Rīga solidarizējas ar Baltkrieviju - tiek uzstādīts protesta simbols (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgā norisinājās pikets solidaritātei ar Baltkrieviju
Rīgā norisinājās pikets solidaritātei ar Baltkrieviju Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušajā sestdienā Rīgā norisinājās pikets solidaritātei ar Baltkrieviju. Raidījums "900 sekundes" vēsta par šā notikuma īpašu simbolu – Minskā esoša transformatora namiņa kopiju, kas Baltkrievijā ir kļuvusi par protesta simbolu. "Šī konkrētā būdiņa kļuva par neatkarības vai cīņas par tiesībām simbolu," norāda projekta "Rīgas fotomēnesis" vadītājs Arnis Balčus.

Divi dīdžeji, kas savulaik Lukašenko atbalsta mītiņā bija nolīgti gādāt par mūziku, atskaņoja Viktora Coja dziesmu "Peremen" jeb "Pārmaiņas". Momentāni visi aparāti tika izrauti, un viņi tika arestēti.

Projekta autors piebilst, ka abi dīdžeji pēc 10 ieslodzījumā pavadītām dienām pameta Baltkrieviju. Abus par protesta simboliem kļuvušos dīdžejus grafiti stilā kāds uzkrāsoja uz transformatora būdiņas vienā no Minskas pagalmiem, norāda "Rīgas fotomēneša" festivāla organizators Arnis Balčus.

"Šī konkrētā būdiņa kļuva par neatkarības vai cīņas par tiesībām simbolu. Līdzās visiem protestiem, ko mēs redzējām fotogrāfijās, reportāžās, kur cilvēki gāja ielās. Arī šis pagalms bija viena no šīm vietām, kur cilvēki pulcējās, runāja par politiku, rīkoja koncertus," norāda projekta "Rīgas fotomēnesis" vadītājs.

Vieta kļuvusi par simbolu – ar to saistīts kāds traģisks notikums, tur sadursmē ar drošības dienestu tika piekauts un vēlāk mira Minskas iedzīvotājs.

"Mums arī kāds vēl šodien gāja garām un vaicāja, kā tas var būt, ka mēs tik ātri reaģējām uz šiem notikumiem?! Tā ir sakritība," 

saka Arnis Balčus.

Uz transformatora kopijas Rīgā ir piestiprināti baltkrievu fotogrāfu darbi. Attēli ir bez autoru vārdiem, jo mākslinieki piesargājas publiski paust savu identitāti. Tomēr, tie baltkrievi, kuri dzīvo Rīgā un ir droši par sevi, tiek aicināti uz tikšanos šajā vietā pie Nacionālā mākslas muzeja Rīgā.

"Tas varētu būt 7. jūnijā plkst. 18. vakarā. Es uz būdiņas uzliku sludinājumu krievu valodā, lai viņi saprot, lai piesakās un stāsta," teic projekta vadītājs.

Jau esot zināmi iespējamie 7. jūnija akcijas dalībnieki, kuri Rīgā stāstīs par savu pieredzi Minskas protestu laikā. Savukārt transformators Minskā pašlaik ir aizkrāsots, kas norāda uz par protesta nospiešanu pagrīdē.

Video: "900 sekundes" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu