Kas bija visi "būvnieku karteļa" lietā iesaistītie? (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kukulis. Ilustratīvs attēls
Kukulis. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Tā sauktā būvnieku karteļa krimināllieta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) tika sākta 2018.gadā, lai pārbaudītu, vai būvuzņēmēji tiešām, kā paši apgalvoja ierakstītās sarunās, devuši kukuļus augstām valsts amatpersonām, kas saistītas ar partijām "Vienotība", "Saskaņa" un Zaļo un zemnieku savienība, vēsta LTV raidījums "De Facto".

KNAB izmeklēšana informāciju par kukuļiem neapstiprināja. LTV raidījums "De Facto" nosaucis tos, pret kuriem bija aizdomas. Izmeklēšanu sāka, reaģējot uz ierakstītām sarunām nu jau leģendārajā "Taureņu" pirtī Babītes novadā un bijušā zvejnieku kolhoza teritorijā Jūrmalā.

No sarunām izrietēja, ka kukuļus politiķiem varētu būt devuši būvkompāniju "Moduls" un "Velve" bijušais īpašnieks Māris Martinsons un "Skonto būve" bijušais īpašnieks Guntis Rāvis.

Iespējamie naudas saņēmēji: bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis; agrākā Saeimas priekšsēdētāja un partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa; bijušais Saeimas deputāts Dzintars Zaķis; partijas "Saskaņa" priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, Jūrmalas mērs Gatis Truksnis un Valmieras mērs Jānis Baiks.

Valmieras mērs bija vienīgais no politiķiem, pret kuru sāka izmeklēšanu, pārējie palika tikai liecinieku statusā. Kā iespējamais starpnieks Baika kukuļošanā parādījās agrākais Valmieras basketbola kluba prezidents, meža nozares uzņēmējs Guntars Galvanovskis.

"Neskatoties uz to, ka bija diezgan plašas kratīšanas, būtiska informācija netika iegūta," saka virsprokurors Māris Leja un skaidro, ka kratīšanu iznākums nedeva apstiprinājumu sarunās minētajam.

KNAB publicētajos sarunu fragmentos, no kuriem var izlobīt iespējamos naudas saņēmējus, minētas pat ļoti augstas valsts amatpersonas. KNAB lēmumā minēto personu vārdi ir anonimizēti, bet raidījums "De Facto" lietojis īstos personu vārdus un uzvārdus, ja par tiem ir bijusi pārliecība.

Izmeklēšanu sāka arī pret vairākām personām, kas it kā zinājušas par pretlikumīgiem maksājumiem politiķiem, bet nav ziņojušas. Tie ir: bijušais būvkompānijas ''Arčers'' īpašnieks Armands Garkāns; ZZS politiķi Viesturs Silenieks un Ingmārs Līdaka.

Kriminālprocesu par pilnvaru pārsniegšanu sāka arī pret būvkompānijas ''LNK Industries'' valdes locekli Artjomu Milovu. Gandrīz neko no būvnieku sarunās minētā KNAB nepierādīja. Iesaistītie noliedza kukuļu maksāšanu un saņemšanu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu