Viss par un ap - atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par Covid-19 vakcināciju jauniešiem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova / LETA

No pirmdienas pieteikties vakcīnai pret Covid-19 var arī 16 un 17 gadus vecie jaunieši, un viņiem un viņu vecākiem par gaidāmo poti ir ļoti daudz jautājumu. Uz dažiem no tiem atbildēja Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Pētījumus ar bērniem un jauniešiem veikuši vairāki Covid-19 vakcīnu ražotāji, taču tieši "Pfizer"/"BioNTech" pirmais iesniedzis arī visus nepieciešamos dokumentus, un tādēļ arī Latvijā jauniešus vakcinēs ar viņu izstrādāto vakcīnu, taču deva nebūs mazāka.

"Deva ir tieši tāda pati kā pieaugušajiem," skaidroja Zavadska.

Tāpat būtiski, ka saņemtā vakcīna nekādā veidā neietekmē ikdienas gaitas. Drīkst sportot.

"Mēs varam mazgāties, mēs varam peldēties, varam sportot, ja ir sagaidāmās nepatīkamās sajūtas, mēs sevi piebremzējam," norādīja Zavadska.

"Dienā, kad ir saņemta vakcīna, parasti vakarpusē ir pirmie simptomi. Bet nākamā diena ir tā, kad [simptomi] būs vai nebūs. Nevajag šausmīgi koncentrēties un gaidīt, ja būs - jutīs. Ja nākamā dienā ir eksāmens, tad labāk aiziet pēc eksāmena. Jo nevarēs koncentrēties, ja sāp galva, vai ir drebuļi," ieteica Zavadska.

Tas, ar ko gan ir jārēķinās, ka jauniem cilvēkiem var būt izteiktāka imūnās sistēmas atbildes reakcija – temperatūra, drudzis.

Jāatceras - jo jaunāks cilvēks, jo lielāka iespējamība, ka reakcija izpaudīsies. Šai vakcīnai vairāk simptomi izpaužas tieši pēc 2. devas, pēc pirmās devas parasti tikai dūriena vieta pasāp, pēc otrās devas var būt temperatūra, galvassāpes, slikta dūša, stāstīja Zavadska.

Nekādas zāles profilaksei nav jādzer, bet, ja pēc otrās devas uzlec temperatūra, tad gan jālieto simptomu mazinošās zāles, visbiežāk tas ir paracetamols vai ibuprofēns, vecumam un svaram atbilstošā devā.

To katrs var noskaidrot ar savu ģimenes ārstu vai centrā, kur saņem vakcīnu, bet nekādas īpašas zāles nav jāiegādājas.

Nepatīkamās sajūtas pāriet dažu dienu laikā un tām nav ilgtermiņa seku.

Covid-19 vakcīnai nav ietekmes uz nākotnē plānotiem bērniem.

"Kopumā vakcīnām nav spēju atstāt iespaidu uz reproduktīvo veselību vai reproduktīviem orgāniem. Šīm vakcīnām pilnīgi obligāti ir šie pirms klīniskie pētījumi ar dzīvniekiem, kas uzbūvē ir līdzīgi cilvēkam. Un visām nav ietekmē ne uz augļa attīstību, ne pašu cilvēku," skaidroja Zavadska.

Latvijā ir vairāki bērni, kuri jau saņēmuši abas vakcīnas devas un neviens nav sūdzējies par sliktu pašsajūtu.

"Mēs esam savakcinējuši jau diezgan agrīni, tikko bija pieejamas. Bērni ar nopietnām veselības problēmām, gan transplantētās sirds bērniņš, gan tie, kas saņem nopietnas terapijas. Nebija ziņojumu par blaknēm, bet kādam būs. Šaubu nav, bet paciešamies," sacīja Zavadska.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu