No piektdienas mājputnus varēs laist svaigā gaisā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vistas Brunavas pagastā.
Vistas Brunavas pagastā. Foto: Edijs Pālens/LETA

No piektdienas, 21. maija, Latvijā mājputnus drīkstēs laist svaigā gaisā, ievērojot vairākus piesardzības pasākumus saistībā ar augsti patogēnās putnu gripas izplatību, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām.

Lai novērstu tiešu un netiešu kontaktu ar savvaļas ūdensputniem, mājputnus, kas ir ūdensputni, turpmāk būs aizliegts izlaist dabīgas izcelsmes ūdenstilpēs.

Tāpat būs aizliegta dalība tirgos ar mājputniem un izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, mājputnu dzirdināšanai būs atļauts izmantot tikai tādu ūdeni, kas nav iegūts virszemes ūdenskrātuvē, savukārt darbiniekiem un personām, kuras nonāk kontaktā ar mājputniem, būs jānēsā darba vai maiņas apģērbs un apavi, ko lieto tikai mājputnu turēšanas vietā.

Jau ziņots, ka no 26. februāra augsti patogēnās putnu gripas izplatības dēļ mājputnu turētājiem putni jātur slēgtās telpās.

Līdztekus aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, piedalīšanās tirgos, izstādēs, skatēs un citos pasākumos, kuros iesaistīti mājputni. Aizliegts izmantot virszemes ūdenskrātuvēs iegūtu ūdeni mājputnu dzirdināšanai un aizliegta mājputnu izlaišana savvaļā medījamo putnu krājumu atjaunošanai. Tāpat putnu novietnes darbiniekiem jālieto darba vai maiņas apģērbs un apavi, ko atļauts lietot tikai mājputnu turēšanas vietā.

Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) datiem, šogad Latvijā izmeklēti 135 savvaļas putni un augsti patogēnā putnu gripa konstatēta 49 savvaļas ūdensputniem, tostarp galvenokārt gulbjiem. Slimība šogad februārī tika konstatēta 34 ūdensputniem, martā - 15 ūdensputniem, bet aprīlī un maijā augsti patogēnā putnu gripa nav konstatēta nevienam laboratoriski izmeklētajam ūdensputnam.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Tā izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot tiešā kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu