Ko darīt tiem, kas nelieto viedtālruņus, bet vēlas izmantot atvieglojumus pret Covid-19 vakcinētajiem un pārslimojušajiem? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: logoboom/shutterstock

Pēc divarpus nedēļām paredzēts ieviest būtiskus atvieglojumus pret Covid-19 vakcinētajiem un pārslimojušajiem, kamēr informāciju par cilvēka atbilstību kādai no grupām un līdz ar to atvieglojumiem no 15. jūnija nodrošinās digitālais Covid-19 sertifikāts. Kanāla TV3 raidījums "Ziņas" noskaidrojis, kas būs jādara tām personām, kas neizmanto viedtālruņus.

Pilnībā vakcinēti Latvijā patlaban ir apmēram desmitā daļa iedzīvotāju. Ik nedēļu attiecīgais skaitlis aug, taču uz Eiropas Savienības fona iepaliekam būtiski.

Kā viens no stimuliem varētu būt motivācija – ierobežojumu mazināšana.

"Vakcinētām personām būs virkne atvieglojumu un šie cilvēki varēs atgriezties pie normālas ikdienas," Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Par jautājuma tehnisko pusi Veselības ministrija plāno ziņot vēlāk. Līdz tā izmantošanai praksē vēl esot divarpus nedēļas. Izņēmums ir tie, kuri vēlēsies apmeklēt Pasaules čempionātu hokejā.

"Praktiski ir tā, pat, ja no 1. jūnija tā nebūs pieejama, cilvēks uzrāda personu apliecinošu dokumentu, tad var ieiet tīmekļa vietnē un pārbaudīt, vai tai ir attiecīgs sertifikāts," skaidroja veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”).

Taču ņemot vērā, ka konceptuāli nospraustais datums, tostarp tehniskajam risinājumam, ir 15. jūnijs, jārēķinās, ka minētais veida izveidošana būs lēnāka.

Savukārt, kā tad visam vajadzētu darboties līdz ar 15. jūniju? Pats vienkāršākais – katram vakcinētajam ar savu tālruni būs jādodas uz kādu no interneta veikaliem un atkarībā no "Android" vai OIS sistēmas jālejuielādē bezmaksas mobilā lietone.

Un tad līdzīgi kā internetbankā ikviens nonāks savā kontā, kur atradīsies katra unikālais kods. To atliek uzrādīt un otrai pusei jānolasa.

"Tiem iedzīvotājiem, kuriem ir podziņu telefons, vienotajos klientu apkalpošanas centros vai ārstniecības centros būs iespēja saņemt izdrukātu versiju,"

solīja NVD Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Ieva Stūre.

Identiskas iespējas kā vakcinētajiem sola arī tiem, kas Covid-19 pārslimojuši.

"Šie dati būs saintegrēti kopā. Tur būs informācija gan par vakcināciju, gan izslimošanu, bet atkal – var gaidīt 15.jūniju. Līdz tam faktu, ja tiešām nepieciešams, var vaicāt iestādē, kur saņemta vakcīna vai ģimenes ārsta, kurš zina jūsu slimības vēsturi,"

 skaidroja Stūre.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu