"Vecāki, vēl tikai nedēļu varam labot savas atzīmes." Vecāki dalās sajūtās par pandēmijas ēnā aizvadīto mācību gadu (8)

Foto: Studio Romantic/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sākusies pēdējā mācību nedēļa šajā mācību gadā, par ko šogad, iespējams, priecīgāki ir nevis skolēni, bet gan viņu vecāki, kuriem par pandēmijas ēnā pavadīto mācību gadu ir ko teikt. Portāls "Apollo.lv" apkopoja skaļākās "Facebook" pērles.

Viedokļu ir daudz, tie ir dažādi, tieši tāpat kā katrs bērns, viņa spējas un attieksme pret mācībām. Arī vecāku un viņu pieeja mācībām pandēmijas laikā bijusi dažāda - citi devuši brīvu vaļu, citi kļuvuši par "mammām - teroristēm", bet skaidrs ir viens - saviļņoti par šī mācību gada beigām ir visi, jo īpaši mazo skolēnu mammas.

"Laikam vasaras brīvlaiku gaidu vairāk nekā tad, kad pati mācījos. Būšu veiksmīgi pārcelta 8. klasē," priecājas Agita.

"Pagājušajā nedēļā pabeidzu 5. klasi, šonedēļ vēl 7. klase jāpabeidz un tad jau varēs arī koledžai pievērsties," vietnē "Facebook" lepojas Dace.

"Ļoti viegls gads bija - nebija agrās celšanās, pusstunda autobusā uz skolu un atpakaļ, neslimoja (jo nebija autobusa).

Nedaudz pat kaitina, ka skolotāji drusku vieglāk visu vērtē un mazāk uzdod. Bija sajūta, ka viņš nemācās vispār (vai, nu, bakstījās telefonā, vai gāja laukā staigāt, bumbu dauzīt). Atzīmes gan to neliecina - it kā mācās," viedoklī dalās Edīte. 

"Arī es šonedēļ beigšu 6. klasi. Ak, jeziņ, kā es gaidu vasaras brīvlaiku!!! No mācībām un bērna uzmundrināšanas un skubināšanas, nervu sistēma jādakterē," tā Solvita.

"Es visu gadu biju māte - teroriste, tāpēc parādu nav. Man būs smuka 3. klases liecība," lepna ir Liega.

"31. maijā man būs liela piedzeršanās. Man iekrīt jubileja un abi puiši saņem liecības. Visu vasaru svinēšu," raksta Viktorija.

"Es skolā mācoties neesmu tik ļoti gaidījusi vasaras brīvlaiku kā tagad - mammas statusā," raksta Vita.

"Nekad nebiju domājusi, ka vēlreiz dzīvē būs jābeidz pirmā, ceturtā un piektā klase - vienlaicīgi," atklāj Ilze. 

"Ar 5. klasi būšu tikusi galā, bet 8. klasē gan laikam man būs vasaras darbi, un "lielajam palīgam" uzstādīta diagnoze - dziļa depresija, un jau 14 gados jālieto antidepresanti. Nākošgad mācīšos cītīgāk, jo 9. klase," teic Baiba.

Arī Solvita šogad mācījusies ar diviem astotās klases skolēniem, taču viņa saskārusies ar citādu problēmu.

"Viens no puišiem brillēs iedzīvojies, jo visu laiku mācības pie datora, abi nervozi, uzsprāgst pie mazākā sīkuma..."

Savukārt citas mammas saskārušās ar problēmām mozos skolēnus pierunāt mācīties, kā rezultātā pat kāda mamma nolēmusi mācību vielai iet cauri atkārtoti.

"Tas ir smieklīgi, bet mēs ar meitu no jūnija sāksim visu no sākuma - 5 .klases tēma, vīrs mācīs angļu valodu, es matemātiku un latviešu valodu - nekas cits neatliek," viņa atzīst.

"Smieklīgi un bēdīgi reizē, jo nekas jau nemainās, tikai paliek sliktāk bērniem viss - nervi, redze, zināšanas," uzskata Dace.

"Man gan jāsaka ka nervi jāārstē būs man. Mani bērni paši mācījās 2. un 5. klasē, pēc pusdienas motivācijas un lūgšanās no manas puses, es uzstāju, ka pašam ar visu jātiek galā, un, ja ko nedarīja, liku telefonu rokās, lai zvana skolotājam un runā konsultāciju, un kārto tur savas attiecības ar mācībām.

Visgrūtākais bija pirmais periods un tagad beigas vispār visi izsisti no līdzsvara. Visi ir depresijā," raksta Egita.

"Man 5.klasei arī pietiek ar komunikāciju telefonā un mammas uzmanību, bet 8.klasei vajag komunikāciju ar vienaudžiem un vecāki vairs nav "bara" sastāvdaļa, kas ir tik ļoti svarīgi šajā attīstības posmā. Esmu blakus un raujos uz visām pusēm, bet tas nav tas, kas viņiem šobrīd spēj līdzēt," stāsta Baiba.

"Liekas,ka bērni ar šo visu vispār traumēti, arī iet pa gaisu pie katra sīkuma..." raksta Jolanta.

"Katrs mazākais uzdevums ievelkas uz vairākām stundām. Beigās visi esam "beigti" pēc šīm mocībām. Ātrāk šo nedēļu izciest, lai beidzot var pievērsties un risināt citas problēmas. Nu jau vairs tik dažas dienas!" optimistiski noskaņota ir Edīte.

Portāls "Apollo.lv" jau vēstīja, ka tūkstošiem skolēnu draud pagarinātais mācību gads. 

Pagaidām vēl nav precīzi zināms, cik skolēniem šis mācību gads noslēgsies vēlāk nekā vienaudžiem, paliekot uz "otru gadu' vai esot atskaitītiem no skolas. Tomēr ir skaidrs, ka šādu skolēnu skaits varētu būt mērāms vairākos tūkstošos, vēstīja LTV ziņu dienests.

Ilgstošo attālināto mācību dēļ daudziem sekmes pasliktinās un līdz ar to vēlme mācīties zūd pat teicamniekiem. Atzīmes rāda, ka lielai daļai pusaudžu neder attālinātais mācību formāts un viņi kļūst nesekmīgi vai mācības pārtrauc pavisam. Kāda ir situācija Latvijas skolās? Un kā iecerēts pusaudžus atbalstīt?

"Problēma sāk parādīties aizvien lielākam skaitam skolēnu. Tostarp tiem, kuriem iepriekš nekādu grūtību, ne mācību, ne arī psiholoģisku īsti nebija bijis. Mēs, protams, nevaram zināt, cik lielam skaitam tas ir valsts mērogā.

Mēs redzam tikai nelielu daļiņu. Domāju, ka mēs pēc eksāmena rezultātiem arī aptuveni redzēsim, cik liels tas efekts būs bijis," situāciju vērtē psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

Viņaprāt šādu skolēnu skaits varētu būt mērāms tūkstošos. Tam piekrīt arī Izglītības ministre. Pastāv risks, ka pusaudžiem, kas tagad piedzīvo trauksmi, depresiju un izkrišanu no izglītības sistēmas pavisam, pieaugot būs zemākas karjeras iespējas. Zemāks atalgojums. Skaidro psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu