Landsberģis: Divi Baltkrievijas izlūkdienesta darbinieki tika palūgti atstāt Lietuvu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

"Divi Baltkrievijas izlūkdienesta darbinieki, kuri strādā diplomātiskā darba aizsegā, tika palūgti atstāt Lietuvu," sociālajā kontā raksta Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. Ārlietu ministrija norāda, ka Lietuva ar šo soli pauž arī solidaritātes apliecinājumu Latvijai.

Piektdien uz ministriju izsaukts Baltkrievijas vēstniecības pārstāvis un viņam iesniegta nota, kurā divi vēstniecības darbinieki atzīti par Lietuvā nevēlamām personām saistībā ar darbībām, kas nav savienojamas ar diplomātisko statusu, liekot viņiem atstāt valsti septiņu dienu laikā.

Kā norāda Ārlietu ministrija, ar šo lēmumu Lietuva arī solidarizējusies ar Latviju, kuras diplomātus un vēstniecības darbiniekus Baltkrievija pirms dažām dienām nepamatoti izraidījusi.

"Divi Baltkrievijas izlūkdienesta darbinieki, kuri strādā diplomātiskā darba aizsegā, tika palūgti atstāt Lietuvu,"

tviterī ierakstījis Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

Baltkrievijas pārstāvim arī izteikts protests pret represijām, kas valstī joprojām tiek vērstas pret pilsonisko sabiedrību un neatkarīgajiem medijiem, un pieprasīts nekavējoties atbrīvot žurnālistu Romānu Protaseviču un viņa draudzeni, studenti Sofiju Sapegu, kā arī citus politieslodzītos un nelikumīgi aizturētos.

Opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Romāns Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, un viņa draudzene, Krievijas pilsone un Viļņas Eiropas Humanitārās universitātes studente Sofija Sapega tika aizturēti svētdien Minskas lidostā, kur Baltkrievijas režīma varas iestādes piespieda nolaisties aviokompānijas "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu.

Reaģējot uz šo notikumu, pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko baltsarkanbalto karogu.

Tādēļ Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis pirmdien tika izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem atstāt valsti.

Atbildot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas ĀM izsauca Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un Baltkrievijas diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu