ĀM: Latvijas valsts piederīgo izceļošana no Baltkrievijas var būt apgrūtināta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Alex_Bar/Shutterstock

Baltkrievijā no 31. maija spēkā stājušies stingrāki emigrācijas noteikumi, un šīs izmaiņas var skart arī Latvijas valstspiederīgos, skaidro Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Beķeris.

Baltkrievija no pirmdienas pastiprinājusi emigrācijas noteikumus, ievērojami ierobežojot iespējas izbraukt no valsts. Jau kopš decembra Baltkrievijas pilsoņiem, kuriem nav ilgtermiņa uzturēšanās atļaujas citā valstī, ir aizliegts atstāt Baltkrieviju caur oficiālajiem dzelzceļa un ceļu robežas šķērsošanas punktiem. Taču saskaņā ar jaunajiem noteikumiem arī cilvēkiem ar šādām atļaujām turpmāk būs liegts izbraukt no Baltkrievijas.

Kā skaidroja Beķeris, izbraukt no valsts var, taču ir ierobežojums, ka izbraukt no valsts var vienu reizi pusgadā. ĀM preses sekretārs uzsvēra, ka noteikumi nav jauni, taču patlaban tie tiek stingri piemēroti. Ņemot šo vērā, ĀM kārtējo reizi precizējusi ceļojumu brīdinājumu Baltkrievijai.

ĀM aicina Latvijas valstspiederīgos atturēties no nebūtiskiem braucieniem uz Baltkrieviju. Iespējas nodrošināt konsulāro palīdzību Latvijas valstspiederīgajiem Baltkrievijā ir ierobežotas.

Baltkrievijā dzīvojošajiem Latvijas valstspiederīgajiem ĀM lūdz ņemt vērā, ka izceļošana no Baltkrievijas ir apgrūtināta. Tāpat ĀM aicinām ievērot piesardzību sabiedriskās vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, un atturēties no iesaistīšanās masveida pasākumos.

ĀM uzsvēra, ka patlaban Latvijas vēstniecības Minskā darbība ir pārtraukta uz nenoteiktu laiku. Konsulārā palīdzība un konsulārie pakalpojumi vēstniecībā Minskā netiek nodrošināti. Ja Latvijas valstspiederīgais ir nonācis ārkārtas situācijā, ĀM aicina nekavējoties sazināties ar Latvijas konsulātu Vitebskā, vai ar ĀM Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26337711 vai e-pastu "palidziba@mfa.gov.lv".

ĀM uzsvēra, tā kā Minskā Latvijas pārstāvniecības darbība ir pārtraukta, konsulāro palīdzību iespējams saņemt arī citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvniecībās.

Saistībā ar 23. maijā pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskas lidostā Eiropadome ir noteikusi aizliegumu Baltkrievijas aviosabiedrībām veikt lidojumus ES gaisa telpā, kā arī aicinājusi visas ES bāzētās aviosabiedrības izvairīties no lidošanas virs Baltkrievijas. Vairāku ES valstu aviokompānijas, tajā skaitā no Latvijas, ir atcēlušas reisus uz vai no Baltkrievijas.

ĀM norādīja, ka, sākot ar pagājušā gada 20. decembri, saistībā ar epidemioloģisko situāciju Baltkrievijas pilsoņiem un ārvalstniekiem, kuri Baltkrievijā uzturas ar pastāvīgo vai termiņuzturēšanās atļauju, uz laiku tiek liegta ieceļošana no valsts pa sauszemes robežpunktiem. Savukārt izceļošana no valsts tiek stingri kontrolēta un minēto peronu kategorijām tā ir atļauta reizi pusgadā.

Ierobežojums neattiecas uz diplomātisko un dienesta pasu turētājiem, oficiālajām delegācijām, starptautiskajiem kravu pārvadātājiem, kuģu un lidmašīnu ekipāžām, dzelzceļa brigādēm un personām, kas norīkotas komandējumā, pilsoņiem, kas dodas apciemot smagi slimu tuvu radinieku vai uz bērēm, dodas saņemt medicīnisko palīdzību un tam ir apliecinoši dokumenti, strādā vai mācās ārvalstīs.

Strādājošajiem jāuzrāda darba līgums ar ārvalstu uzņēmumu, darba atļauju, iebraukšanas atļauja. Tiem, kuri mācās - jāuzrāda dokumenti par izglītības iegūšanu ārvalstu izglītības iestādēs vai Baltkrievijas izglītības iestādes nosūtījums mācībām ārvalstīs. Izbraukt no Baltkrievijas teritorijas var tie, kuri ārvalstīs strādā, mācās vai kuriem ir uzturēšanās atļauja cita valstī, ne biežāk kā reizi sešos mēnešos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu