Indijā starp Covid-19 pacientiem strauji izplatās nāvējošā "melnās sēnītes" infekcija (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Mr Subir Halder/Shutterstock

Indija ir ziņojusi par vairāk nekā 8800 nāvējošās "melnās sēnītes" gadījumiem pieaugošās Covid-19 pandēmijas laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Indijā vairākās slimnīcās novērots pieaugošs mukormikozes gadījumu skaits jaunā koronavīrusa pacientiem. Mukormikoze ir sēnīšu ierosināta saslimšana, kas skar pacienta seju un smadzenes un ir ļoti grūti ārstējama.

Infekcija, kas pazīstama kā mukormikoze, ir ar augstu mirstības pakāpi, un tā arī pirms pandēmijas bija sastopama Indijā.

Mukormikozes dēļ rodas sāpes un apsārtumu ap acīm un degunu, drudzi, galvassāpes, klepu, vemšanu ar asins piejaukumiem, melnus un asiņainus izdalījumus no deguna, sāpes un pietūkumu vienā sejas pusē un deguna dobumā, zobu sāpes, redzes miglošanos.

Šo simptomu dēļ mukormikozi tautas valodā mēdz saukt par "melno sēnīti".

To izraisa pelējumi, kas mīt mitrā vidē un caur elpošanas ceļiem iekļūst slimnieka organismā, smagākajos gadījumos skarot seju un smadzenes.

Pēdējos mēnešos Indijā tika novēroti tūkstošiem "melnās sēnītes" gadījumu, kas ietekmēja atveseļotos Covid-19 pacientus.

Ārsti vēsta, ka "melnajai sēnītei" pastāv saistība ar steroīdiem, ko lieto Covid-19 ārstēšanai. Īpašs risks ir diabēta slimniekiem.

Ārsti raidsabiedrībai BBC ir vēstījuši, ka mukormikoze var ilgt no 12 līdz 18 dienām pēc Covid-19 pārslimošanas.

"Melnās sēnītes infekcija šobrīd ir kļuvusi sarežģītāka nekā Covid-19. Ja pacienti netiek savlaicīgi un pienācīgi ārstēti, mirstība var sasniegt pat 94 procentu gadījumu," raidsabiedrībai BBC sacīja ārsts Pandijs.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu