FOTO un VIDEO ⟩ Latvijas izlase piedzīvo sāpīgu zaudējumu pagarinājumā, bet izcīna ļoti svarīgu punktu (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijas hokeja izlase mačā pret Somijas valstsvienību vien četras sekundes pirms pagarinājuma beigām piedzīvoja zaudējumu.

Latvijas izlase savā čempionāta sestajā spēlē ar rezultātu 2:3 (1:1, 0:1, 1:0, 0:1) pagarinājuma pēdējās sekundēs zaudēja Somijai.

tvijas izlase pirms pēdējās spēlēs apakšgrupā ieņem piekto vietu, taču turpina pretendēt uz spēlēšanu ceturtdaļfinālā. No ceturtās līdz sestās pozīcijas esošajām komandām ir pa deviņiem punktiem, bet, ņemot vērā papildrādītājus, ceturtā ir Vācija, kurai seko Latvija un Kanāda. Tikai par punktu vairāk ir trešās vietas īpašniecei Kazahstānai. Grupas pēdējā spēlē otrdien Latvijas izlase tiksies ar Vāciju.

Divus vārtus Latvijas izlases labā guva Mārtiņš Dzierkals, kurš tika atzīts par komandas labāko spēlētāju. Abos viņa gūtajos vārtos piedalījās Lauris Dārziņš, gan veidojot aizsegu pretinieku vārtsargam, gan piespēlējot.

Latvijas izlases vārtus sargāja Jānis Kalniņš. Savainojuma dēļ ārpus pieteikuma palika valstsvienības kapteinis Kaspars Daugaviņš.

Somijas izlasē uzvaras vārtus četras sekundes pirms pagarinājuma beigām guva Antons Lundells.

Mājinieki spēli iesāka nesekmīgi, jo jau trešajā minūtē pēc ātra pretuzbrukuma pa vārtiem uzmeta Saku Mēnalanens, somam panākot 1:0. Perioda turpinājumā cīņa ritēja no vieniem vārtiem līdz otriem, bet, tuvojoties trešdaļas vidum, pretinieki tika pie iespējas spēlēt vairākumā.

Mazākumā vairākas reizes sekmīgi cīņā iesaistījās Kalniņš, kurš neļāva Somijas izlasei dubultot pārsvaru. Pēc tam Latvijas izlases hokejisti savā vairākumā izdarīja pāris metienus pa vārtiem, taču rezultāts palika nemainīgs. Perioda beigās Latvijas izlases aktivizējās un Dzierkals izdarīja tālu metienu vairāku hokejistu aizsegā, ripai sasniedzot savu mērķi - 19.minūtē rezultāts 1:1.

Perioda pēdējā minūtē tika klupināts Rodrigo Ābols, bet sodu saņēma incidentā abi iesaistītie spēlētāji, jo tiesneši uzskatīja, ka latviešu uzbrucējs ir pietēlojis.

Otrās trešdaļas ceturtajā minūtē Dzierkalam bija laba iespēja gūt savus otros vārtus mačā, taču viņš ripu saņēma ar nūjas neērto pusi, nespēdams izdarīt spēcīgu un precīzu metienu. Turpinājumā vēl pāris reizes somu vārtus apdraudēja Miķelis Rēdlihs un Miks Indrašis, bet perioda vidū lieliska iespēja no vārtu priekšas bija Rihardam Bukartam.

Perioda otrajā pusē Somijas hokejisti arvien biežāk uzturējās Latvijas izlases aizsardzības zonā, kas deva augļus. Četrarpus minūtes pirms perioda beigām pēc Villes Pokas tāla metiena ripas lidojuma virzienu vārtu priekšā pielaboja Īro Pakarinens, kurš panāca 2:1.

Tāpat kā pirmais periods, arī trešais nogrieznis iesākās ar spēli no viena laukuma gala līdz otram. Savā vairākumā latvieši vairākas reizes meta pa vārtiem, bet neizšķirtu panākt nespēja. Somiem spēlējot vienādā sastāvā, pretinieki izslidoja pret vienu Latvijas aizsargu, taču Kalniņš liedza pretiniekiem nostiprināt savu vadību.

Sešas minūtes pirms pamatlaika beigām Lauris Dārziņš piespēlēja vārtu virzienā, bet ripas lidojuma virzienu ar nūju pielaboja Dzierkals, kurš panāca 2:2. Pāris minūtes pirms finālsvilpes somi varēja atgriezties vadībā, taču atkal teicams vārtos bija Kalniņš.

Cīņa turpinājās papildlaikā, kurā abām izlasēm bija iespēja izraut uzvaru. Latvijas izlasē pāris labi momenti bija Robertam Bukartam, bet pretiniekiem - Kalniņa bijušajam komandas biedram Marko Antilam. Pagarinājumam tuvojoties beigām, četras sekundes pirms finālsvilpes pēc Olli Mētes piespēles vārtus guva 19 gadus vecais somu uzbrucējs Lundells.

B apakšgrupā pirmo vietu ar 15 punktiem sešās spēlēs ieņem Somija, 12 punkti piecās cīņās ir ASV, bet desmit punktus sešos mačos iekrājusi Kazahstāna. Tālāk ar deviņiem punktiem seko piecas cīņas aizvadījusī Vācija un sešus dueļus nospēlējušās Kanāda un Latvija. Septīto pozīciju ar pieciem punktiem sešās spēlēs ieņem Norvēģija, bet visās sešās cīņās bešā palikusi Itālija.

Latvijas valstsvienība čempionātu iesāka ar negaidītu uzvaru pār Kanādu (0:2), pēc tam "bullīšos" ar 2:3 zaudēja Kazahstānai, trešajā spēlē ar 3:0 uzvarēja Itāliju, ceturtdien ar 2:4 piekāpās ASV hokejistiem, bet dienu vēlāk pēcspēles metienos ar 3:4 - Norvēģijai.

Somi Rīgā ar 2:1 uzvarēja ASV, pēcspēles metienos ar 1:2 zaudēja Kazahstānai, ar 5:2 pārspēja Norvēģiju, ar 3:0 - Itāliju un ar 2:1 - Vāciju.

Latvijas hokeja izlase aizvada savu 24.pasaules čempionātā augstākajā divīzijā.

Latvijas izlase, salīdzinot ar citiem gadiem, brīvā režīmā pirmo treniņu aizvadīja jau 17.martā. Aprīļa sākumā 37 hokejisti aizvadīja savu pirmo oficiālo treniņu pirms gaidāmā pasaules čempionāta, bet 9. un 14.aprīlī kandidāti ar 6:1 un 5:1 pārliecinoši uzvarēja Latvijas U-18 hokeja izlasi, kas vēlāk devās uz ASV, lai spēlētu elites divīzijā. Aptuveni nedēļu vēlāk (20. un 21.aprīlī) komanda 26 vīru sastāvā Slovākijā aizvadīja divas pārbaudes spēles. Pirmajā no tām Slovākiju "bullīšos" izdevās uzvarēt ar 2:1, bet otrajā papildlaikā zaudēts ar 0:1.

Pēdējās pārbaudes spēlēs maija vidū Latvija ar 0:3 un 1:2 atzina Šveices valstsvienības pārākumu. Pēc otrās pārbaudes spēles ar Šveici Bobs Hārtlijs nosauca sastāvu dalībai pasaules čempionātā, kurā iekļāva trīs vārtsargus, deviņus aizsargus un 16 uzbrucējus. Šie 28 hokejisti pirms nedēļas arī tika pieteikti meistarsacīkstēm.

Vispieredzējušākais Latvijas izlasē ir Miķelis Rēdlihs, kuram šīs ir 13.pasaules meistarsacīkstes karjerā. Par vienu turnīru mazāk ir Kristapam Sotniekam, bet desmito reizi Latviju elitē pārstāv Kaspars Daugaviņš, Lauris Dārziņš, Andris Džeriņš un Gints Meija. 2006.gada Rīgas čempionāta pieteikumā bija Daugaviņš, Dārziņš un Rēdlihs.

Izlasē ir tikai viens debitants - 22 gadus vecais uzbrucējs Renārs Krastenbergs, kurš sevi labi apliecināja valstsvienības pēdējā pārbaudes spēlē.

Ģimenes pieauguma dēļ izlasei talkā nenāca vārtsargs Elvis Merzļikins, jauna līguma gaidās ir uzbrucējs Rūdolfs Balcers, kurš, tāpat kā šosezon nespēlējušais Zemgus Girgensons, dziedē savainojumu. Savukārt Stenlija kausa izcīņu turpina uzbrucējs Teodors Bļugers, kuram nav atstāta vieta Latvijas izlases pieteikumā. Šajā čempionātā ir jāiztiek bez ilggadējās izlases aizsarga Gunta Galviņa, kamēr karjeru valstsvienībā noslēdzis cits šīs pozīcijas spēlētājs Krišjānis Rēdlihs.

Abas izlases pasaules čempionātos elites grupā ir tikušās astoņas reizes, vienā (2014.gadā) uzvarot Latvijai (3:2) un vēl reizi 2005.gadā spēlējot 0:0.

Ierasti pasaules čempionāts sākas maija pirmajā nedēļā, bet šogad tas pārcelts uz mēneša beigām, lai nepārklātos ar nacionālo čempionātu izspēli un NHL regulāro turnīru.

B apakšgrupā, kurā spēlē Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, mači notiek "Arēnā Rīga", bet A apakšgrupas izlases Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) komanda, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija, Baltkrievija un Lielbritānija savus dueļus aizvada Olimpiskā sporta centra futbola laukumā ierīkotajā ledus laukumā.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts Rīgā notiks līdz 6.jūnijam.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

Hokeja čempionātam veltītajā LETA sadaļā (" pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas hokeja izlases gaitām un panākumiem, bet arī citu komandu rezultātiem un čempionāta aktualitātēm.

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvs 2021.gada pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Ivars Punnenovs (Langnavas "Tigers", Šveice), Jānis Kalniņš (Helsinku "Jokerit", KHL), Matīss Edmunds Kivlenieks (Klīvlendas "Monsters", AHL/Kolumbusas "Blue Jackets", NHL).

Aizsargi: Jānis Jaks (Beikersfīldas "Condors", AHL), Kristiāns Rubīns (Toronto "Marlies", AHL), Kristaps Sotnieks, Gunārs Skvorcovs, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Oskars Cibuļskis, Uvis Balinskis (abi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Artūrs Kulda (Nirnbergas "Ice Tigers", Vācija), Ralfs Freibergs (Tršinecas "Ocelārži", Čehija).

Uzbrucēji: Andris Džeriņš, Lauris Dārziņš, Roberts Bukarts, Rihards Bukarts, Mārtiņš Dzierkals, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Kaspars Daugaviņš (Maskavas apgabala "Vitjaz", KHL), Mārtiņš Karsums (Krēfeldes "Pinguine", Vācija), Rihards Marenis ("Kiruna IF", Zviedrija), Māris Bičevskis ("Mlada Boleslav", Čehija), Oskars Batņa (Angletas "Hormadi", Francija), Renārs Krastenbergs ("Villach", Austrija), Miķelis Rēdlihs ("Olimp"/"Venta 2002"), Miks Indrašis (Maskavas apgabala "Vitjaz", KHL).

Somijas izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā Rīgā:

Vārtsargi: Janne Juvonens ("Leksands", Zviedrija), Jusi Olkinuora (Magņitogorskas "Metallurg", KHL), Harri Seteri (Novosibirskas "Sibir", KHL);

Aizsargi: Olivers Kaski, Ville Poka (abi - Omskas "Avangard", KHL), Mīka Koivisto (Vekšes "Lakers", Zviedrija), Peteri Lindbohms ("Biel", Šveice), Olli Mēte (Losandželosas "Kings", NHL), Kims Nousiainens, Mikaels Sepele (abi - Kuopio "KalPa"), Ate Ohtamā (Jaroslavļas "Lokomotiv", KHL), Tonijs Sunds ("Davos", Šveice), Aksels Rindells (Mikeli "Jukurit");

Uzbrucēji: Marko Antila, Saku Mēnalanens, Īro Pakarinens ( visi - Helsinku "Jokerit", KHL), Hanness Bjerninens (Lahti "Pelicans"), Jere Innala, Petri Kontiola, Valteri Pūstinens (visi - "Hameenlinna"), Jere Karjalainens (Rīgas "Dinamo", KHL), Antons Lundells, Jere Sallinens (abi - "Helsinki"), Niko Ojameki ("Linkoping", Zviedrija), Mikaels Ruohomā (Novosibirskas "Sibir", KHL), Artu Ruotsalainens (Bufalo "Sabres", NHL), Peters Tīvola (Pori "Assat"), Tēmu Turunens ("Davos", Šveice).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu