Jānis Matulis: Līdzsvarā ar pasaules čempioniem

Viedoklis
Jānis Matulis, speciāli Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas izlases hokejisti
Latvijas izlases hokejisti Foto: Edijs Pālens/LETA

Droši vien ne visiem no jums šajā nedēļā iznāk braukt vai iet garām Somijas vēstniecībai Rīgā, bet tur vairāku banneru noformējumā pareizā latviešu valodā rakstīts, ka Somija ir pasaules čempioni.

2019. gadā Bratislavā šī strādīgā komanda bez lielām zvaigznēm, bet ar izcilu spēles organizāciju un smagu darbu pārsteidza vairākus savus pretiniekus, arī finālā. Vai šis uzraksts par Somiju kā pasaules čempioniem būs aktuāls arī 7. jūnijā? Ļoti iespējams, jo t.s. B grupā, kas spēlē "Arēnā Rīga", somi demonstrē vislabāko hokeju. Un ir patiess prieks, ka Latvija spēja būt līdzvērtīgs sāncensis, izcīnot mums tik nozīmīgo punktu pamatlaikā. Tagad mūsu hokejistu liktenis vairs nav atkarīgs no norvēģiem, kazahiem vai somiem: 1. jūnijā ir pamatlaikā jāuzvar Vācija un mēs esam ceturtdaļfinālā.

Čempionāts lēnām tuvojas izslēgšanas spēļu stadijai, bet arī man nav skaidrs, vai Latvijas izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs neorientējas mūsu izlases spēlētāju varējumā, vai tieši otrādi – viņa izvēles ir ģeniālas. Četras no piecām spēlēm aizvadījis ar Matīsu Kivlenieku vārtos, pret Somiju Hārtlijs ļāva vārtos debitēt Jānim Kalniņam. Loģisks lēmums, jo Jānis trīs gadus ir sargājis Helsinku "Jokerit" vārtus KHL un somu spēlētājus pazīst labāk par savu suni. Bet varbūt vajadzēja ar Kalniņu spēlēt jau pret Norvēģiju? Pret Norvēģiju ārpus sastāva, piesakot mačam 13 uzbrucējus, tika atstāts Mārtiņš Dzierkals. Biju mazliet sapīcis, ka izlases preses sekretārs Jānis Straupe pirms norvēģiem "liekaci" Dzierkalu piedāvāja “Bites” intervijai. Bet Dzierkals ņem un izšauj! Savā stilā. Pirmais metiens noteikti, kad no zonas vidus Mārtiņš pārsteidza somu vārtsargu Hari Sateri, kuram nesaskatīt ripu traucēja šodienas kapteinis Lauris Dārziņš. Arī otrajā vārtu gūšanas epizodē Dzierkals saņēma dāvanu no Dārziņa, gūstot vārtus lakrosa vai tenisa stilā. Vai tā bija nejaušība vai ilgos treniņos uztrenēts metiens? Vieni teiks – vistīrākā “haļava”, otri bildīs kā ar Boba spēlētāju izvēlēm – viss bija loģiski.

Vēl mazliet par Hārtlija svētdienas vakara izvēlēm. Arturs Kulda prom, Kristaps Zīle atpakaļ, piektdien pieteikumā bijušais, bet nespēlējušais Gints Meija prom, bet pirmo reizi spēlei pieteikts uzbrucējs/aizsargs Gunārs Skvorcovs. Viņš gan laukumā parādījās epizodiski, bet bija. Nespēlējot savainotajam Kasparam Daugaviņam, samainīti vietām tika arī divu maiņu centra uzbrucēji Miks Indrašis un Andris Džeriņš, bet otro spēli kā centrs ceturtajā trijniekā uzsāka Rihards Marenis, kurš ikdienas dzīvē nav centra uzbrucējs. Bet Latvijas izlase vispār ir unikāla, jo arī Indrašis nav centrs. Labi, Oskars Batņa arī ir ar savainojumu, bet izlases aptverē ir taču vēl Māris Bičevskis. Kuram Hārtlijs ne visai uzticas. Un tā ir vēl viena no trenera Hārtlija kā speciālista rakstura īpašībām – viņam jau pirms izlases treniņnometnes ir viedoklis par katru spēlētāju, ko mainīt ir stipri grūti.

Eh, bet ko es te par Hārtliju un Hārtliju! Latvija saglabā izredzes spēlēt ceturtdaļfinālā un, ja jau mēs spējam būt līdzsvarā ar pasaules čempioniem, tas var notikt arī ar jebkuru citu komandu? Bet vispirms 1. jūnijā jāuzvar Vācija.

Pasaules čempionāts hokejā

Latvija un Somija: 2:3 (1:1, 0:1, 1:0, 0:1)

Latvija: Kalniņš, Balinskis - Rubīns, Karsums – Džeriņš – M. Rēdlihs, Sotnieks – Cibuļskis, Krastenbergs - Ābols – Ķēniņš, Freibergs – Zīle, Dzierkals – Indrašis – Dārziņš, Ri. Bukarts – Marenis – Ro. Bukarts, Jaks, Skvorcovs.

Vārti: 3:06 Mēnalainens (Antila, Tīvola) 0:1, 18:39 Dzierkals 1:1, 35:39 Pakarinens (Poka, Innala) 1:2, 53:45 Dzierkals (Dārziņš, Sotnieks) 2:2, 64:56 Lundells (Mēte) 2:3.

Sodi: 4 (Džeriņš, Ābols):6.

Metieni: 37:35 (7:9, 15:17, 12:5, 3:4)

Labākie spēlētāji: Dzierkals, Kalniņš, Dārziņš.

Raksts tapis sadarbībā ar BITE.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu