Vācija nosoda Baltkrieviju par Protaseviča interviju (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters Tv/scanpix

Vācija piektdien, 4. jūnijā, nosodījusi Baltkrievijas valsts televīzijā pārraidīto interviju ar aizturēto žurnālistu Romānu Protaseviču, nodēvējot to par apkaunojumu Baltkrievijas valdībai.

Baltkrievijas valsts televīzija ceturtdienas vakarā pārraidīja interviju ar aizturēto opozīcijas medija "Nexta" bijušo galveno redaktoru Protaseviču, kurā viņš paziņoja, ka atzinis savu vainu nesankcionētu akciju organizēšanā. Protaseviča tēvs pauda pārliecību, ka viņa dēls interviju sniedzis fiziska un psiholoģiska spiediena ietekmē.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts atzinis, ka šī intervija ir "kaunpilna un neticama".

Viņš paziņoja, ka Berlīne stingri nosoda otro interviju, ko Protasevičs acīmredzot piespiests sniegt kopš aizturēšanas, un apsūdzēja Baltkrievijas varasiestādes par "mentālu un, iespējams, fizisku" spaidu izdarīšanu uz žurnālistu.

"Tas ir apkaunojums raidorganizācijai un Baltkrievijas vadībai, kas kārtējo reizi izrāda nicinājumu pret demokrātiju un, jāsaka arī, cilvēcīgumu," uzsvēra Zeiberts.

Viņš norādīja, ka Berlīne domās ir kopā ar Protaseviču un "visiem pārējiem Baltkrievijas pilsoņiem, pret kuriem tik necilvēcīgi izturas viņu pārliecības un miermīlīgās cīņas dēļ par pilsoniskajām tiesībām".

Baltkrievija izraisījusi globālu sašutumu, 23. maijā piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnai, lai aizturētu opozīcijas žurnālistu Protaseviču un viņa draudzeni Sofiju Sapegu.

Intervijā Protasevičs ne tikai atzina vainu, bet arī sacīja, ka agrāk daudz kritizējis Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, taču esot sācis saprast, ka Lukašenko rīkojoties pareizi, un viņu cienot.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska paziņojusi, ka Protasevičs, visticamāk, ticis spīdzināts, tāpēc piekritis sniegt šādu interviju.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu