VIDEO ⟩ Skeitbordists Apse nosoda agresiju pret bērniem, kuri nodarbojas ar skeitbordošanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Madars Apse
Madars Apse Foto: Publicitātes foto

Latvijas profesionālais skeitbordists Madars Apse, reaģējot uz "Bez Tabu" sižetā stāstīto par tirdzniecības centra (TC) apsardzes darbinieka agresiju pret nepilngadīgu puisi, kurš bija ieradies TC stāvlaukumā skrituļot, pauž nosodījumu par vardarbību pret bērnu un kopumā par, viņaprāt, nereti pārlieki bargo vēršanos pret skrituļotājiem, kuri savām aktivitātēm iecienījuši pilsētvidi. Esot jau 20 gadus uz dēļa, Apse stāsta par savu skeitošanas pieredzi daudzās pasaules pilsētās, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Bērnībā attīstot skeitošanas talantu un šodien, esot profesionāļa statusā ar sponsoru līgumiem kabatā, skeitbordists Madars Apse aizvien uzturas pilsētvidē: uz ielām, pie publiskām ēkām, arī lieltirgotavu stāvlaukumos nodarbojas ar sirdij vistuvāko nodarbi – skeitošanu. Jau daudzus gadus braukšana ar dēli ir viņa "maizes darbs", kas paredz skeitborda video filmēšanu, un baudāmākie kadri tiek uzņemti vietās, kur par skeiteru aktivitātēm nereti aizrāda. Apse ir skeitojis daudzās pasaules pilsētās, kurās nav izticis bez sastapšanās ar apsardzes darbinieku aizrādījumiem.

"Vienmēr esmu bijis ielās. Skeiteriem patīk tusēties mazās draugu grupiņās autostāvvietās, tuneļos, parkos. Ir nācies sastapties ar apsargiem. Citkārt skeitoju līdz brīdim, kad apsargs izsauc policiju. Kad atbrauc policija, jābrauc prom. Parasti gan dodamies prom jau pēc apsarga aizrādījuma.

Protams, dažkārt sanāk pastrīdēties ar otru pusi, sakot, ka neko sliktu nedaru, ka izmantojam sabiedrisko telpu. Jā, varbūt kaut kur noskrāpējam apmales malas, krāsu. Kas ir vērtīgāks – krāsa vai iespēja izmantot sabiedrisko telpu? Bet ar apsargiem visādi gadījies. Nācies arī mukt. Barselonā, kur dzīvoju kādu laiku, citreiz liek 1000 eiro sodus, atņem dēļus," stāsta skeitbordists Madars Apse.

Pirms neilga laika "Bez Tabu" stāstīja par spraigu situāciju TC "Alfa" pazemes stāvlaukumā, kur apsardzes darbinieks pielietoja, iespējams, pārmērīgu spēku pret pusaudzi, kurš, nepilngadīgas draudzenes pavadīts, bija ieradies stāvlaukumā skrituļot. Apse nosoda šādu apsarga rīcību. Profesionālais skeitbordists aicina skeiterus, ēku, infrastruktūras saimniekus un apsargus savstarpēji cienīt vienam otru. Apse iesaka izvēlēties vietas, kur risks sabojāt svešu īpašumu ir mazāks, piemēram, stāvlaukumu daļas, kur mazāk automašīnu, tāpat aicina apsardzes darbiniekus nevērsties pret skrituļotājiem par nodarbošanos ar sirdslietu vietās, kur šīs automašīnas reāli netiek apdraudētas.

Rīgā ir divi iekštelpu skeitparki, kuru darbība koronavīrusa izplatības ierobežošanas nolūkā ir apturēta. Apse uzsver, ka skeiteri tāpat meklēs vietas pilsētvidē, arī stāvlaukumos ar jumtu virs galvas, jo īpaši lietainās, drēgnās dienās. Skeitbordists arī norāda, ka skrituļotāji nav "pieradināmi", tāpēc nav vērts cīnīties pret šo nodarbi publiskajā telpā, kas ir daudz tīkamāka par drūzmēšanos nereti šauros iekštelpu skeitparkos.

"Skeiteriem patīk būt ielās, kur nav pieskatīti, tas tomēr vairāk ir ielu sporta veids. Nevar vienmēr ielikt skeitparkā vienā čupā kopā skeiterus, inlainerus un BMX braucējus. Tāpēc dodas uz stāvlaukumu paskeitot kopā ar draugiem. Viss notiek! Ļaujiet mums skeitot! Jā, apkārt automašīnas, bet, ja nepatīk kādam, varam aiziet tur, kur mazāk automašīnu. Nevajag vērsties ar agresiju!" stāsta skeitbordists Madars Apse.

Apse gan atzīst, ka kopumā attieksme pret skrituļošanu daudzviet Latvijā ir uzlabojusies. Kā labos piemērus viņš min Mākslas muzeju un Gaismas pili Rīgā. Tomēr Latvijai un citām valstīm vēl esot kur tiekties.

"Piemēram, Zviedrijas pilsētā Malmē pilsētas domē iestrādāts departaments, kas atbildīgs par skeitbordu, tā integrēšanu Malmes ielās. Kad tur tiek kas būvēts, integrē skeitborda elementus. Tāpat arī Austrālijā, Melburnā bija liela balsošana par to, kur un kādu "skeitspotu" vēlas. Visur šī tēma ir aktuāla, visur skeiteri cīnās par savu, objektu īpašnieki – par savu," stāsta skeitbordists Madars Apse.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā arī nosoda apsarga agresiju pret gados jauno pusaudzi-skeiteri, par ko stāstīja "Bez Tabu". 

Raidījuma "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu