Latvijas vēstniecība Baltkrievijā pārtrauc konsulāro funkciju veikšanu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas karogs.
Latvijas karogs. Foto: Pixabay

Saistībā ar Latvijas diplomātu izraidīšanu no Latvijas vēstniecības Baltkrievijā, vēstniecībā Minskā uz nenoteiktu laiku ir pārtraukta konsulāro funkciju veikšana.

Pēc ĀM paustā, Latvijas valstspiederīgos, kuri nokļuvuši ārkārtas situācijā Baltkrievijā un kuriem nepieciešama konsulārā palīdzība, piemēram, ir nozudis personu apliecinošs dokuments, ministrija lūdz sazināties ar jebkuras Eiropas Savienības (ES) valsts vēstniecību Minskā vai ar Latvijas konsulātu Vitebskā, vai ar ĀM Konsulāro departamentu pa diennakts tālruni ārkārtas situācijām +371 26337711.

Par iespējām saņemt konsulāros pakalpojumus ĀM aicina sazināties ar jebkuru Latvijas pārstāvniecību, piemēram, konsulātu Vitebskā, vēstniecību Ukrainā, vēstniecību Polijā.

ĀM atzīmēja, ka vīzas ieceļošanai Latvijā var saņemt tikai konsulātā Vitebskā tās personas, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Vitebskas apgabals. Papildus tam konsulāts pieņem vīzu pieteikumus no kravu un pasažieru pārvadātājiem, kā arī personām, kam Baltkrievijā draud represijas politisku iemeslu dēļ.

Jau ziņots, ka svētdien aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnai, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, Baltkrievijas gaisa telpā, netālu no Lietuvas robežas, tika likts mainīt kursu un doties uz Minsku, kur tika aizturēts viens no tās pasažieriem - opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Romāns Protasevičs, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Reaģējot uz šo notikumu, pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu.

Tādēļ Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis pirmdien izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem atstāt valsti.

Atbildot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas ĀM izsauca Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un Baltkrievijas diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu