Latvija plāno apjomīgā skaitā iepirkt Somijas uzņēmuma ražotās bruņumašīnas (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija plāno iegādāties aptuveni 300 Somijas uzņēmuma "Patria" izstrādātās 6x6 bruņumašīnas, trešdien, 26. maijā,  Ādažu poligonā spēkrata prototipa prezentācijā norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Ja Somijas uzņēmuma piedāvātā mašīna apmierinās Latvijas bruņoto spēku vajadzības, tad Latvija ir gatava iegādāties līdz 300 šādiem eksemplāriem. Aizsardzības ministrija gribētu, lai katrā Zemessardzes bataljonā būtu nokomplektēta pilnībā viena rota ar šādiem transportlīdzekļiem, skaidroja ministrs.

Pabriks arī norādīja, ka minētā spēkrata projekts nav tikai izaugsmes jautājums Latvijas armijai, bet arī nopietns ekonomiskās sadarbības plāns starp Latviju un Somiju.

"Ja projekts izdosies, tad tā ir ne tikai sadarbība star Latviju un Somiju aizsardzības jomā, bet tas iezīmes jaunu lappusi kopumā Latvijas sadarbībā ar Somiju gan ekonomiski, gan politiski," uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka Ādažu poligonā trešdien prezentēts Somijas uzņēmuma "Patria" ražotā 6x6 transportlīdzekļa prototips, uz kura pamata plānots izstrādāt Latvijai paredzēto bruņu transportlīdzekli starpvalstu projektā ar Somiju.

Šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" Pabriks skaidroja, ka 20-30% līdzekļu, kas plānoti bruņumašīnām, nonāks Latvijas aizsardzības industrijā. Kopējā iepirkuma summa varētu sasniegt 200 miljonus eiro, kā rezultātā Latvijas ekonomikā varētu palikt ap 60-70 miljoniem eiro, stāstīja ministrs. Jauno tehniku skatītājiem varētu prezentēt jau parādē novembrī vai nākamā gada sākumā.

Tāpat ziņots, ka 2020. gada 29. janvārī aizsardzības ministrs Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens parakstīja tehnisko vienošanos par Latvijas un Somijas bruņoto spēku mobilitātes uzlabošanu, izstrādājot jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būs balstīta uz Somijas uzņēmuma "Patria" ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. Igaunija parakstīja tehnisko vienošanos vēlāk, bet pēc tam nolēma nepievienoties pētniecības un izstrādes līgumam.

2020. gada 15. oktobrī starp Latviju, Somiju un uzņēmumu "Patria Land Oy" parakstīts pētniecības un izstrādes līgums, kas paredz izstrādāt valstu prasībām pielāgotu transportlīdzekli.

Pasūtījumi varētu tikt veikti tikai pie nosacījuma, ja tiek izpildītas visas prasības - cena, piegādes drošība un nacionālās industrijas iesaiste, sekmīga pētniecības un izstrādes posma norise. Ja veiksmīgi tiks izpildīti šie nosacījumi, tad Nacionālie bruņotie spēki pirmās jaunās bruņumašīnas varētu saņemt jau 2021. gada beigās. Paredzēts, ka piegādes tiktu īstenotas katru gadu aptuveni desmit gadu laikā.

Bruņumašīnu cenu diskusijās ar komersantu, galvenokārt, noteiks Latvijas prasības, piemēram, tehnikas vienību skaits, modifikācijas un to dažādība.

Viens no Latvijas turpmākās līdzdalības priekšnosacījumiem šajā projektā būs ražotāja piedāvāto 6x6 platformu, to rezerves daļu un uzturēšanai nepieciešamo zināšanu piegāžu drošības risinājumi, iesaistot arī pašmāju industrijas uzņēmumus.

Attiecīgas prasības Latvijas tautsaimniecības tehnoloģisko kapacitāšu iesaistei un tehnoloģiju pārnesei Aizsardzības ministrija izvirzīs turpmākajās sarunās ar projekta partnervalstu izraudzīto Somijas ražotāju.

Noslēgtās tehniskās vienošanās mērķis ir radīt rentablus risinājumus abu valstu sauszemes spēku spēju prasībām, lai nodrošinātu ne tikai izdevīgāku iepirkuma piedāvājumu, bet gan arī partnervalstu bruņutehnikas savstarpējo savietojamību un to piegādes drošību, tai skaitā vietējās transportlīdzekļu uzturēšanas un remonta kapacitātes izveidi, kā arī iespējamu vietējās industrijas kapacitātes stiprināšanu un vēlāku iesaisti transportlīdzekļu ražošanā un piegādes ķēdes attīstīšanā.

Plānots, ka jauno transportlīdzekļu izpētes fāze noslēgsies 2021. gada nogalē, pēc kā partnervalstis varēs sākt sarunas par jauno 6x6 bruņu transportlīdzekļu iegādi.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu