ārstēšanu pacientiem ar plaušu vēzi izplatītās stadijās.

"Projektā ir plānots pētīt plaušu vēža pacientu morfoloģiju, vēža mutācijas un meklēt korelāciju, kāpēc konkrētiem plaušu vēža pacientiem nedarbojas vēža imūnterapija - terapija, kas aktivizē pacientu imūnsistēmu, padarot to spējīgu atpazīt vēža šūnas un tās iznīcināt, " skaidroja "Aimuno" valdes priekšsēdētājs Vismands Menjoks.

Viņš stāstīja, ka pašreiz projekta autoru galvenais jautājums ir saprast, kāpēc aptuveni 20% plaušu vēža pacientiem vēža imūnterapija iedarbojas, sniedzot ilgtermiņa atbildes reakciju, bet citiem nedod cerēto rezultātu. Projekta uzdevums būs atrast likumsakarības un/vai biomarķieri, kas palīdzēs noteikt, kuriem pacientiem šis terapijas veids darbosies, un kuriem jānodrošina cita veida ārstēšana.

Menjoks uzsvēra, ka būs iespējams izveidot speciālas programmas, ko teorētiski varētu uzstādīt uz modernām diagnostikas iekārtām.

Pēc viņa teiktā, tas automatizēs un tādā veidā atvieglos patologu darbu, nosakot precīzu diagnozi. "Pateicoties šim risinājumam, būtu iespējams ne tikai ātrāk nozīmēt ārstēšanu, bet arī izmantot efektīvāk veselības aprūpes nozares līdzekļus," noradīja Menjoks.

"Roche Latvija" direktors Rauls Vēliņš uzsvēra, ka šis projekts ir piemērs tam, ka Latvija var būt vieta, kur satiekas eksperti no visas pasaules, lai kopīgi veidotu biotehnoloģiju risinājumus ar augstu pievienoto vērtību.

"Jaunuzņēmuma "Aimuno" izstrādātā ideja izmantot mākslīgo intelektu un datorredzi ir nestandarta risinājums, kas dod cerību. Mūs iedrošināja arī jaunuzņēmuma dalībnieku starptautiskie sakari, kam var būt izšķiroša loma izstrādāto produktu pārdošanā," sacīja Menjoks.

Tikmēr Valsts prezidenta ārštata padomnieks viedo tehnoloģiju jautājumos Rolands Lappuķe uzsvēra, ka viedo tehnoloģiju un medicīnas nozares sinerģija ik gadu kļūst arvien spēcīgāka un sniedz tādus risinājumus, kas palīdz sabiedrībai uzlabot dzīves kvalitāti. "Šāda veida projekti ir vērtējami ļoti pozitīvi, jo tas apliecina Latvijas potenciālu biomedicīnas ekosistēmas attīstībā un spēju būt starp līderiem viedajās tehnoloģijās," pauda Lappuķe.

"Roche Latvija" 2020.gada jūlijā ir nodibinājusi "Roche Inovāciju inkubatoru " un pērn 27.jūlijā izsludināja pirmo projektu konkursu, kas vērsts uz plaušu vēža morfoloģijas materiāla apstrādes un analīzes ar mākslīgo intelektu attīstīšanu.

Inkubatora mērķis ir veicināt un atbalstīt jaunu un inovatīvu ideju izstrādi un pētniecību noteiktās veselības aprūpes jomās un produktu vai pakalpojumu radīšanu. Inkubators darbojas kā pastāvīga jauno ideju platforma, kuras ietvaros, atbilstoši izsludinātajiem uzsaukumiem, būs iespējams saņemt "Roche Latvija" atbalstu inovatīvā risinājuma idejas izstrādei. Ja ideja ir stadijā, kur nepieciešams turpināt tās izstrādes darbu, pētniecību un attīstīšanu, atbalsta saņēmējs var pretendēt saņemt praktisku un konsultatīvu Roche Latvija atbalstu, kas var izpausties kā biroja telpu nodrošināšana, aprīkojuma pieejamība, speciālistu konsultācijas un cits tamlīdzīgs atbalsts.

Atbilstoši inkubatora darbības principiem, maksimālais idejas detalizācijas izstrādes periods ir trīs mēneši no sadarbības līguma parakstīšanas brīža. Pēc trim mēnešiem projektu vērtēšanas komisija izvērtēs sasniegto un lems par turpmāko sadarbību. Ja idejas izstrādes posmā tiks pierādīts, ka ideja ir pārvēršama produktā vai pakalpojumā un tās attīstības turpināšanai un/vai laišanai tirgū ir nepieciešams finansiāls vai cita veida atbalsts, sadarbības līguma termiņš var tikt pagarināts, kā arī "Roche Latvija" var noslēgt līgumu par finansējuma nodrošināšanu idejas turpmākai īstenošanai.

Latvijā "Roche" pārstāvniecību izveidoja 1997.gadā, bet 2005.gada 1.septembrī tā tika pārveidota un sāka darbību kā SIA "Roche Latvija". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 684 400 eiro. "Roche Latvija" pieder divām Šveices kompānijām - "Roche Holding AG" - 83,12% un "Roche Finanz AG" - 16,88%, liecina "Firmas.lv" informācija.

Savukārt "Aimuno" reģistrēts 2020.gada augustā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kompānija uz pusēm pieder Menjokam un SIA "SmartOmica", kas pieder Krievijas valstspiederīgajai Valērijai Koganei. Viņa ir arī "Aimuno" valdes locekle. "Aimuno" patiesie labuma guvēji ir Menjoks un Kogane.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu