"Policija pati parakstījusies savā nespējā atpazīt homofobiju." Hanovs komentē izbeigto kriminālprocesu (4)

Foto: Ieva Čīka/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Valsts policija izbeigusi pērnā gada nogalē ierosināto kriminālprocesu par uzbrukumu Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesoram Denisam Hanovam un tā vietā sākusi administratīvā pārkāpuma procesu, informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Policija iepriekš sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par huligānismu, taču 21.maijā nolemts to izbeigt, jo nav konstatēts nozieguma sastāvs. Ņemot vērā minēto policija saistībā ar šo gadījumu ir sākusi administratīvo procesu par iespējamām huligāniskām darbībām. Hanovs sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka policija skaidru homofobisko attieksmi un rīcību pilnībā ignorējusi un viņš sola policijas lēmumu apstrīdēt. Likums viņam dod tiesības policijas lēmumu pārsūdzēt prokuratūrā.

"Policija pati parakstījusies savā nespējā un negribēšanā atpazīt homofobiju," norāda Hanovs.

Hanovs arī publicējis lēmumu par lietas izbeigšanu un no tā izriet, ka viena incidentā iesaistītā vīrieša personību policijai tā arī neizdevās noskaidrot.

Policijas lēmumā teikts, ka saskaņā ar Hanova liecību viņš pērn 8.novembrī ar savu draugu devušies uz Ķengaraga tirgu, līdzi bijis suns bez pavadas. Pretim nākuši divi vīrieši un viens no vīriešiem sācis izteikties nepiedienīgi par suni un Hanovu, pēc kā Hanovs saņēmis sitienu ar kāju pa pēcpusi. Pēc tam viens no vīriešiem sācis atplestām rokām tuvoties un izteicis Hanovam seksuāla rakstura piedāvājumus.

Hanovs viņam atkal aizrādījis un uzbrucējs kļuvis vēl agresīvāks un centies uzbrukt ar dūrēm. Pēc tam Hanovs ieskrējis ziedu kioskā, uzbrucējs mēģinājis iekļūt iekšā, taču Hanovs nav laidis. Pēc tam uzbrucējs pārtraucis savas darbības un ar otru vīrieti devušies prom. Hanovs iznācis no kioska un uzbļāvis, ka saukšot policiju.

Pēc tam viens no vīriešiem atkal kļuvis agresīvs un Hanovs atkal patvēries kioskā. Pie kioska pienācis arī otrs vīrietis, kurš arī sācis raustīt durvju rokturi. Tad šis vīrietis atpogājis bikses un izvilcis dzimumorgānus un piespiedis tos pie durvju stikla. Pēc tam abi uzbrucēji aizgājuši.

Viens no aizdomās turētajiem vīriešiem policijas pratināšanā stāstījis, ka gājis uz tirgu nopirkt ziedus. Kopā ar viņu bijis tajā dienā autobusā iepazīts vīrietis. Pretim nākuši divi ap vidukļiem apskāvušies vīrieši un aizdomās turētajam tas šķitis nepiedienīgi, tāpēc par to aizrādījis lietojot necenzētus vārdus. Tāpat viņš mēģinājis iesper Hanovam, taču tas nav izdevies. Vīrietis arī centies skaidrot Hanovam, lai tā neuzvedas. Lai nodarījumu kvalificētu kā huligānismu ir jākonstatē, ka persona tīši vērsusies pret citiem sabiedrības locekļiem, paužot atklātu interešu nonievāšanu, nostādot tām pretī savas personiskas intereses, un, ka tas izpaudies kā personas publiski, skaidri un nepārprotami izteikta sabiedrības interešu nonievāšana, norāda policija lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu.

"Kaut arī incidents norisinājās tirdzniecības vietā, kas uzskatāma par sabiedrisku vietu, tomēr vīrieša agresīvā uzvedība un necenzēto vārdu lietošana bija vērsta konkrēti tikai pret vienu sabiedrības locekli, nevis pret sabiedrību kopumā, kas var tikt traktēts vienīgi kā administratīvs pārkāpums," teikts policijas lēmumā.

Kā tika rakstīts iepriekš, Ķengaraga tirgū uzbrukumu piedzīvojis Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesors Deniss Hanovs. Uzbrukumu izdarījuši divi vīrieši, kuri bijuši homofobiski noskaņoti. Ķengaraga tirgū homofobisku uzbrukumu piedzīvojis kultūrpētnieks Deniss Hanovs. Viņš tobrīd tur bijis kopā ar savu dzīvesbiedru. Uzbrukumu izdarījuši divi vīrieši, iespējams, alkohola reibumā.

"Ķengaraga tirgū, kur ir ziedu kioski, mums pietuvojās divi vīrieši. Viņi pagāja mums garām un tad sāka publiski un skaļi paust savus nievājošos komentārus par manu ķermeni – pēcpusi. Iesita man ar kāju pa mugurdaļu.

Es pagriezos un pavaicāju: "Ko jūs darat? Es tūdaļ izsaukšu policiju!". Uz to viens no viņiem pauda verbālu nievājošu tekstu, nosaucot mani par geju, tikai krievu valodā, un to es šobrīd negribu teikt.

Un tad viņš teica, ka ar mani grib nodarboties ar seksu," notikušo atstāsta Hanovs.

Uzbrucēji kļuvuši agresīvi un mēģinājuši fiziski izrēķināties ar Hanovu. Cietušais ieskrējis tuvējā ziedu kioskā un turējis ciet tā durvis.

"Paslēpos nosacīti tur, un turēju rokturi, jo viņš kopā ar to savu, ar kuru viņš tur staigāja, gribēja ielauzties tur [kioskā] kliedzot un brēcot.

Viens no viņiem atkailinājās un piespieda savas ģenitālijas pie kioska durvju stikla, kliedzot, lai es atvērtu durvis," atcerējās Hanovs.

Valsts policija esot atbraukusi ļoti operatīvi un rīkojusies atbilstoši likuma rāmjiem. Tomēr Hanovs uzsver vienu problēmu.

Kā viņam skaidrojuši policisti – likums paredz, ka kādu lietu varot uzsākt par izvarošanas draudu izteikšanu pret sievieti, bet neesot atbilstoša panta par šādu draudu izteikšanu vīrietim.

Šo jautājumu Latvijas Radio dienas laikā solījušas komentēt arī atbildīgās iestādes. Tikmēr homofobiju par aizvien ļoti aktuālu problēmu sauc Latvijas Cilvēktiesību centra vadītāja Anhelita Kamenska. Daudzi gan baidoties par to skaļi runāt.

"Ja skatās uz oficiālo statistiku, tad gadījumu ir maz, bet, ja skatās uz neoficiālo statistiku, tad protams, tādu gadījumu ir daudz vairāk.

Ir ļoti labi, ka cilvēks ir ziņojis. Tā situācija ar homofobiskiem noziegumiem ir ļoti līdzīga ar rasistiski motivētiem noziegumiem, ka ziņo maz, bet realitātē gadījumu ir daudz vairāk. Un, piemēram, nevalstiskajai organizācijai "Mozaīka" pagājušajā gadā ziņots par 29 gadījumiem un 2018. gadā ziņots par 22 gadījumiem. Tie bijuši gan seksuāla rakstura, gan fiziski uzbrukumi," stāstīja Kamenska.

Viņa uzskata, ka ziņošanu vairotu tāda sistēma, kurā personas var ziņot nevalstiskajām organizācijām un tās tālāk informētu policiju.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu