Beļģijā simtiem policistu meklē bīstamu karavīru, kuru mediji dēvē par ''beļģu Rembo'' (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shuttertock

Beļģijā simtiem policistu un militārpersonu ir nosūtīti meklēt 46 gadus veco karavīru Jurgenu Koningsu, kuru daži laikraksti ir nodēvējuši par ''beļģu Rembo''. 

Beļģijas drošības spēki ceturtdien pārmeklēja nacionālo parku, mēģinot atrast karavīru, kurš tiek turēts aizdomās par galēji labējiem uzskatiem un slēpjas pēc tam, kad bija nozadzis ieročus militārā bāzē un izteicis draudus valdības un sabiedrības pārstāvjiem. Viņa pamesta automašīna ar četriem raķešmetējiem tika atrasta rajonā pie Nīderlandes robežas.

"Vairāk nekā 400 cilvēku pārmeklē šo teritoriju, mēģinot atrisināt šo bīstamo situāciju," ceturtdienas pēcpusdienā parlamenta deputātiem paziņoja premjerministrs Aleksandrs de Kro.

Prokurori brīdināja, ka Koningss, kurš dienējis Kosovā, Irākā un Afganistānā, var būt bruņots un bīstams. Viņš tiek turēts aizdomās par ieroču nozagšanu militārā bāzē, kur viņš strādāja kā instruktors.

Beļģijas varas iestādes aicināja kaimiņvalstis palīdzēt šajā meklēšanā. Iekšlietu ministrija pēc tam pavēstīja, ka Beļģijā ieradušies Vācijas policisti, bet neminēja viņu skaitu, bet Nīderlandes policija paziņoja, ka ir "trauksmes gatavībā".

Koningsa meklēšana dominēja Beļģijas avīzēs, no kurām dažas nodēvēja viņu par "beļģu Rembo".

Varas iestādes iepriekš paziņoja, ka ir atradušas bēguļojošā karavīra atstātu vēstuli, kurā izteikti draudi valdības un sabiedrības pārstāvjiem.

Starp cilvēkiem, kuriem Konings draudējis, ir vadošs virusologs Marks van Ransts, kuram vārdiski uzbrukuši sazvērestības teoriju piekritēji, kovidskeptiķi un flāmu labējie ekstrēmisti.

Šī lieta likusi uzdot armijai nopietnus jautājumus par to, kāpēc Koningsam vēl bija pieeja ieročiem, ja varas iestādēm bija zināmi viņa uzskati.

Koningss, kas savā tvitera profilā raksturojis sevi kā "Beļģijas Gaisa spēku karavīru, kuram patīk fitness, kultūrisms un bokss", jau figurēja ekstrēmistu sarakstā, kurus novēro Beļģijas pretterorisma aģentūra.

Viņš bija starp aptuveni 30 Beļģijas militārpersonām, kas zināmas kā ekstrēmistiem simpatizējošas, bet viņš turpināja dienēt, apmācot Beļģijas karavīrus pirms došanās ārzemju misijās.

De Kro paziņoja parlamenta deputātiem, ka armijai jāpalielina sava "iekšējā kontrole".

Aizsardzības ministre Ludivīna Dedondere pavēstīja parlamentam, ka Koningsa priekšniecība pērn viņam piemērojusi sankcijas par "rasistiskām piezīmēm" un draudiem sociālajā tīklā "Facebook". "Armijā nav vietas ekstrēmistiem vai fašistiem," sacīja ministre.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu