VP uzraudzīs, vai pilsētvidē nenotiek neatļauta priekšvēlēšanu aģitācija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms tās priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli nedrīkst būt izvietoti preses izdevumos, vidē un elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos. Savukārt sociālajos medijos vai citviet internetā aizliegts izvietot apmaksātu aģitāciju.

Tāpat priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana un izplatīšana šajās dienās ir aizliegta publiskas lietošanas ārtelpās un iekštelpās, valsts iestādēs, pašvaldībās un to kapitālsabiedrībās, kā arī elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un raidījumos.

Īpašu vērību šim aizliegumam KNAB aicina pievērst preses izdevumiem ar retāku periodiskumu, piemēram, iknedēļas avīzēm un žurnāliem. Ja preses izdevumā publicēta politiskā reklāma, tad neatkarīgi no dienas, kad konkrētais izdevums izdots, tas 4. un 5.jūnijā nedrīkst atrasties tirdzniecībā.

Turpretī sociālajos medijos un internetā bezmaksas aģitācija nav ierobežota visā priekšvēlēšanu aģitācijas periodā. Tas nozīmē, ka Priekšvēlēšanu aģitācijas likums neaizliedz publicēt un dalīties ar bezmaksas saturu vai paust savus politiskos uzskatus sociālajos medijos arī vēlēšanu dienā un dienu pirms tās.

Tikmēr Valsts drošības dienests (VDD) aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par gadījumiem, kad ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli vai nemateriāli labumi par balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle.

Tāpat VDD aicina darīt zināmu, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par apzināti nepareizu balsu skaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam vai aizklātas balsošanas pārkāpšanu.

Tādā gadījumā dienests aicina sniegt pēc iespējas precīzākas notikušā detaļas un, ja tas iespējams, fiksēt iespējamo pārkāpumu foto, video vai audio formātā.

Ar VDD iespējams sazināties, zvanot uz tālruņa numuru 67 208 964 vai rakstot uz dd@vdd.gov.lv jebkurā diennakts laikā. VDD garantē informācijas sniedzēja konfidencialitāti.

Savukārt Valsts policija (VP) un pašvaldības policija vēlēšanu laikā uzraudzīs, vai pilsētvidē nenotiek neatļauta aģitācija. Ja vēlēšanu dienā vai dienu pirms vēlēšanām, kad aģitācija ir aizliegta, konstatēta kādas politiskās partijas vai deputāta kandidāta reklamēšanu pie iecirkņa, skrejlapu dalīšanu vai aģitācijas plakātus, dienests aicina vērsties VP pa tālruni 110 vai konkrētās apdzīvotās vietas pašvaldības policijā.

Tāpat dienests aicina VP vai pašvaldības policijai ziņot par sabiedriskās kārtības pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos vai to tuvumā.

Aizdomu gadījumā par apmaksātu slēpto aģitāciju vai administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā dienests aicina vērsties KNAB pa tālruni 80002070 vai mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu