Covid-19 sertifikātu viltošana - policijai nav oficiālas informācijas par mahinācijā iesaistītiem mediķiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA LETA

Valsts policija (VP) skaidro, ka viņi nav saņēmuši oficiālu informāciju par to, ka mediķi būtu piedalījušies Covid-19 sertifikātu viltošanā. Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par šādiem gadījumiem, policija aicina par to ziņot, vēršoties ar iesniegumu VP.

Aģentūra LETA pārliecinājās, ka vairāki medicīnas darbinieki sociālajā tīklā "Twitter" nesen ziņojuši par iedzīvotāju interesi nodrošināt fiktīvu Covid-19 vakcinācijas faktu un sertifikātu.

Tā, piemēram, ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava raksta, ka "darbiņā sāk ienākties jautājumi, vai nevar pa draugam uztaisīt fiktīvu Covid vakcinācijas faktu un sertifikātu". Ārste norāda, ka minētais ir noziegums, un, "ja ir pieprasījums, tad gan jau kaut kur ir arī piedāvājums".

"Veselības centra 4" vakcinācijas projekta vadītāja Katrīna Priede arī norādījusi, ka viņai ir piedāvāta arī nauda par šo un pieprasījums sācies jau februārī.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šonedēļ preses konferencē norādīja, ka vakcinācijas pret Covid-19 fakta viltošanas jautājumā, ja gadījumā kāds censtos vienoties ar ārstniecības personu par viltus vakcinācijas ievadīšanu datos, būtu jāpaļaujas uz mediķu profesionalitāti un godprātību.

Atbildot uz jautājumu par to, kā plānots rīkoties gadījumā, ja kāds vēlēsies iegūt viltotu sertifikātu, ar ārstniecības personu vienojoties par viltus vakcinācijas fakta ievadīšanu, ministrs uzsvēra, ka šāda rīcība nav iespējama bez ārstniecības personas iesaistes, līdz ar to viņam būtu grūti iztēloties, kāpēc kāds mediķis tā rīkotos.

Tāpat Pavļuts uzsvēra, ka noteikti reaģēs, saņemot informāciju par šādiem gadījumiem, un vienlaikus aicināja arī iedzīvotājus neklusēt un, atklājot šādas situācijas, ziņot tiesībsargājošajām iestādēm vai vietnē "trauksmescelejs.lv".

Jau ziņots, ka šā gada 1.jūnijā Latvijā tika sākta digitālo Covid-19 sertifikātu izmantošana, kas nodrošinās iedzīvotājiem iespēju uzrādīt apliecinājumu par veikto vakcināciju pret Covid-19, veiktā Covid-19 laboratoriskā testa rezultātu vai Covid-19 izslimošanas faktu. Savus digitālos Covid-19 sertifikātus iedzīvotāji var apskatīt tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv", pieslēdzoties ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem.

Latvijā ieviestie sertifikāti ir droši un pārbaudāmi, norāda Veselības ministrijā

Latvijas izsniegtos digitālos Covid-19 sertifikātus atpazīs arī citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Turklāt no 15.jūnija tiks sākta integrācija ar ES digitālā Covid-19 sertifikāta vārteju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu