FOTO un VIDEO ⟩ "Es vēl nebiju gatavs mirt!" Svešinieks neticamā veidā palīdz izglābt mežā pazudušu cilvēku (1)

Renē Kompēna glābšana. Foto: Twitter/@LASDHQ
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kad ASV iedzīvotājs Renē Kompēns nofotografēja bildi ar savām sodrēju notraipītajām kājām, viņš baidījās, ka tas būs viņa pēdējais foto. Viņš apmaldījās pārgājiena laikā Kalifornijas dienvidos un domāja, ka mirs, vēsta laikraksts "The Washington Post".

"Es neesmu vēl gatavs mirt," sev centās iestāstīt 45 gadus vecais Renē, kurš bļāva pēc palīdzības un no oglēm izveidoja SOS zīmi.

Renē devās pārgājienā cauri Losandželosas nacionālā meža takām neskaitāmas reizes, taču pēc tam, kad 12. aprīlī viņš nolēma doties pa jaunu meža ceļu. Plānotā divu stundu pastaiga izvērtās par vērienīgu glābšanas operāciju.

Vīrietis vairākas stundas vienatnē centies atrast pareizo ceļu atpakaļ, taču tas neizdevās un Renē sācis baidīties. Tuvojoties vakaram, temperatūra strauji sāka pazemināties un sāka pūst vējš.

Viņš paņēma savu telefonu, kura baterijai bija atlikuši mazāk par 10% un uzkāpa augstākajā vietā, lai mēģinātu iegūt vismaz kaut kādu signālu.

"SOS. Mans telefons izlādēsies. Esmu apmaldījies," savam draugam īsziņā rakstīja Renē.

Viņš nosūtīja divas fotogrāfijas ar savu atrašanās vietu. Saņēmēju sasniedza tikai viens no attēliem - bilde, kurā redzamas viņa kājas.

Renē glābšanas operācija

Iegūtā informācija no attēla bija niecīga - attēla izšķirtspēja bija slikta. Ļaunākais bija tas, ka lokācijas noteikšanas iestatījumi Renē telefonā bija atspējoti.

Tiesa, graudainais attēls bija pietiekami detalizēts, lai kāds svešinieks atpazītu vietu, kur atrodas Renē.

Bens Kuo strādāja no mājām aptuveni 96 kilometru attālajā Venturas apgabalā, kad viņš sociālajā tīklā "Twitter" ieraudzīja Losandželosas apgabala šerifu departamenta ierakstu ar attēlu par pazudušo Renē.

Glābēju un meklēšanas brigādes vienu nakti intensīvi meklēja Renē, taču bez rezultātiem. Šī iemesla dēļ tika lūgta iedzīvotāju palīdzība mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Seržants Džons Gilberts norādīja, ka Renē varētu atrasties aptuveni 2130 metru augstā kalnā un vēja brāzmas apgrūtināja glābšanas darbus.

"Mums nebija nekādas informācijas, ka viņš būtu bijis gatavs pavadīt nakti brīvā dabā," sacīja Gilberts.

47 gadus vecais Kuo aplūkoja attēlu un nodomāja: "Es zinu, ka varu atrast Renē."

Kuo strādā tehnoloģiju industrijā, taču viņš ir arī piestrādā kā radio operators. Jau vairākus gadus viņa hobijs ir brīdināt sabiedrību par dabas katastrofām, izmantojot "Twitter". Viņš regulāri pēta satelītattēlus, lai identificētu un izsekotu vietējiem mežu ugunsgrēkiem.

Tāpat viņam ir vēl viens īpatnējs hobijs. "Man vienmēr ir paticis meklēt lokācijas, kur ir uzņemti dažādi attēli."

Viņš bieži cenšas atrast vietas, kur uzņemtas dažādas filmu ainas, televīzijas šovi vai reklāmas. Svarīgākais, ka daudzos gadījumos viņš arī veiksmīgi lokācijas atrod.

Kad viņš ieraudzīja attēlu ar Renē kājām, Bens instinktīvi ielūkojās satelītkartē. Tā kā policija apgalvoja, ka Renē mašīna atrasta netālu no Bakhornas nometņu vietas, viņš sašaurināja meklēšanas teritoriju.

Renē Kompēna glābšana.
Renē Kompēna glābšana. Foto: Twitter/@LASDHQ

"No satelītiem ir iespējams iegūt tik daudz un detalizētas informācijas," sacīja Kuo, kuram arī patīk doties pārgājienos, taču viņš nekad nebija devies tur, kur bija pazudis Renē.

Pirmais, ko Bens ievēroja - zaļumi. "Tas nozīmēja, ka viņam jābūt dienvidu pusē, jo ziemeļu daļā nav zaļo ieleju."

Šī fakta konstatēšana vēl vairāk sašaurināja Renē atrašanās vietu un Bens kartē atrada vietu ar līdzīgu reljefu. Pēdējais solis bija salīdzināt sīkās detaļas ar "Google Earth" pieejamajiem attēliem.

Attēli sakrita un viņš dalījās ar ekrānuzņēmumu "Twitter" un piezvanīja Losandželosas policijai, lai paziņotu par savu atklājumu.

"Pēc pieejamās informācijas pārbaudes, mēs jutāmies pārliecināti par Renē atrašanās vietu. Glābšanas komanda nekavējoties devās uz helikopteru," stāstīja Gilberts.

Pēc vairāk nekā dienas ilgiem meklējumiem glābēji atrada Renē aptuveni viena kilometra attālumā no Bena norādītās informācijas.

"Bija ļoti patīkami uzzināt, ka viņš tika atrasts. Ja cilvēkiem ir kāda informācija, tad ar to ir jādalās sociālajos tīklos," secināja Kuo.

"Bena sniegtā informācija palīdzēja mums daudz ātrāk nokļūt vietā, kur atradās Renē. Tas bija milzīgs pavērsiens viņa glābšanas operācija," sacīja Gilberts.

Renē mežā bija pavadījis vairāk nekā 27 stundas un helikoptera skaņu saklausīšana bija milzīgs atvieglojums.

"Esmu drošībā! Es izplūdu asarās," sacīja Renē, kurš cieta no sīkām traumām.

"Esmu tev parādā dzīvību!"

Renē jau iepriekš vairākkārt bija devies šādos pārgājienos un viņš norādīja, ka viņš pat nenojauta, ka ir apmaldījies.

Laiku mežā vienatnē Renē raksturoja kā briesmīgu - viņam bija tikai litrs ūdens un viens batoniņš, nebija lukturītis.

"Es nevēlējos padoties un kāpu, cik vien augstu varēju, lai mani varētu labāk ieraudzīt. Es nezinu, vai būtu izturējis vēl vienu dienu, jo, visticamāk, būtu nokritis, cenšoties uzkāpt augstāk," sacīja Renē.

Renē Kompēna glābšana.
Renē Kompēna glābšana. Foto: Twitter/@LASDHQ

Viņš nemitīgi kliedza pēc palīdzības, lai gan tas bijis veltīgi. "Kliedzieni vienkārši atbalsojās kalnos un pretī neviens neatsaucās, es zaudēju balsi."

Nakti Renē pavadīja pamatīgā trauksmē, jo ievēroja divas kalnu lauvas un lāci. Drošībai viņš sagādāja sev koka nūju un vairākus asus akmeņus, ja nāktos aizsargāties.

Viņš bija pārsalis, jo bija tērpies vien šortos un džemperī. Lai kājas nenosaltu, viņš satinās kamolā un apsedza kājas ar mugursomu.

Gilberts norādīja, kā cilvēki bieži pazūd mežā. Pagājušajā gadā reģistrēti 162 šādi gadījumi. Lai izvairītos no šādām situācijām, Gilberts aicina cilvēkus izplānot savus pārgājienu maršrutus un informēt citus cilvēkus, kurp viņi devušies. Tāpat seržants aicina līdzi ņemt arī karti, jo mobilie sakari var būt ierobežoti.

Viņš sacīja, ka Renē gadījums varēja beigties citādāk, ja Bens ar savām iemaņām nebūtu nācis palīgā.

Visbeidzot, Bens veiksmīgi ar helikoptera palīdzību tika izglābts. Viens no glābējiem uz papīra lapas uzrakstīja: "Tev ļoti paveicās!"

Renē Kompēna glābšana.
Renē Kompēna glābšana. Foto: Twitter/@LASDHQ

Pēc piezemēšanās Renē paziņoja ģimenei, ka viņš ticis izglābts un ka glābēji viņam izstāstījuši, kā izdevies viņu atrast.

Pēc notikušā Renē sazinājās ar Benu un pauda viņam vislielāko pateicību.

"Esmu tev dzīvību parādā. Varbūt kādu dienu dosimies pārgājienā kopā."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu