Pusaudži izrāda aktīvu interesi par vakcināciju pret Covid-19 - pieteikušies jau 1567

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Vakcinācijai pret Covid-19 pieteikušies jau 1567 pusaudži vecumā no 16 līdz 18 gadiem, intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Ieva Stūre.

Viņa pastāstīja, ka pusaudžu pieteikšanās vakcīnu saņemšanai arvien turpinās un ir redzams, ka tā ir diezgan aktīva, jo tā ir viena no aktīvākajām vecuma grupām, kura vēlas saņemt vakcīnu pret Covid-19.

Tomēr viņa atzina, ka patlaban netiek kāpināti vakcinācijas tempi, jo arvien tiek gaidītas lielākas vakcīnu kravas. Šobrīd nedēļā ienāk aptuveni 100 000 vakcīnu, tas ir aptuveni arī tas apjoms, kas nedēļā tiek izmantots iedzīvotāju vakcinācijai.

"Viss ir aprēķināts tā, lai atvieglojumi sakristu ar vakcīnu apjomu, kas būs pieejams līdz jūnija vidum un beigām. Atliek iedzīvotājiem tikai pieteikties vakcinācijai. Tuvākajām trim nedēļām uz priekšu vietnē "manavakcina.lv" ir vismaz 10 000 brīvu vietu," sacīja Stūre.

Tāpat viņa piebilda, ka interese ir mainīga. Piemēram, Kurzemē ir ļoti labi vakcinācijas rādītāji, vairāk nekā 30% iedzīvotāju jau saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, kā arī darba kolektīvos interese ir liela, rinda ir līdz pat jūnijam.

Jau ziņots, ka vakar sākta pusaudžu vecumā no 16 gadiem vakcinācija pret Covid-19 vispārējā kārtā.

Potes saņemšanai jaunieši no 16 gadiem varēs pieteikties vietnē "manavakcina.lv" vai, zvanot pa tālruni 8989 vai sazinoties ar vakcinācijas kabinetu.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pagājušās nedēļas valdības sēdē skaidroja, ka "manavakcina.lv" var pierakstīties tie jaunieši, kuriem ir iespēja vietnē autentificēties. Taču iespējams zvanīt arī pa tālruni 8989 un arī savam ģimenes ārstam, ja speciālists vakcinēšanas pakalpojumu nodrošina.

Primāri jauniešu no 16 līdz 18 gadiem vakcinēšana tiks nodrošināta masu vakcinēšanas centros. Jaunieši tiks potēti ar "Pfizer/Biontech" vakcīnu.

"No ārstniecības viedokļa cilvēks, kam ir 16 gadu, ir tiesīgs pieņemt lēmumus, kas attiecas uz to, kādi ārstniecības soļi tiek sperti," sacīja politiķis, komentējot jautājumu, ko darīt jaunietim, kurš vēlas saņemt vakcīnu, taču viņa vecāki iestājas pret potēšanos.

Saskaņā ar ministrijas datiem pašlaik lielāko vakcinēšanas aptveri nodrošina ārstniecības iestādes - 52% no visiem vakcinēšanas faktiem. 35% gadījumu potes tiek saņemtas ģimenes ārstu praksēs, bet 13% nodrošina klīniskās universitāšu slimnīcas.

Vakcinācijas projekta nodaļā informēja, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā kopumā ir 36 226 jaunieši 16 un 17 gadu vecumā.

Kā vēstīts, pašlaik, saskaņā ar Latvijas Vakcinācijas rokasgrāmatu un Eiropas Zāļu aģentūras vadlīnijām, "Pfizer"/"BioNTech" ir vienīgā Eiropas Savienībā apstiprinātā vakcīna, kuru var lietot personu zem 18 gadiem vakcinācijai. Patlaban šo vakcīnu var lietot personu vecumā no 16 gadiem vakcinācijai, taču Latvijā tas tiek darīts vien ļoti īpašos gadījumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu