"Twitter" atsakās no attēlu apgriešanas algoritma, kurā konstatēti aizspriedumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sattalat Phukkum/Shutterstock

Sociālā tīkla platforma "Twitter" trešdien paziņoja, ka atsakās no automatizētas attēlu apgriešanas (image-cropping) sistēmas, jo tās algoritmā ir konstatēti aizspriedumi.

"Twitter" konstatēja šī algoritma darbībā "nevienlīdzīgu attieksmi uz demogrāfisku atšķirību pamata", dodot priekšroku baltajiem cilvēkiem un vīriešiem, un "objektifikācijas" aizspriedumu, kas fokusējas uz sievietes krūtīm vai kājām un tika raksturots kā "vīrieša skatiens".

Pirms mēneša "Twitter" paziņoja, ka uzsāk algoritmiska taisnīguma iniciatīvu kā daļu no centieniem samazināt automatizācijas ieviestus aizspriedumus šajā platformā.

"Twitter" 2018.gadā ieviesa algoritmu attēlu apgriešanai, lai uzlabotu attēlu blīvumu un fokusētos uz to svarīgākajiem elementiem.

"Twitter" programmatūras izstrādes vadītājs Rummans Čoudhuri sacīja, ka kompānija pēc veiktās algoritma izvērtēšanas secinājusi, ka ir labāk atstāt lēmumus par attēlu apgriešanu lietotāju ziņā.

"Viens no mūsu slēdzieniem ir tāds, ka ne viss tviterī ir labs kandidāts algoritmam, un šajā gadījumā lēmumu par to, kā apgriezt attēlu, vislabāk pieņem cilvēki."

"Twitter" nāca klajā ar šo paziņojumu, pastiprinoties bažām par algoritmiem, kuri var dot aizspriedumainus rezultātus datu trūkuma par minoritātēm vai citu faktoru dēļ.

"Amazon" šonedēļ paziņoja, ka paplašina aizliegumu likuma sargiem izmantot seju atpazīšanas tehnoloģiju, bažījoties, ka tās trūkumi var vairot rasistiskus aizspriedumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu