Robežsargi kopš janvāra vidus konstatējuši 91 personu, kura, ieceļojot Latvijā, uzrādījusi viltotus vai nederīgus Covid-19 dokumentus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas-Igaunijas robeža Ainažos pēc Igaunijas lēmuma atjaunot robežkontroli uz Šengenas zonas iekšējām un ārējām robežām ar mērķi ierobežot "Covid-19" vīrusa izplatību.
Latvijas-Igaunijas robeža Ainažos pēc Igaunijas lēmuma atjaunot robežkontroli uz Šengenas zonas iekšējām un ārējām robežām ar mērķi ierobežot "Covid-19" vīrusa izplatību. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Nederīgus vai viltotus testus uzrādījuši gan Latvijas, gan mūsu kaimiņvalstu un arī Ukrainas iedzīvotāji. Lielākoties par to pienākas naudas sods, bet dažos gadījumos uzsāktas arī krimināllietas, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

No šā gada 15. janvāra, ieceļojot Latvijā, papildus elektroniskās apliecinājuma anketas aizpildīšanai portālā "covidpass.lv" ir jāuzrāda arī negatīvs Covid-19 testa rezultāts.

Kopš šīs prasības ieviešanas robežsargi kopumā konstatējuši jau 91 personu, kura uzrādīja viltotus vai tādus Covid-19 testus, kas neatbilst Valsts robežsardzes rīcībā esošajiem paraugiem.

Arī pagājušā nedēļā konstatētas 22 personas, kuras robežsargiem uzrādīja viltotus vai neatbilstošus Covid-19 dokumentus.

"Pamatā viltotu vai tādu Covid-19 testi, kas neatbilst Valsts robežsardzes rīcībā esošajiem paraugiem, uzrādīšanas gadījumi konstatēti lidostas "Rīga" robežkontroles punktā vai arī veicot imigrācijas kontroli iekšējo robežu tuvumā uz autoceļiem Rucavas novadā, Bauskas novadā, Ainažos, kā arī Daugavpils novadā," skaidroja Valsts robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone.

Vai nederīgie testi ir viltoti, paštaisīti, novecojuši vai pirkti melnajā tirgū, robežsargi nevēlas komentēt. Tas tādēļ, lai likumpārkāpējiem nedotu padomus, ko darīt.

Robežsargi vien uzsver, ka aktīvi sazinās ar citu valstu kolēģiem, un ir lietas kursā, kā atšķirt īstu no viltota testa rezultāta.

"Mūsu rīcībā ir konkrēti testu paraugi, ar ko varam salīdzināt, otrkārt, mums ir pietiekami labi, zinoši un mācīti robežsargi šo viltojumu atklāšanā, tas arī redzams darba rezultātos," sacīja Pētersone.

Dažos gadījumos bez administratīvā soda iebraucējiem tomēr draud arī pamatīgākas nepatikšanas. Valsts policija jau ir pabeigusi izmeklēšanu vairākos kriminālprocesos, kas ir nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska skaidroja: "Konstatējot gadījumus, kad persona ir uzrādījusi, iespējams, viltotu Covid-19 testu, tiek uzsākts kriminālprocess. Taču jāuzsver, ka katrs gadījums ir vērtējams individuāli un, iepazīstoties ar notikušā apstākļiem, ar uzraugošā prokurora akceptu atsevišķos gadījumos var tikt pieņemts lēmums arī par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu nodarījuma maznozīmīguma dēļ."

Likums nosaka, ka par šāda Covid-19 testa viltojuma vai nederīga testa uzrādīšanu paredzēts naudas sods no 70 līdz pat 14 000 eiro. Robežsardzē skaidro, ka viņu pieķertajos gadījumos naudas sods svārstās starp 100 un 680 eiro.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu