VIDEO ⟩ Krāpnieki Latvijā radījuši jaunas shēmas internetbankas datu iegūšanai (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Sebastian Herrmann/Unsplash

Krāpnieki izdomājuši jaunas shēmas un paņēmienus, kā iegūt sev vēlamo. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "4. studija" vērsās skatītāja Egija, lai padalītos savā pieredzē par nepatīkamo situāciju, kurā nokļuva meklējot jaunu darbu.

Sieviete ievietoja ziņu sludinājumu portālā, ka vēlas atrast darbu, un saņēma zvanu ar darba piedāvājumu no bankas. Zvanītājs stādījies priekšā kā Edgars no bankas «Citadele» un piedāvājis Egijai darbu bankas filiālē par zvanu centra operatori. Nosacījumi vilinoši: pēc trīs dienu apmācībām var strādāt no mājām, algu no 700 līdz pat 1400 eiro mēnesī, darbalaiks no 9 līdz 5 pēcpusdienā.

Sievietei nebija ne mazāko aizdomu, ka zvanītājam nav nekāda sakara ar banku, un viņa ir soļa atstatumā, lai tiktu ierauta krāpnieku izveidotā shēmā. Laipnais Edgars pateicis, ka, pirms kļūt par "Citadeles" darbinieku, jāatver konts caur bankas mobilo lietotni. Viņš skaidrojis, ka tā atšķiroties no citām bankām ar to, ka tehniķi izstrādājuši jaunas programmas un bankas kontu var atvērt arī attālināti. Tāpat Egijai bija jāizveido kredītkarte, kas sievietei ikdienā nav nepieciešama.

"Uz ko Edgars mani mierināja – nav jau problēmas, es uzlikšu tevi "zem sevis". Visu izdarīsim tā, ka jums tā karte atnāks, un viņa nebūs aktīva, nebūs jāmaksā. Jums ir tikai jābūt kā klientam. Es visu izdarīju. Man tikai bija jānosauc savs personas kods un lietotāja numurs," atklāja Egija.

Sievieti aizdomīgu darījis tas, ka Edgars sarunā skaidroja pa dažādajām bankas īpatnībām - lai aktivizētu kontu, tajā jāieskaita desmit centi. Kā stāstīja Egija, tas viņu samulsinājis. Kamēr sieviete apdomājusies, Edgars zvanījis divas reizes un centies viņu "profesionāli apstrādāt", lai klidētu viņas bažas.

Nākamajā dienā sekojuši daudzi pārsteigumi: sākot ar to, ka ātro kredītu uzņēmums "Viasms" bija novilcis no svaigi atvērtā konta vienu centu, Egijas telefons pieteikts kā nozagts, bet, zvanot uz "Citadeli", Egija uzzinājusi, ka ātrajā kredītā it kā saņēmusi 500 eiro, no kuriem 300 jau ir pārskaitīti uz svešu kontu.

Egija reaģējusi momentā, ziņojot par krāpniecību gan bankai, gan ātro kredītu izdalītājiem, gan Valsts policijai.

Banka "Citadele" pārstāvji skaidro, ka šīs shēmas, kur iesaistīts bankas vārds, ir salīdzinoši jauns krāpniecības veids, jo nelietīgie zvani nāk no Latvijas, nevis kā iepriekš – no ārzemēm.

Valsts policija aprīļa beigās ir aizturējusi divas personas, kas, visticamāk, saistītas ar krāpniecisko darbību, kas visticāmāk ir saistīti ar sievietes gadījumu.

"Veikti arī plaša spektra krimināltiesiskie pasākumi, operatīvie pasākumi, izņemts liels skaits lietisko pierādījumu, tajā skaitā elektroniskie pierādījumi, kas raksturīgi noziedzīgajam nodarījumam. Tika izņemtas arī tehniskās ierīces un programmnodrošinājums, kas ļauj krāpniekam mainīt savu balsi, kas tika izmantots konkrētā nodarījuma pastrādāšanā," informēja Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas priekšnieka vietnieks Ruslans Grigs.

Raidījuma "4.studija" sižets

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu