KNAB no iedzīvotājiem saņēmis informāciju par iespējamu pašvaldību administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
KNAB. Ilustratīvs attēls
KNAB. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

Šī gada pašvaldību vēlēšanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) no iedzīvotājiem saņēmis informāciju par iespējamu pašvaldību administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai. KNAB patlaban sācis astoņus administratīvā pārkāpuma procesus par iespējamu pašvaldību institūciju administratīvo resursu izmantošanu. Šī gada pašvaldību vēlēšanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) no iedzīvotājiem saņēmis informāciju par iespējamu pašvaldību administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai.

KNAB patlaban sācis astoņus administratīvā pārkāpuma procesus par iespējamu pašvaldību institūciju administratīvo resursu izmantošanu.

Iespējamie pārkāpumi visbiežāk saistīti ar veidu, kādā pašvaldības pasniedz informāciju par pašvaldību un tās paveikto dažādos informācijas izplatīšanas kanālos, tostarp informatīvajos izdevumos, tīmekļa vietnē un sociālajos tīklos, kā arī ar attālināto sēžu videotranslācijās.

KNAB atgādina, ka gadījumi, kad valsts institūciju un pašvaldību videotranslāciju fonā iekļauts partijas nosaukums vai simbolika, uzskatāmi par politiskās partijas vai deputāta kandidāta reklamēšanu, un var tikt vērtēti kā administratīvo resursu izmantošana priekšvēlēšanu aģitācijai.

KNAB līdz šim par šādu rīcību brīdinājis vienu ministriju, vairākas pašvaldības un pašvaldību deputātus, kā arī vērsis Saeimas un Saeimas deputātu uzmanību.

Ja konkrētās personas atkārtoti nonāks KNAB redzeslokā par līdzīgām darbībām, KNAB vērtēs, vai sākams administratīvā pārkāpuma process un fiziskām personām piemērojams naudas sods līdz 700 eiro.

KNAB novērojis, ka šajā priekšvēlēšanu aģitācijas periodā arvien lielāku lomu ieņem komunikācija sociālajos tīklos, kas tostarp saistāms ar Covid-19 drošības pasākumiem.

Ņemot vērā, ka komunikācija sociālajos tīklos un internetā ir ātrs, vienkāršs un salīdzinoši efektīvs veids, kā sasniegt plašu auditoriju, partijas un deputātu kandidāti aizvien vairāk aģitācijai izvēlas šo kanālu, kā rezultātā pieaug arī valsts un pašvaldību institūciju administratīvo resursu izmantošanas riski.

Vienlaikus arī iedzīvotāji daudz vairāk laika pavada internetā un sociālajos tīklos, kā rezultātā daudz biežāk pamana iespējamas neatbilstības un ziņo iestādei.

Jau ziņots, ka šodien un sestdien priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta. Pašvaldību vēlēšanas notiks sestdien.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu