"Nav atrastas ne šķiltavas, ne kas cits..." Artis Jaunkļaviņš par Tukuma traģēdiju

Foto: No personīgā arhīva
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

23. aprīļa agrā rītā Tukumā notika traģēdija, kur smagus apdegumus guva divi vīrieši - Artis Jaunkļaviņš un Normunds Kindzulis. Diemžēl 28. aprīlī no apdegumiem Normunds gāja bojā. Par notikušo traģēdiju joprojām ir daudz neskaidrību un Valsts policija turpina izmeklēšanu. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Arti Jaunkļaviņu, lai noskaidrotu tuvinieku versiju par notikušo.

Saskaņā ar sākotnējo informāciju 23. aprīļa rītā glābēji konstatējuši divus ugunsgrēkā cietušus vīriešus un izsaukuši Valsts policiju, jo notikušā apstākļi bijuši neskaidri. LGBTQ+ un viņu draugu apvienība "Mozaīka" informēja, ka cietušie ir Artis Jaunkļaviņš un Normunds Kindzulis.

Cietušais uzbrukumā, iespējams, turējis aizdomās kādu vīrieti, kurš abiem vīriešiem "uz savu iedomu pamata vai homofobisku motīvu vadīts" esot vairākkārt draudējis un pieprasījis vienā dzīvoklī dzīvojošajiem jauniešiem "aizvākties no pilsētas". Par draudiem ticis ziņots policijai.

Vēlāk viens no cietušajiem laikrakstam "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" atklājis, ka uzbrucējs, iespējams, viņa draugu aplējis ar degšķidrumu un aizdedzinājis.

Dažas dienas pēc traģēdijas, 28. aprīlī, no gūtajiem apdegumiem gāja bojā traģēdijā cietušais Normunds Kindzulis.

5. maijā Valsts policija traģēdiju Tukumā kvalificējusi pēc Krimināllikuma 124. panta pirmās daļas - par personas novešanu līdz pašnāvībai vai tās mēģinājumam, cietsirdīgi apejoties ar cietušo vai sistemātiski pazemojot viņa personisko cieņu, ja šī persona nav atradusies materiālā vai citādā atkarībā no vainīgā.

Artis par notikušo traģēdiju un drauga zaudējumu

Artis Jaunkļaviņš sarunā ar portālu "Apollo.lv" stāstīja, ka Normunds Kindzulis bija gudrs, zinošs, erudīts, laipns un devīgs cilvēks.

"Viņš nekad nevienam neatteica pēc palīdzības vai padoma. Katrs, kurš iepazina Normundu, zina, ka viņš vienmēr ir bijis pozitīvs un dzīvespriecīgs. Visur vienmēr centās saskatīt labo," atminās Artis.

Normunda draugs stāstīja, ka dažos vārdos nevar izstāstīt, ko vēlējies kopā ar Normundu paveikt, jo viņam vēl visa dzīve bija priekšā.

"Varu īsumā pastāstīt, ko Normunds bija plānojis. Normunds lika autovadītāja tiesības, atsāka studijas, lai kļūtu par ārstu, paplašināja savas firmas darbību, plānoja ceļojumus kopā ar mani un mūsu draudzeni. Kopumā viņam bija cēli un labi mērķi savai turpmākajai dzīvei, ar kuriem viņš arī lepojās," stāsta Normunda Kindzuļa draugs.

Par notikušo traģēdiju Artis stāstīja, ka 23. aprīlī pamodies ap četriem no rīta, dzirdot izmisīgus saucienus pēc palīdzības.

"Cik var noprast no kaimiņu teiktā, bija dzirdams, ka kāpņutelpā notika konflikts pirms manas pamošanās. Protams, nevar arī aizmirst to, ka iepriekšējā dienā viņam tika izteikti draudi dzīvībai, par ko viņš arī izstāstīja man un mūsu kopīgai draudzenei," teica Artis.

Uz jautājumu, kāpēc policijai notikušā apstākļi sākotnēji bija neskaidri, Artis, saskaņojot ar Normunda Kindzuļa mammu, sacīja, ka notikušā apstākļi joprojām ir neskaidri.

Attiecībā par traģēdijas cēloni un iespējamo ļaundari, Jaunkļaviņš sacīja: "Policijai ir pieejama visa informācija, tāpēc mēs ceram un paļaujamies uz pašreizējo izmeklētāju."

"Kā minēja Normunda mamma, viņai ir pieejama informācija, ka nav atrastas ne šķiltavas, ne kas cits, ar ko varētu aizdedzināt. Kā viņa minēja, ir arī daudz pretrunu un nesakritību," sacīja Normunda draugs.

Artis, Normunda ģimene un tuvākie draugi neuzskata, ka notikusī traģēdija bija pašnāvības mēģinājums.

"Ir viegli izdarīt šādus secinājumus. Šim lēmumam jābūt balstītam neapgāžamos un neapstrīdamos faktos," paskaidroja Jaunkļaviņš.

3. martā Rīgas Austrumu prokuratūras prokurore Katažina Careva sacīja, ka krimināllieta ir saistīta ar Normunda Kindzuļa darbībām, kas saistītas ar svešas mantas tīšu iznīcināšanu, pieminot, ka viņam ir konstatēti psihiski traucējumi.

Artis par prokurores pausto sacīja: "Mēs katrs izvēlamies savu profesiju, amatu un to, cik profesionāli un kompetenti cenšamies būt, bet ne vienmēr tas, ko izvēlamies ir atbilstošs, tāpēc katram ir jāpadomā, vai tas, ko viņš dara, iet kopā ar sirdsapziņu un pareiziem standartiem."

Vērtējot sabiedrības attieksmi par notikušo traģēdiju, Artis sacīja, ka kopumā sabiedrības attieksme ir atbalstoša.

"Es, Normunda ģimene un tuvākie draugi vēlamies pateikt lielu paldies visiem, kas ir palīdzējuši un arī atbalstījuši ar labu vārdu grūtā brīdī," sacīja Artis.

Smagi cietušā vīrieša kolēģe pastāsta par vairākkārtējiem draudiem un uzbrukumiem

Normunda Kindzuļa draudzene un kolēģe LTV raidījumam "Panorāma" 26. aprīlī pastāstījusi par vairākkārtējiem draudiem un uzbrukumiem cietušajam. Viens no tādiem noticis dienu pirms traģiskā notikuma, vēstī raidījums.

Draudzene bijusi pēdējais cilvēks, kurš redzējis smagi cietušo Normundu sveiku un veselu, ziņo "Panorāma".

"Viņš atnāca pie manis pāri desmitiem. Viņš bija sabēdājies par to iepriekšējo notikumu, kad viņam uzbruka "paģītī". To mēs pārrunājām.

"Es teicu, ka viss būs kārtībā. Viņš teica, ka grib pārvākties, šī nav dzīve Tukumā viņam. Pozitīvs cilvēks vienmēr ir bijis. Mēs vēl ceļojumu plānojām kopā vasarā," pastāstīja draudzene.

Draudzene un darba kolēģe arī atklāja, ka Normundam uzbrukts vēl iepriekšējā dienā pirms viņu aplēja ar degšķidrumu un aizdedzināja. Tā kā viņš uzbrukumus bija piedzīvojis vairākkārt, viņš nēsājis līdzi piparu gāzes baloniņu, ko iepriekšējā dienā bija nācies izmantot aizsargājoties.

"Vēl ceturtdienas rītā, kad viņš to piparu gāzi sapūta acīs viņiem, kad gribēja izmukt, viņi arī teica: ja tu ar saviem draugiem nepārvāksies no Tukuma, tu būsi līķis," stāsta draudzene.

Pats sākums naidīgajai attieksmei draudzenes ieskatā varētu būt bijis rudenī. Bijis konflikts ar kādu kolēģi, kurš esot iesaistījis arī savu tēvu. Draudzene pastāstīja, ka viss eskalējies, kad uzbrucēji uzzinājuši, ka Normunds ar Arti īrē vienu dzīvokli.

"Bija īsziņas. Tāda tipa īsziņas. Draudi visādi bija. Pēc īsziņām un draudiem izdomājām, ka jāiet uz policiju. Viņš pats negribēja iet, jo zina, kā te ir ar to policiju, nekad nekas netiek īsti risināts," pastāstīja cietušā draudzene un kolēģe.

Policija uzskatīja, ka šie izteiktie draudi nav pietiekami kriminālprocesa uzsākšanai.

Tikmēr draudzene apliecināja - draudi un uzbrukumi turpinājušies. Kādu brīdi bijusi pauze, un tad uzbrukumi atsākušies no jauna. Taču pēc policijas sākotnējā atteikuma uztvert draudus nopietni Normunds policijā vairs neesot vērsies.

Viņš nevarēja no dzīvokļa iziet. Kā gāja ārā, skatījās uz visām pusēm. Bez baloniņa vispār negāja ārā no mājas. Viņš bija pilnīgā paranojā iedzīts ar to visu," pastāstīja smagi cietušā draudzene.

Valsts policija traģēdiju Tukumā kvalificējusi kā personas novešanu līdz pašnāvībai vai tās mēģinājumam

Saistībā ar traģisko notikumu Tukumā, kas notika šī gada 23. aprīlī, Valsts policija kriminālprocesu kvalificēja pēc Krimināllikuma 124. panta pirmās daļas. Izmeklēšanā gūto pierādījumu kopums nedod pamatu uzskatīt, ka noticis homofobisks noziedzīgs nodarījums. Valsts policija turpina aktīvu un kompleksu izmeklēšanu ciešā prokuratūras uzraudzībā.

"Turpinot informēt par virzību izmeklēšanā, šobrīd izmeklēšanā gūto pierādījumu kopums nedod pamatu uzskatīt, ka noticis homofobisks noziedzīgs nodarījums," vēsta Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte.

Kā ziņo Valsts policija, kriminālprocess šobrīd ir kvalificēts pēc Krimināllikuma 124. panta pirmās daļas - par personas novešanu līdz pašnāvībai vai tās mēģinājumam, cietsirdīgi apejoties ar cietušo vai sistemātiski pazemojot viņa personisko cieņu, ja šī persona nav atradusies materiālā vai citādā atkarībā no vainīgā.

Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte vēstīja: "Novērojot, ka publiskajā vidē izskan subjektīvi viedokļi un minētas dažādas notikušā versijas, vienlaikus paužot nesapratni par izmeklēšanas detaļu neatklāšanu,

Valsts policija atgādina, ka izmeklēšana nav veicama publiski, apspriežot katru soli vai iegūto informāciju."

Valsts policijas pārstāve paziņoja, ka tā tiek veikta objektīvi un kompleksi ciešā prokuratūras uzraudzībā, turklāt policija pārbauda visas versijas, apstākļus un faktus, kas varētu būt saistīti ar notikumu Tukumā.

"Ņemot vērā augstāk minēto, lai aizsargātu izmeklēšanas intereses un šajā kriminālprocesā iesaistīto personu sensitīvos datus, policija sniedz informāciju tādā apjomā, kas tobrīd nekaitē izmeklēšanai. Valsts policija lūdz sabiedrību būt iecietīgai un uzticēties izmeklēšanai, ļaujot policijai veikt savu darbu," vēstīja Grāvīte.

"Šobrīd izmeklēšanas interesēs no plašākiem komentāriem atturamies, tiklīdz varēs paust plašāku informāciju, policija to sniegs," paziņoja Valsts policijas pārstāve.

Par Tukuma traģēdiju vēstīts arī ārpus Latvijas robežām

"Atsaucoties uz asociāciju ziņojumiem, Latvijā noticis homofobisks uzbrukums"

Raidsabiedrība "Euronews", kas atrodas Francijā, rakstīja, ka homoseksuāls latvietis nomira pēc smagiem apdegumiem, ko LGBT+ apvienība Latvijā uzskata par homofobisku uzbrukumu.

Kā aprīļa beigās vēstīja portāls "Euronews", Normuns Kindzulis bija 29 gadus vecs ārsta palīgs, kurš 23. aprīlī guva 85 procentus ķermeņa apdegumus. Viņš tika apliets ar benzīnu un aizdedzināts.

Arī Francijas TV tīkls BMF TV norādīja šo pašu informāciju, taču uzsvēra Latvijas sabiedrības diskusijas par homofobijas jautājumiem. Attiecībā par valsts mēroga diskusijām, TV tīkls vēstīja arī Latvijas prezidenta Egila Levita pausto viedokli, ka "Latvijā nav vietas naidam".

BMF TV vēstīja arī par Valsts policijas rīcību, rakstot, ka sākotnēji policija atteicās sākt izmeklēšanu, paskaidrojot, ka nav "pierādījumu" par nozieguma izdarīšanu. Taču pēc Normunda Kindzuļa nāves policija sāka veikt kriminālizmeklēšanu. Tika uzsākta arī atsevišķa izmeklēšana par Tukuma policijas iespējamo bezdarbību, kas neizmeklēja draudus pret cietušo.

"Latviju šokē homofobijas upura nāve"

30. aprīlī Lietuvas ziņu portāls "15min.lt" vēstīja, ka Latviju satrieca homoseksuāla cilvēka nāve, kura drēbes tika aizdedzinātas. Asociāciju aktīvisti šo incidentu dēvē par homofobisku uzbrukumu un apsūdz policiju par bezdarbību.

Lietuvas ziņu portāls "15min.lt" rakstīja, ka traģiskais notikums ir bijis homofobisks uzbrukums. Portāls rakstīja arī par LGBT karogu un plakātu izkāršanu pie mājas, kurā noticis traģiskais notikums.

"Divi homoseksuāli vīrieši guvuši apdegumus šausmīgā naida noziegumā"

ASV LGBTQ+ ziņu žurnāls "Out" neilgi pēc notikuma rakstīja, ka Latvijā divi homoseksuāli vīrieši guvuši apdegumus šausmīgā naida noziegumā, ko varas iestādes sākotnēji uzskatīja par degošu drēbju kaudzi.

Žurnāls "Out" uzsvēra, ka, neskatoties uz Latvijas nostāju neatzīt viendzimuma laulības, valsts prezidents Egils Levits mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēstīja, ka Latvijā naida noziegumiem nav vietas.

LGBTQ+ ziņu žurnāls aprakstījis viendzimuma laulību situāciju Latvijā. Kā vēstīja žurnāls, Latvija ir noraidījusi visus mēģinājumus atzīt viendzimuma laulību jautājumu. Pētījumā par LGBTQ cilvēktiesībām Eiropā un Centrālāzijā 2021. gadā tika secināts, ka Baltijas valstīs ir pieaugusi tendence, ka politiķi mutiski uzbrūk LGBTQ+ kopienas cilvēkiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu