VIDEO un FOTO ⟩ Latvijas izlase "bullīšos" piedzīvo sāpīgu zaudējumu pret Norvēģiju (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijas hokeja izlase piektdien pasaules čempionāta mačā piedzīvoja zaudējumu pēcspēles metienos pret Norvēģijas valstsvienību.

Savainojuma dēļ maču nepabeidza Latvijas valstsvienības kapteinis Kaspars Daugaviņš.

Latvijas izlasei šī bija svarīga spēle cīņā par ceturtdaļfinālu. Latvijas valstsvienība ar astoņiem punktiem piecās spēlēs ieņem ceturto vietu B apakšgrupā.

Spēles ceturtajā minūtē pēc latviešu kļūdas aizsardzības zonā norvēģi panāca 1:0. Sondre Uldens ieguva ripu, izslidoja no aizvārtes un meta ripu, tai no Artūra Kuldas nonākot vārtos. Perioda pirmās puses turpinājumā latvieši vairākkārt apdraudēja pretinieku vārtus, tajā skaitā bīstami metot debitantam un iepriekšējās cīņas labākajam spēlētājam Krastenbergam.

Tieši viņš bija Latvijas izlases pirmo vārtu guvējs. Perioda 12.minūtē zonā ieslidoja Ķēniņš, bet norvēģi viņu atbruņoja. Tiesa, pretiniekiem neizdevās iegūt kontroli par ripu un to saņēma Krastenbergs, kurš precīzi meta no zonas vidus - 1:1.

Nepilnas sešas minūtes pirms trešdaļas beigām Ķēniņš un Rodrigo Ābols izslidoja divatā pret pretinieku vārtsargu Henriku Heukelannu, taču izcilā epizode noslēdzās bez gūtiem vārtiem. Perioda pēdējā nogrieznī Latvijas izlase neizmantoja savu pirmo vairākumu, taču vienādos sastāvos divas minūtes un 16 sekundes pirms nogriežņa beigām Ķēniņš pēc Ābola piespēles ātru uzbrukumu noslēdza ar nekļūdīgu metienu starp Heukelanna kājsargiem.

Nākamais periods mājiniekiem iesākās pagalam neveiksmīgi. Otrajā minūtē mazākumā ripu pie pretinieku zilās līnijas zaudēja Uvis Balinskis, norvēģis Kens Andrē Ulimbs izslidoja viens pret Matīs Kivlenieku un raidīja ripu tīklā - 2:2.

Perioda 13.minūtē pirms tam smagu spēka paņēmienu saņēmušais Ābols pats izkārtoja sev izcilu metienu, taču viņa mestā ripa savu mērķi nesasniedza. Arī pretiniekiem bija gana laba iespēja - norvēģi izslidoja trijatā pret vienu latviešu aizsargu, taču Ralfs Freibergs nogūlās uz ledus un liedza izdarīt piespēli uz vārtu priekšu.

Tuvojoties perioda beigām, par Miķeļa Rēdliha ietriekšanu apmalē divu minūšu sodu saņēma Mangnuss Breke Henriksens, bet par rupjību tikpat saņēma Miks Indrašis, tādējādi spēle turpinājās ar četriem laukuma spēlētājiem. Rēdlihs pēc saņemtā trieciena devās uz ģērbtuvi, taču nākamajā periodā atgriezās laukumā.

Trešdaļas pēdējā minūtē latvieši tika pie iespējas spēlēt vairākumā, taču periodu mijā to izmantot neizdevās, lai gan vienā epizodē bīstami pa vārtiem uzmeta Mārtiņš Karsums. Trešdaļas otrajā minūtē pēc Latvijas izlases pozicionālas kļūdas 3:2 Norvēģijas labā panāca Matīass Emilio Petešens.

Perioda turpinājumā pēc Kuldas pārkāpuma Norvēģija tika pie iespējas spēlēt vairākumā, kurā pāris reizes apdraudēja Latvijas izlases vārtus. Desmitajā minūtē pēc Rubīna metiena no asa leņķa ripa izslīdēja cauri Heukelanna kājsargiem un nonāca tīklā - 3:3.

Nedaudz vēlāk strīdīgā epizodē Rēdliham tika piespriests divu minūšu sods, tāpat nepārliecinošs bija vēlāk Oskaram Cibuļskim piespriestais noraidījums. Abu mazākumus Latvija izturēja.

Divas minūtes un sešas sekundes pirms pamatlaika beigām norvēģi teju divatā nonāca pret vienu Latvijas aizsargu, taču pretinieku uzbrukums nojuka. Atskanot pamatlaika beigu signālam, rezultāta tablo vēstīja neizšķirtu 3:3, tādējādi cīņa turpinājās pagarinājumā.

Papildlaika trešajā minūtē pēc pārkāpuma pret Ābolu Latvija tika pie iespējas divas minūtes spēlēt pagarinājumā. Tajā pretinieku vārtus apdraudēja Cibuļskis, Lauris Dārziņš un Roberts Bukarts, tomēr norvēģi palika nepārspēti.

Mača uzvarētāja tika noskaidrota pēcspēles metienu sērijā. Tās ievadā Tubīass Lindstrems un Indrašis nepārspēja vārtsargus, bet turpinājumā precīzi bija Uldens un Dārziņš. Nākamie seši mēģinājumi bija nesekmīgi - Roberts Bukarts un Krastenbergs trāpīja pa stabiņu, Ulimba un Petešana metienus atvairīja Kivlenieks, bet noslēdzošos piegājienos raidījumi nesanāca Matīasam Trētensesam un Rihardam Bukartam.

Sērija turpinājās līdz pirmajai kļūdai. Indraša "bullīti" neitralizēja Heukelanns, bet otros vārtus precīzs bija Mīkaels Hāga.

B apakšgrupā pirmo vietu ar desmit punktiem četrās spēlēs ieņem Somija, bet tālāk ar deviņiem punktiem seko Vācija un ASV. Pirmo četrinieku ar astoņiem punktiem piecos dueļos noslēdz Latvija, bet tālāk ar septiņiem, sešiem un pieciem punktiem ir Kazahstāna, Kanāda un Norvēģija. Turnīra tabulu noslēdz četrās spēlēs bešā palikusī Itālijā.

Latvijas valstsvienība čempionātu piektdien iesāka ar negaidītu uzvaru 2:0 pār Kanādu, dienu vēlāk "bullīšos" ar 2:3 zaudēja Kazahstānai, trešajā spēlē ar 3:0 uzvarēja Itāliju, bet ceturtdien ar 2:4 piekāpās ASV hokejistiem. Norvēģija ar 1:5 zaudēja Vācijai, ar 4:1 pārspēja Itāliju, ar 2:5 piekāpās Somijai un ar 2:4 - Kanādai.

Svētdien Latvijas izlase tiksies ar Somiju, bet 1.jūnijā - ar Vāciju.

Latvijas hokeja izlase aizvada savu 24.pasaules čempionātā augstākajā divīzijā.

Latvijas izlase, salīdzinot ar citiem gadiem, brīvā režīmā pirmo treniņu aizvadīja jau 17.martā. Aprīļa sākumā 37 hokejisti aizvadīja savu pirmo oficiālo treniņu pirms gaidāmā pasaules čempionāta, bet 9. un 14.aprīlī kandidāti ar 6:1 un 5:1 pārliecinoši uzvarēja Latvijas U-18 hokeja izlasi, kas vēlāk devās uz ASV, lai spēlētu elites divīzijā. Aptuveni nedēļu vēlāk (20. un 21.aprīlī) komanda 26 vīru sastāvā Slovākijā aizvadīja divas pārbaudes spēles. Pirmajā no tām Slovākiju "bullīšos" izdevās uzvarēt ar 2:1, bet otrajā papildlaikā zaudēts ar 0:1.

Pēdējās pārbaudes spēlēs maija vidū Latvija ar 0:3 un 1:2 atzina Šveices valstsvienības pārākumu. Pēc otrās pārbaudes spēles ar Šveici Bobs Hārtlijs nosauca sastāvu dalībai pasaules čempionātā, kurā iekļāva trīs vārtsargus, deviņus aizsargus un 16 uzbrucējus. Šie 28 hokejisti pirms nedēļas arī tika pieteikti meistarsacīkstēm.

Vispieredzējušākais Latvijas izlasē ir Miķelis Rēdlihs, kuram šīs ir 13.pasaules meistarsacīkstes karjerā. Par vienu turnīru mazāk ir Kristapam Sotniekam, bet desmito reizi Latviju elitē pārstāv Kaspars Daugaviņš, Lauris Dārziņš, Andris Džeriņš un Gints Meija. 2006.gada Rīgas čempionāta pieteikumā bija Daugaviņš, Dārziņš un Rēdlihs.

Izlasē ir tikai viens debitants - 22 gadus vecais uzbrucējs Renārs Krastenbergs, kurš sevi labi apliecināja valstsvienības pēdējā pārbaudes spēlē.

Ģimenes pieauguma dēļ izlasei talkā nenāca vārtsargs Elvis Merzļikins, jauna līguma gaidās ir uzbrucējs Rūdolfs Balcers, kurš, tāpat kā šosezon nespēlējušais Zemgus Girgensons, dziedē savainojumu. Savukārt Stenlija kausa izcīņu turpina uzbrucējs Teodors Bļugers, kuram nav atstāta vieta Latvijas izlases pieteikumā. Šajā čempionātā ir jāiztiek bez ilggadējās izlases aizsarga Gunta Galviņa, kamēr karjeru valstsvienībā noslēdzis cits šīs pozīcijas spēlētājs Krišjānis Rēdlihs.

Abas izlases pasaules čempionātos elites grupā ir tikušās 11 reizes, deviņās uzvarot Latvijai. 2018.gadā Latvija bija pārāka pagarinājumā ar 3:2, bet pirms diviem gadiem uzvarēja ar 4:1.

Ierasti pasaules čempionāts sākas maija pirmajā nedēļā, bet šogad tas pārcelts uz mēneša beigām, lai nepārklātos ar nacionālo čempionātu izspēli un NHL regulāro turnīru.

B apakšgrupā, kurā spēlē Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, mači notiek "Arēnā Rīga", bet A apakšgrupas izlases Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) komanda, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija, Baltkrievija un Lielbritānija savus dueļus aizvada Olimpiskā sporta centra futbola laukumā ierīkotajā ledus laukumā.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts Rīgā notiks līdz 6.jūnijam.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

Hokeja čempionātam veltītajā LETA sadaļā (" pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas hokeja izlases gaitām un panākumiem, bet arī citu komandu rezultātiem un čempionāta aktualitātēm.

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvs 2021.gada pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Ivars Punnenovs (Langnavas "Tigers", Šveice), Jānis Kalniņš (Helsinku "Jokerit", KHL), Matīss Edmunds Kivlenieks (Klīvlendas "Monsters", AHL/Kolumbusas "Blue Jackets", NHL).

Aizsargi: Jānis Jaks (Beikersfīldas "Condors", AHL), Kristiāns Rubīns (Toronto "Marlies", AHL), Kristaps Sotnieks, Gunārs Skvorcovs, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Oskars Cibuļskis, Uvis Balinskis (abi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Artūrs Kulda (Nirnbergas "Ice Tigers", Vācija), Ralfs Freibergs (Tršinecas "Ocelārži", Čehija).

Uzbrucēji: Andris Džeriņš, Lauris Dārziņš, Roberts Bukarts, Rihards Bukarts, Mārtiņš Dzierkals, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Kaspars Daugaviņš (Maskavas apgabala "Vitjaz", KHL), Mārtiņš Karsums (Krēfeldes "Pinguine", Vācija), Rihards Marenis ("Kiruna IF", Zviedrija), Māris Bičevskis ("Mlada Boleslav", Čehija), Oskars Batņa (Angletas "Hormadi", Francija), Renārs Krastenbergs ("Villach", Austrija), Miķelis Rēdlihs ("Olimp"/"Venta 2002"), Miks Indrašis (Maskavas apgabala "Vitjaz", KHL).

Norvēģijas vīriešu hokeja izlases kandidāti 2021.gada pasaules čempionātam:

Vārtsargi: Jūnass Arntsens ("Orebro", Zviedrija), Henriks Heukelanns ("Farjestad", Zviedrija), Henriks Holms (Stavengeres "Oilers");

Aizsargi: Kristians Bulls (Krēfeldes "Pinguine", Vācija), Jūnass Holess ("Linkopings", Zviedrija), Kristians Kosastuls (Stokholmas AIK, Zviedrija), Ēmils Lillebergs (Sārpsbergas "Sparta"), Kristians Estbī (Stavengeres "Oilers"), Makss Krogdāls (Askeras "Frisk"), Ūle Jūlians Bjergvīks-Holms (Klīvlendas "Monsters", AHL), Stēfans Espelanns ("Salzburg", Austrija), Ērlenns Lesunns ("Rogle", Zviedrija);

Uzbrucēji: Andrēass Heiers ("Stjernen"), Mangnuss Breke Henriksens, Tubīass Lindstrems, Martins Reimarks (visi - "Valerenga"), Ludvigs Hofs, Tommijs Kristiansens (abi - Stavengeres "Oilers"), Kens Andrē Ulimbs (Diseldorfas EG, Vācija), Tomass Valkve Ulsens (Askeras "Frisk"), Eiriks Salstens ("Storhamar"), Sāmuels Solems (Stokholmas AIK, Zviedrija), Matīass Trēteness, Sondre Uldens (abi - "La Chaux-de-Fonds", Šveice), Mīkaels Hāga (Stokholmas "Djurgardens", Zviedrija), Matīass Emilio Petešens (Stoktonas "Heat", AHL), Matss Roseli Ulsens (Gēteborgas "Frolunda Indians", Zviedrija), Matiss Ulimbs (Volfsburgas "Grizzlys", Vācija).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu