"Uz ārējo izskatu ir pārlieku liels uzsvars." Pašmāju psihoterapeits skaidro, kādas sekas rada sava izskata nepieņemšana

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Cilvēki sevi kritizē bez apstājas, vienmēr domājot par to, kā izskatīties sev un citiem tīkamāk. Psihiatrs-psihoterapeits Artūrs Utināns Latvijas Radio 1 raidījumā "Vai tas ir normāli" uzsver, ka sava izskata nepieņemšana var novest pie nopietnām sekām.

Psihiatrs skaidro, ka sava izskata nepieņemšana cilvēkam var radīt sociālo trauksmi, savukārt nepilnvērtības sajūta ietekmē ķermeņa reakcijas – sākot no sarkšanas līdz pat ādas problēmām.

"Ilūzija, ka nav skaists, ko sauc par dismorfofobiju, ir ļoti līdzīgs traucējums nervu anoreksijai, kad, piemēram, uzskata, ka deguns, ausis, mati, žoklis vai jebkura cita ķermeņa daļa nav skaista," sacīja ārsts.

Tas var būt saistīts arī ar runas funkcijas traucējumiem. Cilvēki arī mēdz kaunēties par apģērbu vai saviem vecākiem, kuri ir, piemēram, alkoholiķi.

Šādu sajūta ietekmē ķermeņa reakcijas un var izsaukt nervu sistēmas aktivēšanos, piemēram, sarkšana, paātrināta sirdsdarbība, muskuļu spriedze. Ja ir ādas problēmas, tās saasinās.

Ārsts uzsver, ka sevis kritizēšana neveicina attīstību, bet gan pasliktina noskaņojumu, tāpēc aicina katrā attīstīt labās īpašības un strādāt ar raksturu.

"Jo komunikablāks ir cilvēks, jo ātrāk viņš iegūst partneri. Jo introvertāks, noslēgtāks, jo viņam būs grūtāk ar partneri. Svarīga arī empātija, altruisms, līdzjūtības spēja. Savukārt, ja cilvēks ir egoists, skops vai narciss, viņam izveidot attiecības būs grūtāk," viņš stāsta.

Ārsts pauž, ka uz ārējo izskatu ir pārlieku liels uzsvars.

"Sociālās attiecības nosaka pavisam citi faktori, piemēram, spēja atrast gan partneri, gan draugus, kuriem ir empātiskas spējas, sapratne, kuri arī var iejusties cita ādā," skaidro Utināns.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu