Velkam ārā kalkulatorus - kādi iznākumi Latvijas izlasei der un neder cīņā par izslēgšanas spēlēm? (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas izlases hokejisti
Latvijas izlases hokejisti Foto: Edijs Pālens/LETA

Ir pienākusi pasaules hokeja čempionāta grupu turnīra pirmspēdējā diena un beidzot varam sākt rēķināt, kādi rezultāti tad Latvijas izlasei der un neder cīņā par vietu "play-off".

Vairumā gadījumu esmu pret lielo rēķināšanu. Lielākoties "uzvelk", kad fani mēdz vilkt ārā kalkulatorus jau pēc trešās turnīra spēles, pieņemot, ka tie vinnēs šos un šie nevinnēs tos. 

Arī šā čempionāta laikā rupjāk nācās pasūtīt dažus čomus, kuri jau pēc Norvēģijas un pat ASV mača gribēja kaut ko sākt rēķināt. Šajā turnīrā mēģinājumi kaut ko prognozēt un paredzēt pirms laika ar lielu iespējamību izrādīsies neprecīzi. Tas ir pierādījies jau vairākkārt.

"Vienkārši skatāmies hokeju un, kad pienāks pēdējā spēle, tad, ja būs, ko rēķināt, rēķināsim," mēdzu teikt saviem pārlieku matemātiskajiem draugiem.

Tagad ir pienākusi šī pēdējā Latvijas izlases grupu turnīra spēle un beidzot varam vilkt ārā kalkulatorus.

Kas der?

Īsā atbilde ir uzvara pamatlaikā pret Vāciju. Tad mums neinteresē, vai Kanāda vinnē somus, kazahi, atvainojos, Kazahstānas hokeja izlase apspēlē norvēģus, vācieši pārspēj ASV, vai arī pasaule sāk griezties uz otru pusi - Latvijas izlase tik un tā būs ceturtdaļfinālā!

Tomēr tas ir vienkāršākais variants. Ja šis čempionāts kaut ko ir pierādījis, tad tas ir fakts, ka vienkāršākie un paredzamākie varianti parasti nerealizējas.

Latvijas izlasei der arī uzvara papildlaikā/ "bullīšos", bet tad jau ir jācer arī uz citu komandu neveiksmēm. Šādā situācijā ir jāīstenojas diviem no trim tālākajiem scenārijiem:

  • Somiem ir jānogriež vismaz vienu punktu Kanādai.
  • Kazahstānas hokeja izlase neizcīna punktus pret Norvēģiju.
  • Vācieši nedrīkst uzvarēt maču pret ASV. Vācijas zaudējums pagarinājumā/ "bullīšos" arī latviešiem vēl derētu.

Ja gribas parēķināt vēl plašāk, tad Latvijai der pat zaudējums pagarinājumā pret Vāciju, bet tad kārtīm ir jāsakrīt ļoti labvēlīgi. Kazahstānai ir jāpaliek tukšā pret Norvēģiju un Kanādai ir jāizcīna viens, nevis nulle, divi vai trīs, bet tieši viens punkts mačā pret Somiju.

Tādā situācijā Kanādai, Latvijai un Kazahstānai būtu pa 10 punktiem un tiktu izveidota mini turnīra tabula starp šīm trim komandām, kurā tiek skaitīti tikai savstarpējo spēļu rezultāti. Latvijai šajā mini grupā būtu četri punkti, Kanādai trīs, bet Kazahstānai - divi punkti, kas ļautu mums no grupas iziet kā ceturtajiem.

Kas neder?

Zaudējums pamatlaikā pret Vāciju. Tāpat arī situācija, kurā realizējas tikai viens no augstāk uzskaitītajiem scenārijiem.

Trešā vieta grupā?

Ja Latvijai vāciešus izdosies uzveikt pamatlaikā, tad mūsējie no grupas var iziet pat kā trešie. Bet, lai realizētos šāds scenārijs ir vajadzīga vēl virkne citu sakritību. Piemēram, ja vācieši paliktu tukšā pret ASV un Kazahstāna izcīnītu ne vairāk kā vienu punktu pret Norvēģiju.

Bet tas nebūt nav vienīgais variants un mēs vēl nevaram prognozēt, kas būtu labāk - trešā vai ceturtā vieta, jo arī A grupas augšgalā ar 12 punktiem atrodas Šveice, Krievijas Olimpiskās komitejas komanda un Slovākija. Tāpēc rēķināt, kurš no šiem pretiniekiem būs, kurā pozīcijā un, kurš būs parocīgāks, vēl ir pāragri. 

Mūsu puišiem ir jātiek izslēgšanas spēlēs un, kas nāks pretim, tas nāks! Tajā turnīra stadijā vāju komandu tik un tā vairs nebūs.

Jāatzīmē arī fakts, ka arī ASV teorētiski vēl nav nodrošinājuši vietu izslēgšanas spēlēs, bet viņiem vēl ir mačs pret ievērojami novājināto Itālijas izlasi, kura tomēr šajā čempionātā reāli un pamatoti ir uzskatāma par absolūtu "autsaideri". Un tāpēc, kā to bija izdarījis bijušais Latvijas izlases uzbrucējs Herberts Vasiļjevs Itālijas mačā pret somiem, arī šeit Itālijas pretiniekiem gribētos turnīra tabulā automātiski pierakstīt trīs punktus.

Jau šodien spēles aizvadīs ASV un Vācijas (plkst 16:15), kā arī Norvēģijas un Kazahstānas izlases (20:15), pēc kurām daļa no augstāk minētajiem scenārijiem, iespējams, jau būs svītrojami.

Foto: Ekrānšāviņš
Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu