Saeima iekšlietu ministres amatā apstiprina deputāti Golubevu (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Marija Golubeva
Marija Golubeva Foto: LETA

Saeima šodien pēc garām debatēm iekšlietu ministres amatā apstiprināja parlamenta deputāti, kādreizējo politikas pētnieci Mariju Golubevu (AP).

Par Golubevu nobalsoja 54 deputāti, pret bija 35, bet viens atturējās.

Ģirģena jaunākais brālis, Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens (KPV LV) teica, ka Iekšlietu ministrijā pēdējo divu gadu laikā paveikts daudz vairāk nekā pēdējo desmit gadu laikā, stāstot par uzlabojumiem atalgojuma sistēmā, jaunajiem depo, Valsts policijas reorganizāciju un negodprātīgu amatpersonu izķeršanu. Viņaprāt, viņa brālis bija viens no labākajiem iekšlietu ministriem, un viņš arī nākotnē vēlētos viņu redzēt šajā amatā, ja būs tāda iespēja.

Arī Ģirģenu partijas biedrs Ralfs Nemiro (KPV LV) teica, ka līdzšinējam ministram izdevies paveikt daudz apsveicamu darbu, ar kuriem lepoties, un "lentītes griezt" varēs nākamais ministrs. Nemiro ieskatā, Golubeva nebūtu atbalstāma iekšlietu ministres amatā, jo viņai nepieciešams pilnveidot savas zināšanas, ņemot vērā, ka tas ir ļoti specifisks amats. Viņu pārsteidza premjera izvēle virzīt tieši Golubevu šai amatā.

"Salīdzinot kandidātus un nedomājot emocionāli vai skatoties uz politisko procesu, jāsaprot, ka ļoti labs kandidāts tika nomainīts ar cita spēka pārstāvi tikai tāpēc, ka tāda ir vienošanās. Es nesaredzu profesionālo kvalitāti, tāpēc neatbalstīšu,"

teica Nemiro.

Arī opozīcijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis uzsvēra, ka Golubeva ir eksperte izglītības nozarē, ne iekšlietu jomā. Deputāts teica, ka viņu "abām rokām" atbalstītu izglītības ministres amatā, bet ne iekšlietu ministres.

Dombrovskis uzskata, ka Ģirģens bija viens no retajiem šīs valdības ministriem, kurš par savas jomas problēmām stāstīja pats, nevis virzīja runāt savus ierēdņus. "Bija redzams, ka Ģirģens labi orientējas savas jomas specifikā, izaicinājumos, piedāvāja risinājumus un spēja tos pamatot," pauda parlamentārietis, vienlaikus piebilstot, ka tā ir "KPV LV" atbildība, ka Ģirģens nevar turpināt savu darbu.

Golubeva kā savas prioritātes, nonākot iekšlietu ministres amatā, ir nosaukusi iekšlietu sistēmas strukturālās reformas, policijas stiprināšanu un vardarbības novēršanu ģimenēs.

Kustība "Par!" paziņojumā presei uzsvērts, ka Golubevas prioritātes būs arī civilās aizsardzības un policijas reaģēšanas spējas palielināšana, pirmstiesas izmeklēšanas un policijas izglītības un apmācību kvalitāte, naida noziegumu un vardarbības ģimenē prevencija un izmeklēšana, bērnu un jauniešu likumpārkāpumu prevencija kā alternatīva sodīšanai. Golubeva ministres darbā sadarbošoties ar nozaru nevalstiskajām organizācijām un to lietpratējiem.

Golubeva aģentūrai LETA teica, ka viņas prioritāte būs policijas resursu stiprināšana un kapacitātes palielināšana. Viņa centīšoties nodrošināt, lai policija kalpo iedzīvotājiem un sabiedrībai kopumā. "Patlaban apstākļi policijas darbam, kā zinām, ir ļoti tālu no ideāla," piebilda topošā ministre.

Tāpat Golubevas prioritātes būs strādāt ar jautājumiem par vardarbības novēršanu sabiedrībā, tostarp, ģimenēs. Golubevas uzmanības lokā būšot jautājumi, kas saistīti ar patvērumu meklētāju uzņemšanas sistēmas kvalitātes uzlabošanu.

Argumentējot ministres amata kandidātes uzvēli, "Par!" uzsver, ka Golubevai ir starptautiska pieredze valsts pārvaldē un rīcībpolitiku veidošanā. Viņa ir pētījusi migrācijas rīcībpolitikas un sadarbojusies ar centru "Marta" cilvēktirdzniecības novēršanas jautājumos. Savukārt Saeimā viņa pievērsusies likumdošanas uzlabošanai cīņā pret naida noziegumiem. Šobrīd viņa darbojas Saeimas Nacionālās drošības komisijā.

Skaidrojot kandidēšanas iemeslus, Golubeva norādīja, ka jebkuram politiķim ir jābūt gatavam uzlabot arī tās valsts pārvaldes jomas, kuras nav bijušas viņa līdzšinējā redzeslokā. "Esmu strādājusi ar migrācijas jautājumiem domnīcas "Providus" laikā. Tāpat esmu kā eksperte palīdzējusi centrā "Marta" jautājumos kā novērst ģimenes vardarbību un tiem, kas cietuši no vardarbības," uzsvēra Golubeva.

Golubeva pauda apņēmību iedziļināties iekšlietu sistēmas jautājumos, vienlaikus cerot uz labu sadarbību ar iekšlietu dienestu vadību.

Golubeva dzimusi 1973.gadā Rīgā. 1994.gadā Latvijas Universitātē viņa ieguvusi bakalaura grādu angļu filoloģijā, 1995.gadā - maģistra grādu vēsturē Centrālās Eiropas universitāte. Savukārt 2000.gadā Golubeva ieguva zinātņu doktora grādu Kembridžas universitātē.

Viņa iepriekš darbojies kā politikas pētniece domnīcā "Providus", strādājusi par pasniedzēju vairākās Latvijas augstskolās un Vidzemes augstskolā bijusi Pētniecības centra vadītāja. Tāpat viņa strādājusi par konsultanti Valsts kancelejā.

Golubeva ir partijas "Kustība "Par!"" valdes locekle un Saeimā ir frakcijas "Attīstībai/Par!" priekšsēdētāja. Parlamentā viņa darbojusies Nacionālās drošības komisijā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Golubeva ir līdzīpašniece uzņēmumam "RHC Consulting", kas nodarbojas ar uzņēmumu un iestāžu konsultēšanu. Uzņēmums 2019.gadā apgrozīja 19 925 eiro un strādāja ar 7 071 eiro peļņu. Dati par 2020.gadu nav pieejami.

Jau ziņots, ka turpmāk koalīcija strādās bez partijas "KPV LV", tādējādi iekšlietu ministra amats bija jāpamet Sandim Ģirģenam.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu