Ņem vērā! ⟩ Virkne ierobežojumu atvieglojumu stājas spēkā jau šodien (8)

Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

1. jūnijā valdība diskutēs par otro "atvieglošanas soli" jeb iespējamiem atvieglojumiem tirdzniecības centriem un kultūras iestādēm, 31. maijā pēc Sadarbības sanāksmes teica Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Portāls "Apollo.lv" apkopoja informāciju par to, kādi atvieglojumi jau šodien stājušies spēkā.

No šodienas iedzīvotājiem ir pieejams vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts

Plānots, ka šīs dienas laikā darbību sāks arī tīmekļvietne "covid19sertifikats.lv", kur šo sertifikātu varēs iegūt.

Kā skaidro NVD, šajā platformā varēs pieslēgties ar drošas piekļuves līdzekļiem, caur "Latvija.lv", un tajā iedzīvotāji varēs iegūt digitālu, drošu un pārbaudāmu sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas faktu. Turpmāk to iedzīvotāji varēs izmantot, uzrādot tīmekļvietnē ģenerēto sertifikātu, tostarp viedtālrunī vai izdrukas formātā.

Visos šajos gadījumos, pārbaudot vakcinācijas faktu, tiks skenēts ģenerētais kods, kas saturēs drošu un pārbaudāmu simbolu virkni.

Dati par vakcināciju tiks saņemti no e-veselības platformas, kur vakcinētāji ievada attiecīgo informāciju. Kā skaidro NVD, tehnisku problēmu gadījumā, ja persona ir vakcinējusies, bet platformā šī persona uzrādās kā nevakcinēta, būtu jāsazinās ar attiecīgo vakcinācijas iestādi, savukārt gadījumā, ja vietnē uzrādās pats vakcinācijas fakts, bet ir problēmas ar sertifikātu vai tā ģenerēšanu, būtu jāsazinās ar NVD.

Šis sertifikāts būs nepieciešams arī Pasaules hokeja čempionāta spēļu vērošanai klātienē. Iedzīvotājus, kuri plāno apmeklēt spēles, NVD aicina savlaicīgi pieprasīt šo sertifikātu, tiklīdz tas būs iespējams. Dodoties uz spēlēm, iedzīvotājiem nāksies uzrādīt gan biļeti, gan personu apliecinošu dokumentu, gan vakcinācijas sertifikātu. Vienlaikus NVD iesaka iedzīvotājiem sertifikātu sagādāt drukātā formātā.

Darbu var atsākt vakcinēti individuālo pakalpojumu sniedzēji

Visi individuālo pakalpojumu sniedzēji, kuru darbība līdz šim bija ierobežota, no šodienas varēs atsākt darbu, ja būs vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, paredz pagājušajā nedēļā Ministru kabinetā noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Grozījumi noteikumos paredz - ja pakalpojuma sniedzējs ir vakcinējies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā pārslimojis šo slimību, no šodienas tas drīkstēs individuāli sniegt visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus, sporta nomas un fotopakalpojumus, kā arī saimnieciskos pakalpojumus klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu.

Klātienē var apmeklēt pasaules čempionāta hokeja spēles

Līdzjutēji varēs iegādāties biļetes pasaules čempionāta oficiālajā vietnē "2021.iihfworlds.com/lv", pirms tam vietnē "covid19sertifikats.lv" pārliecinoties, vai ir sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts.

Atbilstoši ceturtdien Ministru kabineta (MK) lemtajam skatītāji pasaules čempionāta spēles klātienē var vērot no 1. jūnija. Skatītājiem biļešu kontrolierim būs jāuzrāda personalizēta ieejas biļete, kurā norādīts biļetes lietotāja vārds un uzvārds, kopā ar derīgu personu apliecinošu dokumentu un sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Personalizēta ieejas biļete būtu derīga tikai kopā ar minēto sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.

Hokeja čempionāta spēles varēs skatīties personas, kuru sertifikāts apliecina, ka persona ir vakcinēta pret Covid-19 infekciju un ir pagājušas 14 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas, vai arī no 22 līdz 90 dienām pēc "AstraZeneca" vakcīnas pirmās devas saņemšanas un uzreiz pēc "AstraZeneca" vakcīnas otrās devas saņemšanas. Hokeja spēles klātienē būs atļauts skatīties arī personām, kuras ir pārslimojušas Covid-19.

Valdība atļāva klātienē rīkot bērnu nometnes un izlaidumus izglītības iestādēs

Noteikumi paredz, ka vienas klases vai kursa izglītojamie (ne vairāk kā 40 cilvēki grupā, ieskaitot izglītības iestādē nodarbinātos), ārtelpās drīkst rīkot pasākumu pirmsskolās, pamatskolās, vidusskolās un augstākās izglītības iestādēs, taču pasākuma ilgums nedrīkst pārsniegt divas stundas un izglītojamajiem un pedagogiem būs jāvelk mutes un deguna aizsegi.

Tāpat pasākuma svinīgajā ceremonijā nedrīkst piedalīties izglītojamā pavadošās personas. Izglītības iestādei ir jāizvieto informācija par piesardzības un drošības prasībām, jānodrošina vismaz divu metru distance starp mājsaimniecībām, jākontrolē apmeklētāju plūsma.

No 15. jūnija varēs piedalīties publiskos pasākumos

Savukārt no 15.jūnija cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, varēs piedalīties publiskos pasākumos, apmeklēt kafejnīcas, kino un teātra izrādes, koncertus, klubus un saņemt citus līdzīgus pakalpojumus, nelietojot sejas maskas un neievērojot divu metru distanci. Cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, no 15.jūnija varēs apmeklēt sporta klubus, gan trenējoties individuāli, gan apmeklējot grupu nodarbības.

Rosinās atļaut jauniešu sporta nodarbības iekštelpās

Partijas "Likums un kārtība" deputāti rosina iekštelpās atļaut bērnu un jauniešu hokeja nodarbības un daiļslidošanas nodarbības, ievērojot konkrētu veselības drošības protokolu - ne mazāk kā 50 kvadrātmetrus uz katru bērnu ar ierašanos uz treniņu pilnā ekipējumā, izņemot slidas un neizmantojot ģērbtuves. Parlamentārietis Viktors Valainis (ZZS) rosinājis valdībai uzdot līdz 1.jūlijam noteikt drošības prasības un norises kārtību, lai atjaunotu starptautisko sporta federāciju sporta sacensību kalendārā iekļauto starptautisko sporta sacensību izlašu sportistiem norisi klātienē ar skatītāju piedalīšanos.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu