Latvijā veikta reta un sarežģīta operācija, pārvietojot kaulu no kājas uz roku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) ķirurgi veikuši sarežģītu kaula transplantācijas operāciju, kur pacientam, aizstājot bojāto augšdelma kaulu, ir pārvietots kauls no kājas uz roku.

Kā aģentūru LETA informēja VSIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca", pacientam, kurš guvis augšdelma kaula lūzumu pirms vairāk nekā desmit gadiem un vairākas reizes neveiksmīgi ārstēts citās ārstniecības iestādēs, bija iekaisis pleca kauls, radies kaula defekts, iepriekš uzstādītās metāla konstrukcijas izkustējušās un radījušas kaula bojājumu.

Minētais bojājums radīja nopietnu rokas funkciju traucējumu un varēja draudēt ar visa organisma infekciju, tāpēc bojātais kauls un metāla konstrukcijas bija jāizņem, ko veica pirmā etapa operācijā.

Lai atjaunotu rokas funkcionalitāti, ārsti veica otrā etapa operāciju - pacientam tika paņemts mazā lielakaula transplantāts ar asins apgādi 17 centimetru garumā un ievietots augšdelma kaula defektā, kur transplantāts pieslēgts pie rokas asinsvadiem.

Papildus veikta kaulu fragmentu fiksācija ar metāla plāksni. Sarežģītākais process bija savienot asinsvadus un atbrīvot spieķa kaula nervu. Tur bojājums un rētošanās bija radusies iepriekšējo operāciju laikā.

Patlaban pacients turpina ārstēšanos mājās un veic rehabilitāciju, savukārt pacienta kājas funkcija jau pilnībā atjaunojusies.

Šāda veida operācijas ir retas, tomēr pēdējā mēneša laikā TOS ārsti ir veikuši vēl vairākas līdzīgas operācijas, kur pacientiem plaukstas kauli tiek aizvietoti ar kaula daļu no kājas.

Šādas operācijas esot iespējamas, cieši sadarbojoties mediķu brigādei. Operāciju veica traumatologi-ortopēdi Inese Breide un Mārtiņš Malzubris kopā ar vairākiem citiem speciālistiem un operāciju māsām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu