Covid-19 ⟩ Pasaulē pieaug vakcīnu miljardieru skaits (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Covid-19 vīrusa radītā pandēmija izraisījusi krīzi visā pasaulē, taču tā rezultātā vairāki cilvēki kļūst par miljardieriem, liecina organizācijas "People's Vaccines Alliance" veikts pētījums.

Tajā norādīts, ka pasaulē pieaug vakcīnu miljardieru skaits, jo palielinās farmācijas uzņēmumu akciju cenas saistībā ar prognozēm par Covid-19 vakcīnu pārdošanas izraisītu ienākumu kāpumu.

"People's Vaccines Alliance" vēsta, ka kopš koronavīrusa pandēmijas sākuma vairāki cilvēki kļuvuši par miljardieriem, pateicoties ar vakcīnām saistītu ienākumu un peļņas pieaugumam farmācijas uzņēmumos.

Kopš pandēmijas sākuma par miljardieriem kļuvuši vismaz deviņi cilvēki, viņu turības kopējai vērtībai veidojot 19,3 miljardus ASV dolāru (15,8 miljardus eiro).

Farmācijas kompānijas "Moderna" vadītājs Stefans Bansels un "BioNTech" izpilddirektors Ūgurs Šahins iekļuvuši miljardieru sarakstā, viņu turībai veidojot attiecīgi 4,3 miljardus dolāru un četrus miljardus dolāru.

Tāpat sarakstā nonākuši divi "Moderna" dibinājušie investori, uzņēmuma uzraudzības padomes priekšsēdētājs, kā arī vadītājs kompānijā, kas veic "Moderna" vakcīnu ražošanu un iepakošanu.

Savukārt pārējie trīs jaunie "vakcīnu miljardieri" ir Ķīnas vakcīnu ražotāja "CanSino Biologics" līdzdibinātāji.

Vienlaikus to astoņu jau esošo miljardieru bagātība, kuri veikuši investīcijas Covid-19 vakcīnu ražošanas uzņēmumos, palielinājusies par 32,2 miljardiem dolāru.

"People's Vaccines Alliance" brīdina, ka farmācijas uzņēmumu monopolstāvoklis sniedz tiem kontroli par vakcīnu piegādēm un cenu, paaugstinot to ienākumus, tajā pat laikā apgrūtinot nabadzīgajām valstīm iespēju saņemt nepieciešamās vakcīnu piegādes.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu