Ekonomiste Šteinbuka: Valsts nevar atļauties turpināt neierobežotu atbalstu Covid-19 krīzē (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: pexels.com

Valsts nevar atļauties turpināt neierobežotu atbalstu Covid-19 krīzē cietušajiem uzņēmumiem un šobrīd ir nepieciešams vieds valsts atbalsts tieši dzīvotspējīgajiem uzņēmumiem, atzina Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētāja Inna Šteinbuka.

Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētāja Inna Šteinbuka uzsvēra, ka situācija joprojām ir ļoti neprognozējama, taču valstij nav iespējas neierobežoti atbalstīt visus krīzē cietušos, turklāt atbalsta samazināšanai ir jānotiek pakāpeniski.

"Jāņem vērā tas, ka mēs visi strādājam ļoti lielas nenoteiktības apstākļos un arī valdība pieņem lēmumus diezgan jaunā un ļoti grūtā situācijā bez iepriekšējas epidemioloģisku krīžu apkarošanas pieredzes, tad, protams, ir jārīkojas piesardzīgi. Kad premjers norādīja, ka jādomā par valsts atbalsta mazināšanu, viņš jau nedomāja, ka tas ir jādara rīt. Eiropas Savienības(ES) ieteikumos dalībvalstu valdībām ir norādīts, ka izejai no atbalsta režīma ir jābūt ļoti pakāpeniskai un piesardzīgai. Tomēr, ja nebūs trešā viļņa, tad jau tagad ir jādomā par fiskālās izejas stratēģiju," teica Šteinbuka.

Pēc viņas minētā, valsts riski atbalsta sniegšanā ir jāsalāgo ar uzņēmējdarbības riskiem.

"Mēs nevaram nodalīt valsts atbalsta fiskālos riskus no uzņēmējdarbības riskiem vai bezdarba riskiem. Jo lielāks bezdarbs, jo vairāk bankrotu, jo zemāka būs ar nodokļiem apliekama bāze, un tas neizbēgami atspoguļosies arī budžeta izdevumu galā, kad nepietiks līdzekļu izglītības, veselības aprūpes un citu nozaru finansējumam un palielināsies kārdinājums pēc budžeta deficīta paaugstināšanas. Mūsuprāt, tieši tagad ir īpaši nepieciešams vieds valsts atbalsts. Principā jāatbalsta uzņēmumi, kas būs dzīvotspējīgi," uzsvēra FDP priekšsēdētāja.

Šteinkuba norādīja, ka, pastāvot ierobežojumiem, valdība piemēro atbalsta pasākumus ļoti daudziem uzņēmumiem, taču to starpā ir arī tādi uzņēmumi, un tādu ir relatīvi daudz, kuri izdzīvo un nebankrotē, pateicoties tieši valsts atbalstam.

"Ir izveidojies uzņēmēju slānis, kas jau savos biznesa plānos iestrādā valsts atbalstu. Viņiem situācija, kad ir pieejams valsts atbalsts, vienkārši palīdz noturēties virs ūdens. Cik ilgi var atbalstīt šāda veida uzņēmumus? Domāju, ka kādā brīdī tas vienkārši ir jāpārtrauc," viņa sacīja.

Tāpat Šteinbuka uzsvēra, ka atbalstu nepieciešams virzīt tikai perspektīviem un dzīvotspējīgiem uzņēmumiem. "Ir ļoti perspektīvi uzņēmumi ar augstu produktivitāti, kas ražo produktus un pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību, kuriem ir liela eksportspēja, šādi uzņēmumi noteikti ir jāatbalsta. Šāda veida valsts atbalsts neaiziet vējā, un uzņēmumi būs dzīvotspējīgi arī turpmāk un nodrošinās ekonomikas izrāvienu," uzsvēra FDP vadītāja.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu