"Mums ar viltu izkrāpa trīs istabu dzīvokli." Pensionāres ģimene zaudē mājvietu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Cristian Newman/Unsplash

Ar 85 gadus veco Laumu Elzu raidījums "Bez Tabu" tiekās Pļavniekos pie mājas, kur kundzes ģimene dzīvoja kopš 2000. gada. Kaut kundzei saglabājušās atslēgas, tālāk par kāpņu telpu viņi nedodas, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Dzīvoklī dzīvoja divas mājsaimniecības – Lauma Elza ar vīru un viņu dēls Igors ar sievu Marinu. Savulaik dzīvokļa dokumentus devusies kārtot tieši vedekla, kura trīs istabu dzīvokli reģistrēja uz sava vārda.

Pavisam drīz dēla 21 gadu ilgusī laulība tika šķirta. Tiesa nolēma vedeklai piešķirt 3/8 dzīvokļa, bet Laumas dēlam atstāt 5/8. Vedekla iedzīvojās parādos un viņas dzīvokļa daļa nonāca izsolē. To iegādājās persona vārdā Rets, kurš dzīvokļa daļu izīrējis.

"Mēs atbraucām mājās un ieraudzījām dzīvoklī svešus cilvēkus. Viņi prasīja, kas tādi esam, mēs viņiem to pašu vaicājām. Izrādās, ka Rets bija dzīvokli izīrējis un pateicis viņiem, ka var izmantot visu, kas ir dzīvoklī. Kas nepatīkot, to var mest ārā. Mēs saucām policiju, bet mums atbildēja, ka te neko nevar iesākt," tā Lauma Elza.

Tikai ar lielu nokavēšanos Elza uzzinājusi, ka jaunais kopīpašnieks Laumas ģimeni iesūdzējis tiesā un norādījis, ka nespēj ar ģimeni vienā dzīvoklī sadzīvot, tādēļ dzīvoklis ir jāpārdod. Tiesa Saldū norisinājās bez Elzas ģimenes ziņas, viņi paziņojumus par nepieciešamību ierasties un sniegt paskaidrojumus tā arī nesaņēma.

Rets dzīvokli apgrūtinājis un par labu kādai sievietei nostiprinājis reālnastu. Šādā veidā pamatīgi samazinot dzīvokļa vērtību. Vērtētājs norādījis, ka tobrīd trīs istabu dzīvokli varētu realizēt par 11 500 eiro, kaut kā kadastrālā vērtība ir divas reizes lielāka – 23 000 eiro.

Kā stāsta Elzas kundze, par trīsistabu dzīvokli teorētiski saņēmusi nepilnus sešus tūkstošus eiro.

"Mums vēl bija jāsedz tiesas izdevumi, jāapmaksā tiesu izpildītāja darbs. Mums ar viltu izkrāpa trīs istabu dzīvokli, mums vēl bija jāapmaksā šīs krāpniecības shēmas. Kāpēc policija neierosināja nevienu lietu? Kāpēc prokuratūrā atsakās ierosināt lietu?" tā Lauma Elza.

Ģimene izmantojusi visas likumā atrunātās iespējas. Lēmumus pārsūdzējusi, rakstījusi iesniegumus policijā, ģenerālprokuroram, taču palikusi neuzklausīta un bez dzīvokļa. Elzas kundze uzskata, ka kļuvis par smalki izplānotās shēmas upuriem.

Zvērināts advokāts Jānis Lapsa, sniedzot vispārīgu komentāru, stāsta, ka kopīpašums nav labākais īpašuma veids. Ikvienā gadījumos jācenšas iegūt visu īpašumu. Valsts nodrošina bezmaksas iespēju sekot līdzi savu īpašumu statusam. To var izdarīt mājaslapā www.zemesgramata.lv .

Labāk nepažēlot līdzekļus un lietas risināšanā iesaistīt zvērinātu advokātu. Elzas kundze nezaudē cerību uz taisnīgu situācijas atrisinājumu.

Raidījuma "Bez Tabu" sizets

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu