"Rupjā veidā notiek vēlēšanu nozagšana!" Neatļautās aģitācijas pēdas Ventspilī ved pie diviem politiskajiem spēkiem (25)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ventspils līdzšinējā varas partija "Latvijai un Ventspilij" vēlēšanās svin uzvaru. Tiesa gan, atbalsts tai ir samazinājies un vairākumu domē tai saglabāt ļāvuši tikai daži simti balsu. Lemberga sāncenši uzskata, ka uzvara panākta ar pretlikumīgiem līdzekļiem un jau pirms vēlēšanām solīja rezultātu apstrīdēt, vēsta raidījums "Nekā personīga".

"Latvijai un Ventspilij" ieguvusi 7 no 13 vietām Ventspils domē. Kamēr partijas līderis Lembergs ir ieslodzījumā, spēku samērs esošajai varai un opozīcijai domē būs vienāds, un vienoties par mēra ievēlēšanu var neizdoties. Ja divu mēnešu laikā pēc pirmās sēdes dome neievēlēs priekšsēdētāju, Saeima var atlaist Ventspils domi.

Notiesājošs spriedums smagos noziegumos un Aivara Lemberga apcietināšana tiesas zālē īsi pirms priekšvēlēšanu kampaņas sākuma Ventspils domes opozīcijas partijām šoreiz deva reālas cerības gāzt 32 gadus ilgušo Lemberga varu pilsētā.

Pēdējos 13 gadus tiesa viņam bija liegusi pildīt mēra pienākumus, taču faktiski pilsētu turpināja vadīt Lembergs. Līdz ar apcietinājumu šī gada februārī šis liegums tika atcelts, tādēļ politiķis atkal varēja sevi saukt par mēru.

Zvērināts advokāts Māris Grudulis sacīja: "Lemberga kungam ir atcelts drošības līdzeklis, kas viņam liedz pildīt priekšsēdētāja pienākumus. Un viņam nav nekādu šķēršļu attālināti to darīt ar korespondences palīdzību."

Lembergs lūdzis atļauju cietumā izmantot datoru un internetu, taču saņēmis atteikumu. Par to iesniedzis sūdzību Satversmes tiesā. Pēc mēneša sagaidāms tiesas lēmums, vai ierosināt lietu.

Iespēja pārsūdzēt lēmumu par apcietinājumu Lemberga aizstāvjiem būs tikai pēc dažām nedēļām. Skaidrs, ka aiz restēm viņš pavadīs vēl vismaz vairākus mēnešus. No turienes arī plāno turpināt vadīt Ventspili ar vēstuļu palīdzību.

"Šī tomēr ir arī viņam konstitucionāla tiesība kandidēt vēlēšanās, un ar likumu viņam nav atņemtas tiesības kandidēt vēlēšanās un tas, ka viņš atrodas apcietinājumā, juridiski tas nav šķērslis, un līdz ar to Lemberga kungs arī šo iespēju izmanto," teica Grudulis.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks ("Latvijai un Ventspilij") Jānis Vītoliņš teica:

"Pilsētu vada komanda. Kā jau es teicu, mums ir katram sava atbildības joma. Protams, ka Lemberga kungs ir tajā ziņā ļoti aktīvs, ka viņš regulāri izskata dokumentus un viņš arī atsūta savu viedokli par to vai citu jautājumu.

Mēs to izvērtējam, bet skaidrs, ka viņš ikdienas darbā aktīvi piedalīties nevar."

Lemberga partijas "Latvijai un Ventspilij" sīvākais konkurents bija kopīgais "Jaunās Vienotības" un Latvijas Reģionu apvienības saraksts. Tā politiķi ir jau pieredzējuši Ventspils deputāti. Viņi domi iesūdzējuši tiesā par to, ka nav laisti pie informācijas un lēmumu pieņemšanas.

Ventspils pilsētas domes deputāts (Latvijas Reģionu apvienība) Aivis Landmanis teica: "Ja likums nosaka, ka domes darbs notiek domē un patstāvīgajās komitejās, tad Ventspilī Lembergs ir izdarījis tā, lai domes darbs notiktu komisijās, kuras viņš pats izveido.

Nu, šķietami demokrātiski, bet tur, kur tās ir tās lielākās atbildības un lielākais darbs notiek kā Budžeta un ekonomikas komisija, kā tā saucamā Mārketinga padome, tur neviens opozīcijas deputāts vai viņa pārstāvis netiek pielaists."

Saskaņā ar Satversmes tiesas 2017. gada lēmumu mums bija iespēja sākt tiesvedību par mūsu vēlētāju un mūsu pašu subjektīvo tiesību, Satversmē noteikto tiesību nodrošināšanu, un šonedēļ, 31. maijā, Augstākās tiesas Senāta spriedums, viņš gan vēl nav galīgais, bet viņš, manuprāt, skaidri parāda, ka demokrātija šeit nav bijusi un deputāta tiesības ir tikušas iespaidotas.

"Latvijai un Ventspilij" sāncenši VARAM ministrijai, KNAB, policijai un Centrālajai vēlēšanu komisijai rakstījuši neskaitāmus iesniegumus par iespējamiem pārkāpumiem priekšvēlēšanu laikā. Opozīciju īpaši saniknoja anonīms izdevums, kas bez maksas nonāca ventspilnieku pastkastēs. Tam iznāca četri numuri, kas bija veltīti Lemberga konkurentu nozākāšanai. Piekto KNAB uzgāja un izņēma, pirms tas nonāca pie lasītājiem.

"Ja jau tā būtu kādam priekšvēlēšanu programma, nu lai tā būtu, tad mēs skatītos, vai nav jāgriežas tiesā par apmelojumiem. Uz doto brīdi mums pat nav zināms, pret ko griezties. Tikai paralēles un tekstuālā daļa sakrīt ar to, ko publicē "Ventas Balss", NRA, pašvaldības portāls," sacīja Landmanis.

Anonīmās avīzes eksemplārus atrada daudzdzīvokļu mājas pagrabā Sarkanmuižas dambī. Šī ēka Ventspilī pazīstama ar to, ka savulaik te bija deklarējies Aivars Lembergs. Šī iemesla dēļ viņš te pavadīja arī daļu no sava mājas aresta. Tagad tajā pašā dzīvoklī atrodas Ventspils attīstības aģentūra.

Pret šo organizāciju ASV noteikusi sankcijas, tāpat kā pret Lembergu. Tās finansējums nāca no Ventspils pašvaldības iestādēm un Lembergs tur saņēma teju 100 tūkstošu eiro algu gadā. Pēc sankciju piemērošanas aģentūras ienākumi apsīka un tā tika pārreģistrēta Lemberga dzīvoklī.

NP: Anonīmie izdevumi, kas tika atrasti adresē, kurā atrodas arī Lemberga kunga dzīvoklis, vai zināt, vai viņam ir kāda saistība ar šiem izdevumiem?

Grundulis: Neesmu redzējis, ka Lemberga kungs, atrodoties Rīgas Centrālcietumā, iespiestu kādu avīzi un izplatītu.

KNAB izdevumus atzinis par slēptu aģitāciju un aizliedzis izplatīšanu. Pagaidām birojs vēl nav izlēmis, vai piemērot administratīvo sodu vai rosināt kriminālprocesu.

Anonīmā avīze saucas "Ko visādi "Ventspilnieki.lv" tev nestāsta". Visticamāk, domāts portāls un bezmaksas laikraksts "venspilnieks.lv", ko izdod "Media Support" - ar Rūdolfu Meroni saistīts uzņēmums.

Rakstiem avīzē autori nav norādīti, tāpat iztrūkst kontaktinformācija vai izdevēja nosaukums. Paraksti ir tikai karikatūrām. Mākslinieks Vilnis Bulavs "Nekā personīga" informēja, ka ilustrācijas caur kopīgu paziņu viņam pasūtījis Nacionālas apvienības saraksta kandidāts Ventspilī, publicists un žurnālists Imants Liepiņš.

Ventspils pilsētas domes deputāta kandidāts (Nacionālā apvienība) Imants Liepiņš norādīja: "Nē, nē, nē tur noteikti ir kaut kāda kļūda, jo es esmu viens parastais iesācējs kandidāts vēlēšanās un tas principā arī ir visa mana darbība vēlēšanās."

NP: Tātad pie konkrētās avīzes neesat strādājis?

Liepiņš: Es pat īsti nevaru pateikt, ka es zinātu, par ko būtu runa. Man tur Ventspilī kaut ko ir rādījuši, bet tas arī viss.

No jautājuma, vai par avīzi jautājumus uzdevuši tiesībsargi, Liepiņš izvairījās. Viņš "Nekā personīga" aizliedza citēt savas atbildes, un vēlāk atsūtīja rakstisku informāciju, ka kopš 2019. gada divreiz bijis KNAB, lai sniegtu liecības par to, kā ar Meroni saistītais medijs ietekmē vēlēšanu rezultātus Latvijā.

"Nacionālās apvienības" saraksta pirmais numurs neesot informēts, ka viņa partijas biedrs iesaistījies slēptā aģitācijā, bet noliedz, ka "Nacionālā apvienība" varētu atbalstīt Lembergu.

Ventspils pilsētas domes deputāta kandidāts (Nacionālā apvienība) Māris Ganuss sacīja: "Tāds nekas nav ne dzirdēts, ne redzēts no Liepiņa kunga puses. Tas, ka viņš kādreiz ir izteicies pozitīvi par Lembergu, saprotiet, lai tu sastāvētu partijā…"

"Nevienā partijā laikam nav statūtos rakstīts, vai tu mīli Šleseru, Lembergu vai Šķēli, tā nav un tā arī nekad nebūs. Ja viņam varbūt viņš tur simpatizē vairāk, nu Dievs ar viņu, viņam viņš patīk. Ja viņš ir apcietinājumā, kā viņš varēs piedalīties, man gribētos zināt, kā viņš varētu tur atnākt uz pirmo sēdi un kā viņu varētu ievēlēt. Man tas galīgi nav saprotams," teica Ganuss.

Ventspils pilsētas domes deputāta kandidāts (Jaunā konservatīvā partija) Bruno Jurševics teica: " Mēs varam sadarboties arī ar partiju "Latvijai un Ventspilij", ja viņa ir bez sava līdera, kurš šobrīd cietumā. Ja viņš vada partiju, tad mums šī sadarbība nav iespējama, absolūti."

NP: Vai redzat to kā iespējamu reālu variantu?

Jurševics: Tas nav reāls variants, jo viņi no sava līdera neatteiksies. Jo tas ir kā mafijai, no sava vadoņa atteikties nevar, jo visi ir sasaistīti cieši.

"Viņš ir mūsu saraksta pirmais numurs un mēra kandidāts, bet skatīsimies pēc vēlēšanu rezultātiem, un man personīgi nav šaubu, ka viņš tiks ievēlēts par deputātu," atzīmēja Vītoliņš.

"Latvijai un Ventspilij" sāncenši tik ļoti neticēja iespējai uzvarēt, ka jau pirms vēlēšanām plānoja apstrīdēt to rezultātus.

"Tāpat tiek izmantots administratīvais resurss. Katru nedēļu tiek izdotas atskaites par darbu, kas ir vienkārši skaistu bildīšu formātā. "Ventas Balss", ko finansē arī dome, arī regulāri raksta slavinošus rakstus, ir vēstules no cietuma. Katru otro dienu ir lentīšu griešana no objektiem. Vienkārši viņi strādā, brīnišķīgi - viņu mārketings. Ar likumpārkāpumiem, neskatoties ne uz ko," sacīja Jurševics.

"Rupjā veidā notiek vēlēšanu nozagšana," viedokli pauda Landmanis.

Ventspils opozīcija vairākkārt aicinājusi Centrālo vēlēšanu komisiju un Saeimas deputātus mainīt kārtību, kā tiek rīkotas pašvaldību vēlēšanas. Tā kā vēlēšanas rīko domes ieceltas personas un urnas visu iepriekšējās balsošanas laiku atrodas pašvaldībām piederošās telpās, esot pārāk daudz iespēju manipulēt ar rezultātiem, uzskata Ventspils opozīcija.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu