Šogad jau 44 gadījumi, kad kāds centies pieķerties vilcienam. Daudzi beigušies traģiski (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dzelzceļa stacija Majoros.
Dzelzceļa stacija Majoros. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šā gada pirmajos piecos mēnešos notikuši vismaz 44 gadījumi, kad kāds, tostarp bērni un jaunieši, mēģinājuši pieķerties vai pieķērušies braucošam vilcienam, vēsta VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) un Valsts policijas (VP) apkopotā statistika. 

Šogad divkāršojušies šādi gadījumi, kad kāds cenšas pieķeties vai pieķeras vilcienam, liecina LDz rīcībā esošā informācija.

Ne visi no šiem gadījumiem beidzas traģiski, tomēr tādu ir ļoti daudz. Arī pagājušajā nedēļā notikusi traģēdija, jaunietim mēģinot pieķerties braucošam kravas vilcienam un pakļūstot zem tā, tādējādi zaudējot abas kājas,

skaidro LDz galvenais tehniskais inspektors Dainis Zvaners.

"Pēc notikušā neatgriezeniski ir traumēts ne tikai jaunais cilvēks, kurš zaudēja kājas un tāpēc visu atlikušo mūžu pavadīs ratiņkrēslā, bet arī ģimene

un, protams, viņa draugi, ar kuriem kopā tika veikts liktenīgais likumpārkāpums. Pēc būtības šādi pārkāpumi ir sodāmi."

LDz apkopotā informācija liecina, ka lielākoties pārkāpumus uz dzelzceļa izdara jaunieši vecumā no 13 līdz 17 gadiem, un lielais vairākums no viņiem ir puiši.

Sociālajos tīklos "klejoja" arī video ar pašmāju influencera ekstrēmajām nodarbēm

Portāls "Apollo.lv" par šiem gadījumiem informējis arī iepriekš. Viens no bija, kad sociālajos tīklos parādījās video ar jūtuberi un influenceri, un arī par interneta huligānu saukto Armandu Jaunzemu jeb Armi. Tajos bija redzams kā viņš izpilda visai ekstrēmas dabības pie vilciena.

Uzņemtajos kadros Armis skrien līdzi vilcienam, uzrāpjas uz tā, nobrauc vairākus metrus un tad nolec no vagona nost.

Uz ko uzņēmums "Latvijas dzelzceļš" atbildēja publiski vietnē "Twitter":

"Saprotam, ka šobrīd dažiem influenceriem ir grūti laiki, tāpēc visādos veidos ir jāpiesaista uzmanība, bet, Armand, ja turpināsi šādas izklaides, tad samaksa par "influencēšanu" (par kuru nesen biji sašutis) vairs nebūs aktuāla, jo sekas šādām izklaidēm var būt nāvējošas!"

Tāpat portālam "Apollo" uzņēmuma pārstāve Ella Pētermane norādīja, ka influenceriem ir plašs sekotāju loks, īpaši bērni un jaunieši, kuri ietekmējas no viņu radīta satura, tostarp veicot līdzīgas aktivitātes.

"Influencera Armanda Jaunzema neapdomīgā un pārgalvīgā rīcība varēja beigties vai nu letāli, vai arī ar smagām traumām. Dzelzceļš nav vieta izklaidēm, tā ir paaugstinātas bīstamības zona, kur jāievēro drošības noteikumi, neapdraudot ne savu, ne arī citu dzīvību."

LDz vērsīsies Valsts policijā pret video redzamo personu.

LDz turpinās rūpīgi sekot līdzi tam, vai publiskā telpā neparādās līdzīgi video," norādīja Pētermane.

Kāda jaunietiem adrenalīna ķeršana beidzas visai traģiski

Tāpat portāls "Apollo.lv" vairākkārt ziņojis par pargālvīgu jauniešu rīcību. Viens no tiem, kad aizvadītajā nedēļā noticis traģisks atgadījums - kāds jaunietis, izklaides vadīts, mēģināja pieķerties braucošam kravas vilcienam, kā rezultātā zaudējis abas kājas.

Kā arī jaunieši 2021. gada maijā Ķengarā vizinājās turoties vilciena vagona aizmugurē, lai noķertu adrenalīnu. 

Divi zēni sagaidīja, kad dzelzceļa stacijā piestāj vilciens un, mašīnistam nemanot, uzrāpās tam virsū. Transportlīdzeklis uzsāka kustību, un kāds aculiecinieks no kabatas izvilka mobilo telefonu, lai bīstamo ainu uzfilmētu. Piezvanīt likumsargiem neviens gan nepacentās.

Šādos gadījumos vilciena vadītājs ir bezpēcīgs, kameras vai spoguļi vilciena sastāva aizmuguri nefiksē. Vadītājs nevar konstatēt, ka kāds ir uzrāpies, tāpēc būtiski ir iesaistīties apkārtējiem un brīdināt par notikušo, lai novērstu iespēju, ka kāds no pārgalvjiem lielajā ātrumā nokrīt un tiek sabraukts. 

Plašāk skaties "Degpunktā" sižetā!

 

Pēc LDz eksperta domām, iemesli negadījumu skaita pieaugumam ir saistāmi ne vien ar cilvēku pārgalvību, bet arī siltāka laika iestāšanos, kā arī ierobežojumiem, kas tika pieņemti, lai ierobežotu Covid-19 izplatību un kuru dēļ jauniešiem trūkst citu, likumīgu un vienlaikus interesantu aktivitāšu. Tāpat kā gadu iepriekš, nopietns iemesls ir arī alkohola lietošana, kas ne tikai apgrūtina uztveri, bet liek rīkoties neapdomīgi tur, kur tas ir bīstami.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu