Lietuvā varētu sākt ražot Covid-19 vakcīnu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: siam.pukkato/Shutterstock

Lietuvā ražo Covid-19 vakcīnas komponenti, tomēr varētu sākt arī ražot pašu vakcīnu, pirmdien, 31. maijā,  preses konferencē Viļņā sacījis Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

Komisārs Lietuvā ticies ar premjerministri Ingrīdu Šimonīti un apmeklējis gan Viļņas uzņēmumu "Thermo Fisher Scientific Baltics", kurš jau ražo vakcīnu ražošanā izmantojamus komponentus, gan vairākus citus uzņēmumus, atzīdams, ka redzētais uz viņu atstājis pārliecinošu iespaidu.

"Mans darbs nav sniegt uzņēmumiem padomus par darbības stratēģiju, bet pēc viesošanās uzņēmumā ["Thermo Fisher Scientific" Baltics], pēc sarunas ar vadītājiem, pēc ražošanas līniju apmeklēšanas esmu patīkami pārsteigts par mRNs vakcīnu ražošanai nepieciešamo svarīgāko komponentu kvalitāti. Protams, ne jau man par to lemt, bet (..) ticu, ka šī komanda (..) spēj iet vēl tālāk un ražot pašu vakcīnu," izteicies komisārs.

"Premjere man ieteica tikties ar dažādu Lietuvas uzņēmumu pārstāvjiem. Varu teikt, ka visi uzņēmumi, kurus apciemoju, atstāja uz mani lielisku iespaidu," viņš sacījis žurnālistiem.

Kā norādījis Bretons, viņš apliecinājis Šimonītei, ka ir ļoti svarīgi palielināt piegāžu ķēdes automiju un Lietuva "būs šīs ķēdes daļa".

Eiropas Savienībā darbojas 50 uzņēmumi, kuri "ļaus mūsu kontinentam pirmajam gada laikā saražot tik daudz vakcīnu, cik vajadzīgs mūsu pilsoņiem", un nodrošināt vakcīnu eksportu vēl uz 90 valstīm, piebildis komisārs.

Lietuvas biotehnoloģiju un farmācijas kompānijas jau piegādā vakcīnu komponentus ražotājiem visā pasaulē. Daļa no šiem uzņēmumiem plāno paplašināties, un tas nozīmē, ka Lietuva varēs piedāvāt papildu risinājumus attiecībā uz ražošanas jaudu palielināšanu.

Jau ziņots, ka Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite šomēnes apmeklēja uzņēmumu "Northway Biotech" un pārrunāja iespējas ražot vakcīnas ar tā valdes priekšsēdētāju Vladu Aļģirdu Bumeli.

Kā izteicās Bumelis, pēc tam, kad būs noslēgti līgumi ar vakcīnu ražotājiem, uzņēmums varētu sākt ražot vakcīnas aktīvo vielu, agrākais, pēc gada.

Pēc viņa teiktā, "Northway Biotech" varētu ražot aktīvo vielu "AstraZeneca" un "Novavax" vakcīnām.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu