Atviegloto ierobežojumu eksperiments: IZM rosina vakcinētajiem ļaut apmeklēt hokeja čempionātu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Hokeja fani pārbaudes spēlē hokejā, kurā tiekas
Latvijas un Kanādas hokeja izlases "Arēnā Rīga".
Hokeja fani pārbaudes spēlē hokejā, kurā tiekas Latvijas un Kanādas hokeja izlases "Arēnā Rīga". Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība plāno priekšrocību portfeli tiem, kuri ir saņēmuši abas pretkoronavīrusa potes vai slimību nesen izslimojuši. To skaitā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) cer, ka vakcinētie jau šonedēļ varētu klātienē vērot pasaules hokeja čempionāta spēles Rīgā, vēstī LTV raidījums "Panorāma".

Starp priekšlikumiem, kādus atvieglojumus paredzēt pret Covid-19 vakcinētājiem iedzīvotājiem, ministrija rosinājusi iekļaut arī čempionāta spēļu apmeklēšanu.

IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs uzskata, ka vakcinēto personu ielaišana hokeja spēlēs varētu noderēt, lai pārbaudītu atvieglojumu ieviešanas efektivitāti.

"Mēs rosinājām, ka vakcinētajām personām būtu tiesības apmeklēt sporta sacensības kā skatītājiem, un, tā kā hokeja čempionāts mums norisinās tūlīt pat, 21. maijā, tas varētu būt viens no pilotprojektiem, lai šo sistēmu pārbaudītu dabā," raidījumam "Panorāma" sacīja Severs.

IZM Sporta departamenta direktors atzīst, ka vēl nav skaidrs, kā pārliecināties, vai apmeklētājs tiešām ir vakcinēts. Viņš pieļauj, ka mehānismu varētu izdomāt čempionāta laikā, lai apmeklētājus ielaistu kaut tikai uz izslēgšanas spēlēm.

Savukārt veselības ministrs Pavļuts norādīja, ka saslimstība Latvijā joprojām ir augsta, turklāt vakcīnas bijušas plaši pieejamas pārāk neilgu laiku. "Mēs nevēlamies diskriminēt cilvēkus, kuriem dažādu iemeslu dēļ nav bijusi nodrošināta iespēja vakcinēties savlaicīgi, lai arī viņi varētu, piemēram, apmeklēt šādus lielus, nozīmīgus, publiskus pasākumus," raidījumam paskaidroja Pavļuts.

Kultūras ministrijā gan uzskata, ka tādi paši atvieglojumi kā vakcinētajiem pienāktos arī tiem, kas var uzrādīt negatīvu Covid-19 testu. Veselības ministrs atbild, ka jautājums esot sarežģīts, jo negatīvs tests atšķirībā no vakcīnas personu no saslimšanas nepasargā.

Portāls "Apollo.lv" jau vēstīja, ka Veselības ministrija (VM), izvērtējot Covid-19 infekcijas izplatības riskus, rosina cilvēkiem, kas vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19, noteikt virkni atvieglojumu, tostarp plašākas iespējas pulcēties, apmeklēt pasākumus, sportot un saņemt pakalpojumus.

Iecerēts, ka vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušās personas jau šonedēļ varēs brīvāk pulcēties slēgtā un kontrolētā vidē, piemēram, darba kolektīvi darba telpās un sanāksmēs, amatiermākslas kolektīvi vai sporta komandas.

Nelietojot mutes un deguna aizsegus un neievērojot distancēšanās prasības, darba vietā vai vienā telpā varēs tikties ne vairāk kā 20 cilvēki, kuri ir vakcinēti vai ir pārslimojuši Covid-19. Izņēmums attieksies tikai uz pastāvīgiem kolektīviem, kas var uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas apliecinājumus. Koplietošanas telpās arī turpmāk būs jālieto mutes un deguna aizsegus un jāievēro distancēšanās.

Savukārt no 1. jūnija pie nosacījuma, ja palielināsies vakcinācijas aptvere, varēs brīvāk sniegt individuālos pakalpojumus, piemēram, ievērojot atbilstošas epidemioloģiskās drošības prasības, darbu varēs atsākt vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši kosmetologi un masieri.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu