FOTO Kopā piecās vietās Daugavpils mežos atrastas mucas ar bīstamām ķīmiskām vielām (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

60 mucas ar nezināmas izcelsmes ķīmisku vielu izmestas mežā vien pāris kilometru attālumā no ražotnes, kur tās glabātas. Šāds noziedzīgs nodarījums pret vidi pagājušajā nedēļā pārsteidza vietējos iedzīvotājus un vairāku valsts iestāžu darbiniekus Daugavpilī. Piesārņojums gan novērsts operatīvi, ko izdevās paveikt, jo mucas laikus pamanīja vietējais mežzinis.

Policijai sadarbībā ar Valsts vides dienestu (VVD), AS "Latvijas valsts meži" (LVM), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un VAS "Latvijas dzelzceļš" plašu operatīvo pasākumu rezultātā izdevies noskaidrot iespējamās vainīgās personas un novērst plaša mēroga vides piesārņojumu.

Reaģējot uz informāciju par mežā atrastajām mucām ar nezināmu vielu, sākotnēji Daugavpils novada Līksnas pagastā aizturēts iespējamais pārkāpējs, kura automašīnā arī atradās mucas ar nezināmas izcelsmes vielām. Noskaidrots, ka persona veic nelikumīgu atkritumu pārvadāšanu bez attiecīgas atļaujas.

"Kopumā piecās vietās tika konstatētas dažāda tilpuma 60 mucas. Šāda veida pārkāpumi rada būtiskus draudus videi un cilvēku veselībai. Un, operatīvi nenovēršot pārkāpuma ietekmi uz vidi, būtu radīts būtisks grunts un gruntsūdeņu piesārņojums. Līdz ar to būtu nepieciešami ilgstoši vides sanācijas darbi," norādīja Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālās pārvaldes pārstāve Guna Novika.

Pēc tam, veicot izmeklēšanas pasākumus, tika aizturēts 1977. gadā dzimis vīrietis, kura nekustamajā īpašumā Daugavpilī tika konstatētas līdzīga veida mucas ar ķīmiskām vielām. Policijas rīcībā ir informācija, ka ēkā atradās ražošanas uzņēmums, kas pēc likvidācijas nonāca aizturētā īpašumā. Viņš, lai atbrīvotos no ķīmiskajām vielām, bija vienojies ar otru vīrieti par atkritumu izvešanu.

Kopumā Līksnas mežos un no bijušās rūpnīcas izņemti 7218 litri bīstamu ķīmisku vielu.

Kursīte skaidroja, ka LVM nodarīts mantisks zaudējums, kas pašlaik aplēsts teju 2000 eiro apmērā. Pašlaik tiek aprēķināts arī mantiskais zaudējums par bīstamo atkritumu savākšanu, transportēšanu, utilizāciju un glabāšanu, kā arī notikuma vietas sakopšanu un rekultivācijas darbu veikšanu.

Policija turpina izmeklēšanu, lai noteiktu precīzu izņemto vielu daudzumu un sastāvu nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes.

Abiem vīriešiem draud kriminālatbildība saskaņā ar Krimināllikuma 102.panta 2.daļu par zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm. Par šādu likuma pārkāpumu ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Jau ziņots, ka Daugavpilī un Daugavpils novadā pagājušajā nedēļā atrastas mucas ar nezināmas izcelsmes vielām. Vienā gadījumā bija izveidojusies arī noplūde astoņu kvadrātmetru platībā.

Mucas tagad atrodas bīstamo atkritumu glabātuvē. Analīzes, lai noskaidrotu, kas tad īsti šī ir par vielu, vēl varētu aizņemt vairākas nedēļas.

Par atradumiem informēta policija un VVD. Atbildīgie dienesti nodrošinājuši mucu savākšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu