"Maģiskās zāles", pulveri un aerosoli. Kādas ārstēšanas metodes tiek izmantotas cīņā ar koronavīrusu visā pasaulē? (5)

Foto: Zety Akhzar/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Covid-19 pandēmija ir viens no lielākajiem mūsdienu medicīnas izaicinājumiem. Ārsti un zinātnieki mēģina atklāt visprecīzāko ārstēšanu un zāles, kas var glābt ar Covid-19 inficēto cilvēku dzīvības un pat novērst saslimšanu, vēsta laikraksts "The New York Times".

Laikraksts "The New York Times" ir publicējis sarakstu ar visbiežāk lietotajām un apspriestajām koronavīrusa ārstēšanas metodēm. Lai arī vairāku medikamentu efektivitāte ir pierādīta, lielākā daļa medikamentu un ārstēšanas metožu joprojām ir izpētes sākuma stadijā.

ASV Pārtikas un Zāļu Administrācija ir apstiprinājusi tikai vienu ārstēšanas metodi – zāles, ko sauc par "remdesivīru". Pētījumi liecina, ka šīs zāles var sniegt tikai nelielu labumu.

ASV ir piešķīrusi ārkārtas lietošanas atļauju citām ārstēšanas metodēm, no kurām dažas vēl jāpamato un jāizmeklē ar liela mēroga pētījumiem. Zinātnieki pēta arī citu iespējamo ārstēšanas veidu klāstu, taču lielākā daļa no tiem joprojām ir pētījumu sākuma stadijā.

Kādas ārstēšanas metodes tiek pētītas un izmantotas dažādās pasaules valstīs?

"Remdesivīrs"

Kā norāda Zāļu valsts aģentūra, Eiropas Zāļu aģentūras (EMA) cilvēkiem paredzēto zāļu komiteja (CHMP) ir ieteikusi piešķirt reģistrācijas apliecību ar papildu nosacījumiem zālēm "Veklury" ("remdesivīrs"). Minētās zāles paredzētas Covid-19 ārstēšanai pieaugušiem un bērniem (sākot no 12 gadu vecuma), ja viņiem attīstījusies pneimonija un nepieciešama papildu skābekļa pievade.

"Remdesivīrs" ir pirmās zāles Covid-19 ārstēšanai, kas ieteiktas reģistrācijas apliecības piešķiršanai ES. Dati par "remdesivīru" tika izvērtēti sevišķi īsā laika periodā paātrinātas vērtēšanas procedūras ietvaros.

Kā vēsta laikraksts "The New York Times", "Remdesivīrs" sākotnēji tika testēts kā pretvīrusu līdzeklis pret Ebolas vīrusu un C hepatītu. Bet, kad sākās Covid-19 pandēmija, pētnieki atklāja, ka tas var apturēt koronavīrusa pavairošanos šūnās.

Neilgi pēc pandēmijas sākuma tika uzsākts liels klīniskais pētījums, kurā tika atklāts, ka šīs zāles samazināja to cilvēku atveseļošanās laiku, kuri ir hospitalizēti.

Pētījumā tika konstatēts, ka vidējais izveseļošanās laiks  pacientiem, kas tika ārstēti ar "Remdesivīru", bija 11 dienas, bet pacientiem, kas saņēma placebo, vidējais izveseļošanās laiks bija 15 dienas.

Pacientiem ar smagu slimības gaitu (aptuveni 90% no pētījuma populācijas) laiks līdz izveseļošanās brīdim bija 12 dienas "Remdesivīra" grupā un 18 dienas placebo grupā.

Tomēr šāds efekts netika novērots pacientiem ar vieglu vai vidēji smagu slimības gaitu, jo atveseļošanās laiks bija 5 dienas gan "Remdesivīra" grupā, gan placebo grupā.

Arī pacientiem, kuriem ārstēšana ar "Remdesivīru" tika uzsākta, kad pacienti jau tika mākslīgi elpināti vai saņēma EKMO - ekstrakoporālu membrānas oksigenācijas terapiju - netika novērota atšķirība izveseļošanās laikā.

Pašlaik tiek apkopoti dati gala analīzes veikšanai par pacientiem, kuri nomira 28 dienu laikā pēc ārstēšanas sākšanas.

Favipiravīrs (zināms arī kā Avigans)

Favipiravīrs ir vēl viens medikaments, kas uzrādījis efektivitāti sākotnējos klīniskajos pētījumos ar vairāk nekā 200 pacientiem. Arī tas tika radīts cita – gripas vīrusa – apkarošanai.

Daži nelieli pētījumi liecināja, ka zāles var izvadīt koronavīrusu no elpceļiem,

kā rezultātā vairākas valstis, piemēram, Japāna, Kenija, Krievija, Saūda Arābija un Taizeme, apstiprina favipiravīru ārstēšanai pret Covid-19.

2021. gada februāra pārskats par favipiravīru liecināja, ka tam ir tikai maza ietekme uz cilvēku mirstību ar Covid-19 nopietniem simptomiem. Šobrīd notiek vairāki citi pētījumi un izmēģinājumi, lai noskaidrotu, vai zāles var būt noderīgas agrīnai ārstēšanai cilvēkiem, kuriem nesen diagnosticēts Covid-19.

Molnupiravīrs

Molnupiravīrs ir vēl viens pretvīrusu līdzeklis, kas sākotnēji bija paredzēts cīņai ar gripu. Agrīnos pētījumos ar cilvēka plaušu šūnām molnupiravīrs radīja daudzsološus rezultātus pret Covid-19.

Atšķirībā no "Remdesivīra", kas jāievada intravenozi, molnupiravīru var norīt kā tableti.

Rekombinantais ACE2 proteīns

Lai Covid-19 varētu iekļūt šūnās, vispirms tam ir jāsasniedz cilvēka proteīns, ko dēvē par ACE2. Uz vīrusa virsmas esošais S proteīns saistās ar šūnu membrānā esošo angiotenzīnu konvertējošā enzīma 2 (ACE2) proteīnu un iekļūst šūnā endocitozes ceļā.

Vislielāko ACE2 receptoru ekspresiju novēro plaušu alveolārās šūnās, kas kalpo par vīrusa galvenajiem ieejas vārtiem cilvēka organismā. Vīruss iekļūst plaušās, replicējas un izraisa audu bojājumu, tādējādi vīrusa izraisīta pneimonija ir viena no biežākajām klīniskajām izpausmēm.

Tādēļ zinātnieki ir izgudrojuši mākslīgus ACE2 proteīnus, kas varētu darboties kā mānekļi. Rekombinantie ACE2 proteīni ir parādījuši daudzsološus rezultātus eksperimentos ar šūnām un dzīvniekiem, taču ne ar cilvēkiem.

Ivermektīns

Gadu desmitiem ilgi ivermektīns ir bijis spēcīgs līdzeklis parazītu un tārpu ārstēšanai. Šūnu pētījumi liecināja, ka ivermektīns var iznīcināt arī vīrusus.

Pagājušā gada aprīlī Austrālijas pētnieki ziņoja, ka zāles bloķēja koronavīrusa iekļūšanu šūnās, taču pētnieki izmantoja tik lielu devu, ka cilvēkiem varētu būt bīstamas blakusparādības.

EZA ir izvērtējusi jaunākos pierādījumus par ivermektīna lietošanu Covid-19 profilaksei un ārstēšanai un ir secinājusi, ka

pieejamie dati nepamato tā lietošanu Covid-19 gadījumā ārpus labi izplānotiem klīniskajiem pētījumiem.

Eiropas Savienībā ivermektīna tabletes ir apstiprinātas vairāku parazītisku tārpu invāzijas ārstēšanai, bet uz ādas lietojami ivermektīna preparāti ir apstiprināti ādas slimību, piemēram, rosacea ārstēšanai. Ivermektīns ir reģistrēts arī lietošanai veterinārajā medicīnā iekšējo un ārējo parazītu gadījumā daudzu sugu dzīvniekiem.

Ivermektīnu saturošas zāles nav reģistrētas Eiropas Savienībā lietošanai Covid-19 gadījumā, un EZA nav saņēmusi nevienu pieteikumu šādam lietojumam.

Oleandrīns

Oleandrīns ir ķīmisks savienojums, ko ražo oleandra krūms. Aizvadītā gada maijā ASV armijas Medicīniskās infekcijas slimību institūts pārbaudīja oleandrīnu uz koronavīrusu inficētām šūnām, taču eksperimenti nebija pārliecinoši.

Pēc tam vairāki citi pētnieki veica izpēti, kurā atklājās, ka tas ir efektīvs pērtiķu šūnās, kas inficētas ar Covid-19.

Lopinavīrs un ritonavīrs

Pirms divdesmit gadiem ASV Pārtikas un Zāļu Administrācija apstiprināja šo zāļu kombināciju HIV ārstēšanai. Taču pandēmijas dēļ pētnieki atklāja, ka zāļu kombinācija var apturēt koronavīrusa pavairošanu šūnās.

Taču turpmākie klīniskie pētījumi izrādījās vilšanās, tādēļ Pasaules Veselības organizācija apturēja izmēģinājumus ar šo zāļu kombināciju tiem pacientiem, kuri tika hozpitalizēti ar Covid-19.

Hidroksihlorohīns un hlorohīns

Vācu ķīmiķi 30. gados sintezēja hlorokvīnu kā zāles pret malāriju. Mazāk toksiska zāļu versija, saukta par hidroksihlorohīu, tika izgudrota 1946. gadā, un vēlāk tā tika apstiprināta citām slimībām.

Covid-19 pandēmijas sākumā pētnieki atklāja, ka abas zāles var apturēt koronavīrusa replikāciju šūnās. Bet pēc gada lielām cerībām un pētījumiem pierādījās, ka zāles nav noderīgas pret Covid-19 un var izraisīt kaitīgas blakusparādības.

Ievērojot jaunākos datus, vairākas ES dalībvalstis ir apturējušas vai pārtraukušas klīniskus pētījumus par hlorohīna un hidroksihlorohīna iedarbību pacientiem ar COVID-19 infekciju.

Valstu centieni un inovācijas Covid-19 ārstēšanai

Igaunija - aerosols, kas potenciāli var deaktivizēt Covid-19

Igaunijā ražots mutes un deguna aerosols pret koronavīrusa infekciju, kas izstrādāts sadarbībā ar Igaunijas uzņēmumiem un universitātēm, saņēma reģistrācijas apliecību, un no 3. maija aerosols būs pieejams Igaunijas aptiekās, vēsta portāls "Tervisegeenius".

30. martā Tartu Universitāte un Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāte sadarbībā ar vairākām igauņu kompānijām radījušas tehnoloģiju, kas ļauj radīt uz SARS-CoV-2 antivielām bāzētu mutes un deguna aerosolu.

Pirmie pētījumi jau parādījuši, ka to var izmantot cīņā ar koronavīrusu.

Kā rakstīts Tartu Universitātes mājaslapā, jaunā produkta pamatā ir preparāts, kas iegūts no hiperimunizētu govju jaunpiena.

Foto: Icosagen

"Jaunpienam ir vislabākā dabiskā spēja jaundzimušajam sniegt pirmo imunitāti. Mēs radījām tehnoloģiju, kas ļauj attīrīt antivielas jaunpienā, iegūstot preparātu, kuru kā aerosolu var izmantot cīņā ar koronavīrusu," komentēja pētījuma vadītājs, Tartu Universitātes profesors Marts Ustavs.

Profesors uzsvēra, ka tās nav zāles, bet gan pretvīrusu preparāts, kas iedarbojas deguna un mutes gļotādā, kur tas var potenciāli deaktivizēt SARS-CoV-2 vīrusu.

Laboratorijas testi parādījuši, ka preparātam patiesi ir neitralizējošs efekts uz SARS-CoV-2 vīrusu.

"Ir vērts pieminēt, ka šīs antivielas bija efektīvas ne vien pret Uhaņas koronavīrusa paveidu, bet arī pret lipīgākajiem Lielbritānijas, Dienvidāfrikas un Brazīlijas variantiem," vēstīja Ustavs.

Viens no projekta līderiem Ruts Oltjers savukārt sacīja, ka tagad vajadzētu pētījumu ātri virzīt uz priekšu.

Lietuva – zāles pret Covid-19

Lietuvas uzņēmums "Northway Biotech" paziņojis, ka sadarbībā ar Šveices partneriem ir izveidojis zāles pret koronavīrusu, vēsta portāls "Lrt.lv".

"Esam nodevuši šveiciešiem klīniskos pētījumus. Atbildot uz jautājumu par to, vai Lietuvā ir radītas zāles pret koronavīrusu, varu teikt - jā. Process novests līdz tādam līmenim, ka pašlaik notiek klīniskie pētījumi," norāda "Northway Biotech" valdes priekšsēdētājs Vlads Bumelis.

Pēc viņa teiktā, šogad noskaidrosies preparāta efektivitāte. Uzņēmums sācis veidot vēl vienu preparātu pret Covid-19. "Sāksim no nulles kopā ar vienu amerikāņu kompāniju," atklājis Bumelis.

Kā ziņo uzņēmums, Lietuvas laboratorijā radītais līdzeklis var kļūt par pirmo pasaulē.

"Šobrīd nav zāļu pret koronavīrusu. Tiem preparātiem, ko mēs veidojam, tāpat būtu jāparādās, jo ne visi cilvēki vēlas vakcinēties. Tomēr, ja cilvēks nav vakcinējies un inficējas, vajadzīgas zāles, lai ārstētos," teic Bumelis.

Latvija - zinātnieki atklājuši ķīmiskos savienojumus zāļu pret SARS-CoV-2 izstrādei

2021. gada martā latviešu zinātnieki ir atklājuši piecus augsti aktīvus ķīmiskos savienojumus, kas nākotnē varētu kalpot par bāzi zāļu pret SARS-CoV-2 izstrādei, tomēr šobrīd to īpašības vēl neatbilst tādām zāļu vielām, kas ir virzāmas uz klīniskajiem pētījumiem, atklāja Latvijas Organiskās sintēzes institūta Fizikāli organiskās ķīmijas laboratorijas vadītājs Kristaps Jaudzems.

Vēl pagājušā gada vasarā valsts pētījumu programmā "Covid-19 seku mazināšana" tika iezīmēti kopumā desmit projekti.

Viens no šiem projektiem bija "Jaunu terapeitisko un profilaktisko līdzekļu izstrāde pret Covid-19 un koronavīrusiem", un to īsteno Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs sadarbībā ar Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtu, Latvijas Universitāti un Rīgas Tehnisko universitāti.

Kā skaidroja šī projekta daļas, kas veltīta jaunu terapeitisko līdzekļu izstrādei, vadītājs Jaudzems, lai nokļūtu pie šāda rezultāta, pētnieki meklēja vielas, kas būtu spējīgas nogalināt tieši pašu vīrusu. Projekta gaitā, pārbaudot septiņus miljonus komerciāli pieejamu savienojumu, tika atlasīti tikai tie, kuriem ir augstākais potenciāls.

Šie savienojumi sākotnēji tika meklēti ar datormodelēšanas palīdzību, un, kā atzīmēja Jaudzems, vēlāk uz to bāzes Organiskās sintēzes institūtā tika sintezēti jauni savienojumi, kas varētu būt vēl aktīvāki.

"Patlaban aizvien turpinās šo savienojumu pētīšana, lai tos potenciāli pārvērstu zālēs, kuru mērķis ir nogalināt vīrusu, samazinot tā daudzumu organismā ļoti ātri un strauji," stāstīja Jaudzems.

Pēc viņa paustā, šāda veida medikamenti būtu visefektīvākie tieši agrīnajā slimības fāzē, savukārt vēlāk, kad organismā parādās nopietna imūnās sistēmas atbilde, šādus vīrusu iznīcinošos medikamentus varētu kombinēt ar zālēm, kas palīdz imūnajai sistēmai.

Tādējādi tiekot radītas specifiskas zāles, kas ir efektīvākas nekā pārprofilētie medikamenti, kā, piemēram, remdisivīrs vai ivermektīns. Turklāt pēdējais nesenā pētījumā tā arī neapliecināja noderīgumu Covid-19 ārstēšanā.

"Ja šos savienojumus salīdzinātu ar medikamentiem, kas jau pastāv un tiek izmantoti Covid-19 pacientu ārstēšanai, piemēram, remdisivīru, tad šie savienojumi ir specifiski izveidoti šim vīrusam, kamēr remdisivīrs un citi pārprofilētie medikamenti ir izstrādāti citiem vīrusiem, līdz ar to efektivitāte tieši pret koronavīrusu ir zema," skaidroja eksperts, norādot, ka pētījuma gaitā izstrādātās vielas ir daudz aktīvākas un specifiskāk orientētas pret SARS-CoV-2.

Pārprofilēto zāļu priekšrocība savukārt ir, ka tās jau ir izgājušas visas klīnisko pētījumu fāzes, kamēr Latvijas zinātnieku atklātās vielas vēl nav tikušas līdz šim posmam.

Līdz ar to patlaban Jaudzema ieskatā vēl nevar prognozēt, vai šie savienojumi varētu iziet klīniskos pētījumus.

Ķīna - tradicionālās medicīnas produkti Covid-19 ārstēšanai

4. martā Ķīnas nacionālais medicīnas produktu birojs paziņoja, ka Ķīna ir apstiprinājusi trīs tradicionālās ķīniešu medicīnas produktus pārdošanai, lai palīdzētu ārstēt Covid-19, vēsta portāls CNN.

Ķīnas Nacionālā medicīnas produktu biroja publicētajā ziņojumā rakstīts, ka trīs augu izcelsmes produkti sniedz visvairāk iespēju Covid-19 ārstēšanai.

Konkrētie augu izcelsmes produkti ir meklējami senajās ķīniešu zāļu receptēs.

CNN vēsta, ka Ķīnas nacionālā medicīnas produktu biroja paziņojumā rakstīts, ka tās ir trīs dažādas granulas. Granulas, kas attīra un detoksicē plaušas, mitrumu izšķirošās un detoksikācijas granulas, kā arī plaušas difūzās un detoksikācijas granulas.

Taču par šo granulu drošību un efektivitāti Ķīnā joprojām notiek diskusijas. Lai gan daudzus tradicionālos augu medikamentus ir izmantoti gadu simtiem, kritiķi apgalvo, ka nav pārbaudīti zinātniski pierādījumi, kas apstiprinātu granulu efektivitāti.

Saskaņā ar Zinātnes un tehnoloģiju ministrijas datiem desmitiem tūkstošu Covid-19 jau pacientu pagājušajā gadā kopā ar galvenajiem pretvīrusu medikamentiem saņēma arī tradicionālās medicīnas medikamentus.

Pamatojoties uz lielu datu analīzi, tika konstatēt, ka "Yinqiao" pulveris ir formula, ko lietot Covid-19 agrīnās stadijas ārstēšanai. Saskaņā ar zinātniski veiktiem pētījumiem "Yinqiao" pulverim ir pretklepus un atkrēpošanas iedarbība, kas uzlabo plaušu darbību un uzlabo imūno reakciju uz vīrusiem.

Foto: Angelic/Twitter.com

Izraēla - "maģiskās zāles", kas divās stundās uzlabo kritisku Covid-19 pacientu stāvokli

Izraēlas galvaspilsētas Jeruzālemes Hadasas slimnīcā ir izveidotas speciālas zāles, lai ārstētu Covid-19 pacientus ar vienu no nopietnākajām vīrusa komplikācijām – citokīnu vētru. Šim nolūkam Izraēlā eksperimentē ar zālēm "Allocetra", kas divu stundu laikā uzlabo vīrusa skartos pacientus, ziņo portāls "15min.lt".

Eksperimentālās zāles jau ir pārvarējušas I un II fāzes klīniskos pētījumus smagu un kritisku Covid-19 gadījumu ārstēšanā. Tiek ziņots, ka 90% no smagi slimiem pacientiem, kuri piedalās šajā pētījumā, ir atveseļojušies no Covid-19.

Zāles "Allocetra" cilvēka ķermenī darbojas, nomācot hiperaktīvo imūnreakciju un iekaisuma reakciju, kas dažkārt sākās Covid-19 pacientiem un tiek saukta par citokīnu vētru. Tās rezultātā tiek izraisīta orgānu mazspēja un dažos gadījumos arī nāve.

Covid-19 pacients Jairs Tejebs, kurš piekrita eksperimentam, vien trīs dienas pēc ārstēšanas uzsākšanas intervijā ar žurnālistiem sacīja:

"Es nevarēju elpot, es tik tikko varēju parunāt, mans stāvoklis bija ļoti kritisks. Esmu pieredzējis situācijas, kuras jūs nevarēsiet aprakstīt divos vārdos."

Pēc pacienta teiktā, viņš izjuta izmaiņas jau divas stundas pēc zāļu lietošanas. "Ārsti man iedeva zāles. Pēkšņi jau pēc divām stundām es sāku just kaut ko dīvainu. Es pārtraucu klepot, mana elpošanas atgriezās un es jutos labāk," sacīja Tejebs.

"Es nespēju tam noticēt. Es pat baidījos teikt, ka jūtos labi. Pirms divām dienām es nevarēju stāvēt uz kājām. Un paskatieties uz mani tagad – es eju mājās," Tejebs paziņoja intervijā.

Izraēlas Ičilovas medicīnas centrā izstrādātās zāles piesaista zinātnieku aprindu uzmanību.

Austrālijas "dziedināšanas baznīca" - Rūpniecisks balināšanas līdzeklis kā zāles pret Covid-19

2020. gada maijā Austrālijas zāļu regulators piespriedis prāvu naudassodu "dziedināšanas baznīcai", kas reklamējusi rūpniecisku balināšanas līdzekli kā zāles pret koronavīrusu.

"MMS Australia" ietilpst starptautiskajā baznīcu organizācijā, kas bija vērsusies pie ASV prezidenta Donalda Trampa, cenšoties reklamēt balinātāju kā zāles pret koronavīrusu.

Organizācijai piespriests 151 200 Austrālijas dolāru (91 000 eiro) liels naudassods par produktu tirgošanu, kas rada nopietnus riskus veselībai, trešdien pavēstīja Terapeitisko preču administrācija (TGA).

Regulators izdevis 12 brīdinājums par pārkāpumiem saistībā ar nelikumīgu "Brīnumainās minerālvielu piedevas" (MMS) reklamēšanu baznīcas tīmekļa vietnē.

Baznīca apgalvojusi, ka rūpniecisks balinātājs hlora dioksīds, ko tā pārdevusi kā MMS, ir "brīnumzāles" pret Covid-19, kā arī autismu, vēzi, diabētu un citām slimībām.

Baznīcas Austrālijas tīmekļa vietnē šis līdzeklis šobrīd vairs netiek piedāvāts.

TGA paziņojumā norādīja, ka tai ir bažas par kaitīgajām sekām, ko var radīt MMS uzņemšana.

Nav klīnisku un zinātnes pārstāvju apstiprinātu liecību, ka MMS var ārstēt slimības, trešdien brīdināja TGA, norādot, ka MMS lietošanas "rezultātā var rasties slikta dūša, vemšana, caureja un smaga dehidrācija, kas dažkārt var novest pie hospitalizācijas".

Lielbritānija – pētījumā atklāts, ka divi artrīta medikamenti ir efektīvi ārstēšanai pret Covid-19

Lielbritānijas valdība 2021. gada sākumā paziņojusi, ka divi artrīta medikamenti, kas izstrādāti Japānā, ir efektīvi, ārstējot pacientus ar Covid-19.

Valdības finansētajos klīniskajos pētījumos Covid-19 pacientiem, kuri tika ārstēti ar abām zālēm - tocilizumabu un sarilumabu – 24 stundu laikā pēc nogādāšanas intensīvās terapijas nodaļās pacientu nāves risks samazinājās par 24 procentiem.

Lielbritānijas valdība paziņoja, ka šīs zāles tiks izmantotas Covid-19 pacientiem Lielbritānijā.

Ar ko Latvijā ārstē Covid-19 pacientus?

Pašlaik visefektīvākās un visbiežāk izmantotās zāles Covid-19 ārstēšanā, tostarp arī Latvijā, ir hormonālais preparāts deksametazons.

Eiropas Zāļu aģentūras (EMA) cilvēkiem paredzēto zāļu komiteja (CHMP) ir pabeigusi vērtēt RECOVERY pētījuma grupas rezultātus, kas saistīti ar kortikosteroīdu grupas preparāta deksametazona lietošanu hospitalizētu COVID-19 pacientu ārstēšanā.

CHMP secināja, ka deksametazons apsverams kā ārstēšanas iespēja pacientiem, kam nepieciešama skābekļa terapija (no papildu skābekļa pievades līdz mākslīgai ventilācijai).

Balstoties uz pieejamajiem datiem, EMA atbalsta deksametazona lietošanu pieaugušiem un pusaudžiem (no 12 gadu vecuma un ar ķermeņa masu vismaz 40 kg), kam nepieciešama papildu skābekļa terapija. Deksametazonu var lietot iekšķīgi vai intravenozas injekcijas vai infūzijas veidā. Visos gadījumos ieteicamā deksametazona deva pieaugušiem un pusaudžiem ir 6 mg vienreiz dienā līdz 10 dienām.

Publicētie RECOVERY pētījuma dati liecina, ka pacientu grupā, kas tika mākslīgi ventilēti un saņēma deksametazonu, 28 dienu laikā no deksametazona ārstēšanas sākšanas letāls iznākums bija 29% pacientu.

Savukārt pacientu grupā, kas saņēma standarta aprūpi, letāls iznākums bija 41% pacientu. Līdz ar to relatīvā riska samazinājums bija 35%. Pacientu grupā, kas saņēma skābekļa terapiju bez mākslīgās ventilācijas, šie rādītāji bija attiecīgi 23% deksametazona grupā un 26% standarta aprūpes grupā ar 20% relatīvā riska samazinājumu.

Pacientiem, kuri nesaņēma ne skābekļa terapiju, ne mākslīgo ventilāciju, netika novērots letāla iznākuma riska samazinājums. Šos rezultātus apstiprināja papildu publicētie dati, tostarp Pasaules Veselības organizācijas (PVO) veiktā meta-analīze, kurā ietverti dati no septiņiem pētījumiem par kortikosteroīdu izmantošanu Covid-19 pacientu

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu