Kiberuzbrukuma rezultātā ir noplūduši Īrijas iedzīvotāju sensitīvie dati

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: solarseven/Shutterstock

Pagājušajā piektdienā, 14. maijā, visticamāk notika Īrijas vēsturē lielākais kiberuzbrukums Veselības dienesta informācijas sistēmai, kā rezultātā tūkstošiem valsts iedzīvotāju personīgie dati ir nonākuši noziedznieku rīcībā, vēsta medijs "Baltic Ireland".

Īrijas aizsardzības spēku pārstāvji strādā pie tā, lai atklātu, kas veicis uzbrukumu Veselības dienesta informācijas sistēmai, un, lai arī tas nav oficiāli apstiprināts, tiek uzskatīts, ka atbildīga ir hakeru grupa no Austrumeiropas.

Ja ar hakeriem netiks panākta vienošanās, sensitīvie personu dati var tikt pārdoti tā dēvētajā "tumšajā tīmeklī" jeb DarkNet – tīmekļa daļā, kas nav pieejama meklētājprogrammām un kurā ir iespējams pilnīgi anonīmi pārsūtīt datus, uzskata speciālisti.

Īrijas valdība ir apstirpinājusi, ka kiberuzbrukuma veicēji ir pieprasījuši "izpirkuma naudu", tomēr nav zināms, cik liela tā ir, kā arī valdība ir atteikusies maksāt to.

Kiberdrošības eksperti skaidro, ka parasti “izpirkuma maksa” tiek pieprasīta kriptovalūtās, piemēram, Bitcoin.

Lai arī nozieguma izmeklēšana ir pašā sākumā, avoti apgalvo, ka sensitīvā informācija, kas ir uzbrucēju rīcībā, ir neskaitāmas reizes vērtīgāka nekā jebkura "izpirkuma maksa", kas var tikt pieprasīta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu