Lai mazinātu Covid-19 pandēmijas sekas Indijā, valdība piešķir 50 000 eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Indija. Ilustratīvs foto.
Indija. Ilustratīvs foto. Foto: UNI via Xinhua

​Lai mazinātu Covid-19 pandēmijas sekas Indijā, valdība no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķīrusi 50 000 eiro, kas tiks iemaksāti ANO Attīstības programmas Indijas Covid-19 atbalsta programmā. Palīdzību Indijai sniegusi vai plānot to darīt arī virkne citu valstu - ASV, Lielbritānija, Austrālija, Singapūra, Apvienotie Arābu Emirāti, Krievija, Ķīna.

Ārlietu ministrija (ĀM) norādīja, ka kopš marta beigām Indijā strauji pieaudzis ar Covid-19 inficēto skaits, tuvojoties 400 000 inficēto atzīmei dienā. Tāpat palielinās mirstība, pārsniedzot 3000 gadījumu diennaktī, 2021.gada aprīlim kļūstot par līdz šim smagāko mēnesi kopš pandēmijas sākuma.

ĀM pavēstīja, ka pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, šī gada 5.maijā Indijā tika reģistrēti 378 075 saslimušie, kas veido 47% no pasaulē diennaktī reģistrētajiem gadījumiem. Prognozēts, ka vēl kādu laiku inficēto skaits Indijā turpinās strauji pieaugt.

Pēc ĀM paustā, saskaņā ar PVO šī gada 5.maija ziņojumu, kopējais Indijā apstiprināto Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits ir 20,2 miljoni personu, savukārt kopējais ar Covid-19 mirušo skaits sasniedzis 222 408. Līdz šī gada 4.maijam Indijā kopējais Covid-19 veikto testu skaits sasniedza 293 miljonus, kur pozitivitātes rādītājs sasniedzis 21,6%. ĀM skaidroja, ka kopumā Indija ir otra vissmagāk Covid-19 pandēmijas skartā valsts pasaulē aiz ASV.

ĀM pavēstīja, ka saskaņā ar 5.maija PVO ziņojumu kopš vakcinēšanas uzsākšanas šī gada 16.janvārī ar vietēji ražotām vakcīnām vakcinēta 158 932 921 persona iedzīvotāju prioritārajās grupās, no tiem pirmo dozu saņēmušo personu skaits ir 129 227 412 bet otro dozu saņēmuši 29 705 509.

ĀM vērsa uzmanību, ka no šī gada 1.maija vakcinēšana attiecināta uz visiem iedzīvotājiem no 18 gadu vecuma. Vienlaikus valstī ir akūts vakcīnu trūkums. Patlaban Indija ir apturējusi Covid-19 vakcīnu eksportu, ieskaitot Vakcīnu un imunizācijas globālās alianses vajadzībām.

Tāpat ĀM uzsvēra, ka pandēmijas izplatīšanās straujums izraisījis krīzi Indijas medicīnas aprūpē, akūti trūkstot skābeklim, aprīkojumam, medikamentiem un gultasvietām.

23.aprīlī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis caur ES Apvienoto civilās aizsardzības mehānismu saņēma palīdzības pieprasījumu no Indijas saistībā ar dramatisku Covid-19 inficēto skaita pieaugumu. Visvairāk Indijai nepieciešami skābekļa ģeneratori, skābekļa koncentratori un skābekļa baloni, kā arī plaušu ventilatori un pretvīrusa medikamenti - "Remdesivir" un "Tocilizumab".

Atsaucoties uz šo lūgumu, ES un vismaz 16 ES dalībvalstis gan caur ES Apvienoto civilās aizsardzības mehānismu, gan divpusēji un ar starptautisko organizāciju palīdzību sniegušas atbalstu Indijai, nosūtot šķidro skābekli, skābekļa iekārtas un medikamentus. Igaunija un Nīderlande veikusi naudas pārskaitījumu caur Starptautisko Sarkano Krustu.

Palīdzību Indijai sniegusi vai plānot to darīt arī virkne citu valstu - ASV, Lielbritānija, Austrālija, Singapūra, Apvienotie Arābu Emirāti, Krievija, Ķīna un citas. Kopumā palīdzību Indijai jau piedāvājušas vai jau sniegušas aptuveni 40 pasaules valstis.

ĀM pavēstīja, ka pēc ES Apvienotā Civilās aizsardzības mehānisma sniegtās informācijas Indija ir selektīva attiecībā uz palīdzības piedāvājumiem, un nepieņem tai šobrīd neprioritārus dāvinājumus, piemēram, individuālās aizsardzības līdzekļus.

Ņemot vērā to, ka Latvijā netiek ražotas Indijai nepieciešamās skābekļa iekārtas, kā arī tādu nav valsts materiālajās rezervēs, piemērotākā un ātrākā iespēja Latvijai sniegt palīdzību Indijai ir finansiāla iemaksa ANO Attīstības programmas Indijas Covid-19 atbalsta programmā "Paplašināta agrīna reakcija uz Covid-19". Maksājums tiks veikts ASV dolāros atbilstoši faktiskajam valūtas kursam pārskaitījuma dienā, skaidroja ĀM.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu