"Ilgi gaidīju, kad redzēšu Kalniņu..." Jānis Švanenbergs par Latvijas izlases izšķirošo maču un treniņnometnē gūto savainojumu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jānis Švanenbergs
Jānis Švanenbergs Foto: No personīgā arhīva

Pirms Latvijas izlases izšķirošās grupu turnīra spēles uz sarunu aicinājām perspektīvo latviešu hokejistu Jāni Švanenbergu, lai pārrunātu līdz šim redzēto, kā arī viņa gūto savainojumu pavisam neilgi pirms turnīra sākuma.

Vispirms pastāsti lasītājiem, kā tu fano par Latvijas hokeja izlasi?

Pašlaik esmu Ventspilī, pie ģimenes. Skatāmies visi kopā pie lielā ekrāna. Pirmajā rindā, tā sakot.

Latvijas izlases treniņnometnes noslēgumā iedzīvojies savainojumā. Kas notika?

Tur bija tāda divcīņa pie borta. Es gribēju iet centrā, un mans komandas biedrs tieši kaut kā griezās un trāpīja man ar elkoni tieši pa degunu. Tāda neveikla situācija sanāca.

Ķirurģiska iejaukšanās arī bija vajadzīga?

Jā, operāciju uzreiz nākamajā dienā uztaisīja, un pēc trīs dienām jau viss kārtībā. Tagad normāli dzīvoju, trenējos, eju uz [svaru] zāli. Viss ir kārtībā.

Kad tas īsti notika? Kādā no pēdējiem treniņiem, ne?

Jā, tieši pēdējā, kas notika "Volvo" hallē.

Tas netika minēts kā iemesls tam, kāpēc tu neesi iekļauts Latvijas izlases sastāvā?

Nu, īsti nē, bet tur gan jau vēl bija arī citas apstākļu sakritības.

Vasara ir sākusies, pastāsti, kurā virzienā tu skaties nākamās sezonas kontekstā?

Es pagaidām baigi nekur nesteidzos. Lielākajai daļai līgu vēl notiek kaut kādi "play-off". Protams, doma ir otrpus okeānam doties. Jāskatās. Pateicu aģentam, ko vēlos, un lai viņš strādā.

Rīgas "Dinamo" arī vēl ir opcija?

Grūti teikt. Pagaidām piedāvājums no viņiem nav nācis. Izskatās, ka viņi [Rīgas "Dinamo"] sastāvu lielākoties arī jau ir nokomplektējuši. Un sisties cauri atkal HK "Rīga" arī baigi negribas.

Parunāsim tad par pašu čempionātu. Pastāsti, kas tev ir paticis? Konkrētus spēlētājus nesaucot, protams, bet varbūt tieši kādi spēles aspekti?

Spēlētājus jau konkrēti nesaukšu. Tas, ko laikam jau visi ir redzējuši, ir fakts, ka viņi ļoti labi spēlē mazākumā. Tas ir labākais čempionātā. Tas viennozīmīgi ir labi. Ļoti labi spēlē pozicionāli. Var redzēt, ka Hārtlijs ir devis komandai to savu pienesumu, kas nāk līdzi jau no "Avangard".

Kas varbūt nav paticis?

Laikam tas vairākums. Tik daudz iespēju iemest "golus". Ir bijuši arī "pieci uz trīs" vairākumi, bet kaut kā neiet iekšā tie "goli". Tikai 10% realizācija... Ja viņi spēs izmantot vairākumus, tad liela iespēja arī būs uzvarēt to Vāciju.

Kāpēc, tavuprāt, vairākums nav strādājis? Vienkārši ripas nekrīt iekšā, pārāk gari "tamborējam", par maz metam? 

Spēlētāji, kas iet vairākumā, ir ļoti meistarīgi un, godīgi sakot, arī daudz met. Laikam šobrīd vienkārši realizācija klibo. Iespējams, ir arī epizodes, kurās vajadzētu izdarīt metienu pa vārtiem, tomēr tiek izdarīta piespēle. Tā jau, paskatoties no malas, tie momenti tiek izveidoti, vienkārši nav realizācijas.

Pēdējā mačā pret Somiju izdarījām vairāk nekā 30 metienu. Vārtsargs gan bieži vien šīs ripas nefiksēja. Varbūt vajadzēja vēl vairāk uzspiest uz metienu izdarīšanu?

Skatoties no malas, varēja redzēt, ka viņi centās mest no visām malām. Tas pats Dzierkala pirmais "gols" - tīri palaida ripu uz vārtiem. Vārtsargs metienu neredzēja, jo Lauris [Dārziņš] bija priekšā, un tā nonāca vārtos. Viņi meta tos lētos metieniņus. 

Varbūt tas arī ir jāpaņem līdzi no šīs Somijas spēles uz maču pret Vāciju, un, iespējams, tad arī iekritīs tādi "darba goliņi".

Pret somiem puiši zaudēja četras sekundes pirms pamatlaika beigām. Pašam ir ko tamlīdzīgu gadījies piedzīvot? Kas notiek spēlētāju galvās?

Tagad no galvas neatceros, gan jau, ka ir bijis. Nav, protams, diez cik patīkami. Tu cīnies līdz galam un no vienas mazas kļūdiņas arī iemet to "golu" pēdējās sekundēs. Cerams, ka tas neatstās negatīvu iespaidu uz nākamo spēli. 

Viņiem ir jāņem tikai viss pozitīvais no šīs spēles, un tad jau būs labi.

Vakar, paskatoties preses konferenci, nešķita, ka puiši būtu satriekti. Runāja Mārtiņš Dzierkals un Rodrigo Ābols. Neradās tāds "pasaules gala" iespaids, jo nav jau tam arī pamata. Tomēr tas izcīnītais punkts ir ļoti svarīgs. Šķiet, ka puišiem mačā pret Vāciju ar psiholoģisko viss būs labi, ne?

Viņiem nekas cits neatliks. Arī Bobs nemaz neļaus viņiem citādāk domāt. Tā mentalitāte ir tāda, ko viņš iedeva visai komandai, un visi arī tai seko. Neviens tur nenokārs galvu.

Runājot par Hārtliju, tev ar pie viņa sanāca pāris treniņi. Ko tu vari pateikt par viņu?

Viņš pienāk klāt un palīdz. Ja tu pieļauj kādu kļūdu, viņš uzreiz pasaka un izlabo. Nav tā, ka noskatītos un neko neteiktu. Viņš ir aktīvs un visu laiku kaut ko stāsta, labo kļūdas. Viņam nepatīk kļūdas uz laukuma, un viņš grib, lai viss ir perfekti. Aktīvs un runātīgs treneris.

Kā tu būtu varējis palīdzēt izlasei?

Ir jābūt melnā darba darītājiem, kas mazākumā iet. Kā redzējām, piemēram, tas pats Lauris Dārziņš gāja mazākumā. Sezonas laikā viņš tikai vairākumā gāja. Varbūt viņiem tāda veida spēlētāju pietrūka. Visi jau ir ļoti meistarīgi spēlētāji, kas var dažādos veidos spēlēt. Tas pats [Gunārs] Skvorcovs gan aizsarga, gan uzbrucēja lomā spēlē. Komanda ir labi nokomplektēta.

Pret somiem uzmirdzēja tavs maiņas partneris "Dinamo" rindās, Mārtiņš Dzierkals. Viņš bija salikts kopā ar Lauri un Miku [Indraši]. Šī maiņa jāatstāj arī mačā pret Vāciju, vai ne?

Jā. Izcelt gribētos arī Ābola maiņu, kurā bija arī Ķēniņš un Krastenbergs. Viņiem varbūt nebija tie "goli", bet šī saikne bija redzama. Domājams, ka tās maiņas baigi vairāk nemainīsies.

Kas jāizdara spēlē pret Vāciju?

Jāiemet vairāk "golu" nekā pretiniekiem. Nedrīkst ļaut tik brīvi mest pa mūsu vārtiem un jāspēlē pašaizliedzīgi. Jābloķē metieni, un tad jau arī uzvarēsim.

Un vārtsargi? Jānis Kalniņš vakar sevi labi pieteica...

Ilgi gaidīju, kad redzēšu Kalniņu. Biju nedaudz sašutis un domāju: kāpēc viņu neliek? Kad es trenējos, šķita, ka viņš būs pirmais numurs, jo sevi pierādīja labi arī pārbaudes spēlēs. Tie "goli" bija tādi... Nu nevarēja neko viņš tur izdarīt. Es domāju, ka treneriem būs grūti izdomāt, kuru vārtsargu laist šajā izšķirošajā spēlē.

Labi, teikšu tev paldies par sarunu. Ko novēlēt? Lai līgums pēc iespējas ātrāk atnāk?

Jā, tas būs tas svarīgākais.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu